SAP Global  SAP MAG prosinac 2005.
 
     
     
   

Procesna umijeća – najvažnija za uspješne voditelje projekata

Je li za voditelja projekta važnije da zna s ljudima, da raspolaže procesnim umijećima ili da je stručnjak za određeno područje?

Piše: Renata Čupić, info.croatia@sap.com

Često se postavlja pitanje: «Je li za voditelja projekta važnije da zna s ljudima, da raspolaže procesnim umijećima ili da je stručnjak za određeno područje?». Odgovor bi vas mogao iznenaditi. Ponajprije, ako osoba imaviše iskustva, znanja i umijeća vjerojatnije je da će biti uspješna. Drugim riječima, savršeni voditelj projekta vjerojatno bi bio kombinacija dobrog ophoditelja s ljudima i upravljača procesima. Također, takva osoba bila bi stručnjak za aktualno tehnološko i poslovno područje projekta.

No, ako ste u poziciji rangirati kandidate za voditelje projekta prema prioritetu, redoslijed bi bio sljedeći:

 • umijeće usmjeravanja projektnog procesa,
 • umijeće ophođenja s ljudima, i
 • poslovna/tehnološka umijeća.
 • Logika za navedeno je sljedeća: glavna dužnost voditelja projekta je upravljanje procesima povezanima s usmjeravanjem projekta. To ne znači da voditelji projekta moraju sav taj posao odraditi sami. Na primjer, može postojati cijeli tim pomagača u izradi definicije projekta i plana rada. Međutim, ako nešto krene krivo odgovoran je voditelj projekta. Jednom kada projekt započne, voditelj projekta mora uspješno usmjeravati i kontrolirati rad, uključujući i rješavanje problema, upravljanje rizikom, promjenu opsega, komunikaciju, itd.

  Stoga je za dobrog voditelja projekta presudno razumijevanje procesa vezanih za vođenje projekta i njihova aktivna primjena u radu.

  Nadalje, promatrali smo kako sljedeće kombinacije umijeća funkcioniraju, odnosno ne funkcioniraju na projektu.

  A: Dobra procesna umijeća i slaba poslovna/tehnološka umijeća. Voditelj projekta možda neće moći obavljati aktivnosti izvan projektnog menadžmenta, no zato postoji ostali dio tima. Jedna od činjenica je da voditelj projekta možda neće biti u stanju ocijeniti kvalitetu, ali to je u redu. Voditelj projekta treba imati uspostavljen određeni proces upravljanja kvalitetom i potvrdu da je taj proces izvršen. U ovakvoj situaciji čisti projektni menadžer može biti uspješan.

  B: Dobra procesna umijeća, no slabo ophođenje s ljudima. To članovima tima može znatno otežati rad na projektu, ali vrlo dobra procesna umijeća mogu osigurati uspješnost projekta. Dobar voditelj projekta može održati projekt u granicama vremenskih rokova i proračuna, što u velikoj mjeri odražava visok moral. U takvoj situaciji projektni menadžer može biti uspješan.

  C: Dobra umijeća ophođenja s ljudima, no slaba procesna umijeća. Riječ je o voditelju projekta koji je ljubazan, ali baš i ne zna što čini. Takvi tipovi voditelja projekta imaju poteškoća u radu na projektima. Svatko ih voli, ali oni nisu uspješni.

  D: Dobra poslovna/tehnološka umijeća, no slaba procesna umijeća. To se stalno događa. Ljudima daju ulogu voditelja projekta jer su tehnički ili poslovni znalci. Na žalost, osobine koje određuju da neka osoba bude tehnološki znalac uglavnom se ne prenose izravno na situaciju vođenja projekta, pa je ovakva kombinacija, uglavnom, recept za neuspjeh.

  Uistinu, posjedovanje dobrih procesnih umijeća za vođenje projekta može nadoknaditi nedostatak umijeća ophođenja s ljudima i tehnološka/poslovna umijeća. Postoji mnoštvo primjera uspješnih projekata s čistim projektnim menadžerima i mnoštvo primjera propalih projekata koje su vodili tehnolozi i "dobrice". Jesu li vaša iskustva drukčija?