SAP Global
SAP MAG 29, prosinac 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Kina preuzela vodstvo od SAD-a u isporuci IT dobara | Gartner: RFID će korjenito promijeniti industriju | Očekuje se novi rekord na tr ž ištu čipova | Trojanci, crvi i virusi množe se brže nego ikad | Europska IT industrija je skupa i spora


Kina preuzela vodstvo od SAD-a u isporuci IT dobara

Prema najnovijim podacima, koje je objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Kina je postala vodeći svjetski izvoznik elektroničkih dobara koja uključuju računala, mobilne telefone i digitalne kamere.

Izvoz informacijske i telekomunikacijske tehnologije iz Kine bilježi godišnju stopu porasta od čak 46%.

U izvješću su objavljeni podaci za 2004. godinu, prema kojima je iz Kine izvezeno IT robe u vrijednosti 180 milijardi američkih dolara, dok je, u isto vrijeme, iz SAD-a izvezena vrijednost robe od 149 milijardi američkih dolara.

Zabilježen je i porast trgovine Kine prema drugim azijskim zemljama, u kojima je, istovremeno, zabilježen pad uvoza IT dobara iz EU i SAD. Osim toga, kineski proizvođači računala više se, u tolikoj mjeri, ne oslanjaju na isporuke čipova iz EU i SAD, već ih nabavljaju u azijskim zemljama, prije svega u Japanu, Taipeiju, Južnoj Koreji i Maleziji.

povratak


Gartner: RFID će korjenito promijeniti industriju

Analitička kuća Gartner, temeljem najnovijih procjena, zaključuje da će RFID tehnologija u kratkom vremenu postati vrlo korištena u svim dijelovima industrije. Procjenjuje se da će u 2005. godini globalno ulaganje u RFID rješenja dostići ukupan iznos od 504 milijuna američkih dolara, što predstavlja porast od čak 39% u odnosu na 2004. godinu.

Gartner predviđa da će korištenje RFID tehnologije početi brže rasti od 2007. godine, a u 2010. godini vrijednost toga tržišta prijeći će iznos od 3 milijarde američkih dolara. "Tvrtke počinju otkrivati vrijednost RFID rješenja ondje gdje ne mogu primjenjivati bar kodove, što će pridonijeti njegovom razvoju", komentira Gartnerov analitičar Jeff Woods.

Industrije za koje se očekuje da će u najvećoj mjeri usvojiti RFID tehnologiju su maloprodaja, aeronautika i vojska, zdravstvo, logistikau i farmaceutika.

povratak

 

Očekuje se novi rekord na tržištu čipova

Tvrtka Gartner objavila je predviđanje prema kojem će prihod na globalnom tržištu poluvodiča u 2005. godini premašiti, dosad rekordnu, 2000. godinu. Prihod bi u 2005. godini trebao doseći 235 milijardi američkih dolara, dok je u 2000. godini iznosio 223 milijarde američkih dolara.

Glavne pokretače ovog porasta Gartner vidi u povećanoj potražnji za flash memorijskim karticama i flash memorijom za USB.

Intel je zadržao poziciju vodećeg isporučitelja čipova, s porastom od 14,3%, što je dvostruko više od tržišnog prosjeka. Samsung je, pak, vodeći isporučitelj DRAM, SDRAM i NAND flash čipova, s tržišnim udjelom od 7,6% u tom segmentu.

Novi član Top 10 kluba je tvrtka Hynix Seimconductor, koja očekuje prihod od 1,5 milijarde američkih dolara u 2005. godini. Godinu ranije, njihov prihod iznosio je "svega" 212 milijuna američkih dolara. Naposljetku, Philips je ispao iz Top 10 ljestvice.

povratak

 

Trojanci, crvi i virusi množe se brže nego ikad

Sigurnosna tvrtka Sophos procjenjuje da je broj novih virusa, crva i trojanaca u 2005. godini zabilježio porast od čak 48%. Crv Zafi-D nalazi se na prvom mjestu njihove "virusne top ljestvice", dok je prošlogodišnji prvak, Netsky-P, pao na drugo mjesto. Na treće mjesto ljestvice najštetnijih virusa popeo se Sober-Z koji se pojavio tek u studenom 2005. godine.

Graham Cluley, savjetnik u Sophosu, procjenjuje da velik udjel u ovim aktivnostima ima organizirani kriminal koji traži zaradu u stvaranju virusa, crva i trojanaca. Sophos također tvrdi da se danas 40% nezaštićenih računala zarazi internetskim crvom u svega 10 minuta, što ga pretvara u "zombija" kojeg nadziru hakeri.

Porast trojanaca u 2005. godini bio je dvostruko veći u odnosu na crve. "Za razliku od virusa i crva, trojanci ne mogu sami sebe replicirati, dakle mora ih se namjerno distribuirati e-poštom i web stranicama. Trojanci imaju najviše potencijala za daljnji rast", komentira Cluley.

povratak

 

Europska IT industrija je skupa i spora

Prema najnovijoj analizi, koju su proveli KMPG i Economist Intelligence Unit, dobavljači IT tehnologije iz Europe gube tržišnu bitku s konkurentima iz SAD i Azije zbog nedovoljne konkurentnosti cijena i nedostatka inovativnosti.

Za potrebe istraživanja, nazvanog "A Wake Up Call for Europe", obavljeni su razgovori sa 126 nabavljača IT opreme iz 20 zemalja. Ustanovljeno je da gotovo 80% IT nabavljača do 2007. godine očekuje daljnji pad cijena softvera i usluga.

"Gotovo svi očekuju daljnje ustupke u cijenama od svojih IT dobavljača, povećanje fleksibilnosti pri sastavljanju ugovora i inovativnija rješenja", objašnjava Crispin O'Brien iz KMPG-ja. "No, mnogi sumnjaju da će se europski dobavljači pokazati doraslima ovom izazovu".

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum