SAP Global
SAP MAG 30, sije�anj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

E-mail i mala, nebitna ometanja uzrokuju štete od stotine milijardi USD | Očekuje se smanjivanje spama | "Sprženi" CD-ovi ipak ne traju dugo? | Connexion snižava cijene Interneta na letovima | Nestašica AMD-ovih čipova


E-mail i mala, nebitna ometanja uzrokuju štete od stotine milijardi USD

 

Najnovije istraživanje časopisa Time, pokazuje da pristizanje novih poruka e-pošte, multitasking na računalu i telefoniranje tijekom radnog vremena gospodarstvu u SAD godišnje pričinjavaju štetu od čak 588 milijardi USD.

Za potrebe teksta u predstojećem broju Timea, istraživanje je provela američka analitička kuća Basex, uz pomoć profesora sa sveučilišta u Irvineu. Ustanovljeno je da se, naizgled beznačajne stvari poput ćaskanja s kolegama na poslu i pozivanje djelatnika da zbog nečega ustanu od radnog stola, ubrajaju među najčešće uzroke remećenja djelatnika tijekom radnog vremena. Procijenjeno je da intelektualni djelatnici, čija je prosječna satnica 21 USD, na taj način, u prosjeku, gube 2,1 sat dnevno, odnosno 28% radnog vremena.

U spomenuta dva sata nisu uključeni samo prekidi i ometanja koji nisu vezana uz posao, već i vrijeme potrebno za povratak radnom zadatku. U istraživanje je bilo uključeno 36 djelatnika. Oni su se, u prosjeku, bavili radnim zadacima 11 minuta prije nego su počeli pregledavati e-poštu, telefonirati, ili su bili prekidani na druge načine, a prosječno im je trebalo 25 minuta da se vrate započetom zadatku. U velikom broju slučajeva, djelatnici se istoga dana uopće nisu vratili zadatku koji su započeli na početku dana.

povratak

 

Očekuje se smanjivanje spama

Prema očekivanjima vlade SAD, navala spam poruka u sljedećem razdoblju će opasti zbog implementacije novih zakona i poboljšanih tehnologija filtriranja e-pošte. U časopisu New Scientist, objavljeno je istraživanje Federalnog odbora za trgovinu SAD prema kojemu već danas korisnici primaju manje spama nego prije dvije godine, no neželjene poruke i dalje većini predstavljaju značajnu smetnju.

Istraživanjem, koje je provela tvrtka MX Logic, utvrđeno je da se 67% poruka e-pošte, koje su prošle kroz njezin sustav u prvih osam mjeseci 2005. godine, ubraja u kategoriju spama . To predstavlja 9%-tni pad u odnosu na isto razdoblje u 2004. godini. Tvrtka AOL dostavila je vlastite podatke prema kojima su, u 2004. godini, njezini korisnici primili manje spama nego u 2003. godini.

Poboljšanju stanja uveliko je doprinio američki CAN-SPAM zakon iz 2003. godine. Prema njemu, tvrtke koje šalju promotivne e-poruke u njih moraju uključiti opt-out opciju koja korisnicima omogućava ispisivanje s mailing lista. Također, ISP tvrtke značajno su poboljšale sigurnost svojih sustava i time zaustavile velik dio spam poruka.

povratak


"Sprženi" CD-ovi ipak ne traju dugo?

Prema mišljenju stručnjaka iz njemačke podružnice IBM-a, nasnimljeni optički mediji podložni su degradaciji materijala i zbog toga nisu pogodni za doživotno pohranjivanje podataka. Kurt Gerecke, fizičar i stručnjak za pohranu, smatra da se važni i trajni podaci trebaju čuvati na magnetnim trakama.

"Za razliku od originalnih tiskanih CD-ova, oni nasnimljeni imaju relativno kratak životni vijek, između dvije i pet godina, ovisno o njihovoj kvaliteti", kaže Gerecke. "Ne pomaže ni držanje CD-ova na hladnom i tamnom mjestu".

Optički diskovi koji se koriste za snimanje, primjerice CD-R i CD-RW, imaju površinu za snimanje koja se sastoji od sloja boje čije osobine se mijenjaju kako bi se pohranili podaci. Degradacija materijala mijenja površinu i tako disk čini nečitljivim za laserski čitač.

povratak

 

Connexion snižava cijene Interneta na letovima

Američka zrakoplovna tvrtka Boeing, najavila je poboljšanja i primjenu cjenika svoje usluge Connexion koja putnicima u komercijalnim zrakoplovima donosi brzi Internet.

Od 31. siječnja ove godine, Connexion će za 24 sata korištenja neograničenog pristupa Internetu naplaćivati 26,95 USD. Trenutna cijena za istu uslugu, trajanja 6 sati, iznosi 29,95 USD. Po novom cjeniku sat vremena surfanja stajat će 9,95 USD, dok sada najmanja cijena usluge iznosi 14,95 USD za 3 sata korištenja Interneta u zrakoplovu. Također, po novom cjeniku korisnici će izdvajati 14,95 USD za 2 sata, odnosno 17,95 USD za 3 sata korištenja.

U uslugu će, od 31. siječnja 2006. godine, biti uključena četiri kanala satelitske televizije i implementacija Yahoo! pretraživača u Connexion web portalu.

Istodobno, u čitavom svijetu, povećava se broj zračnih prijevoznika koji nude ovu Boeingovu uslugu.

povratakNestašica AMD-ovih čipova

Proizvođač čipova Advanced Micro Devices, objavio je da ima problema s nabavom za potrebe proizvodnje nekih od desktop procesora, a što bi trebalo biti riješeno tijekom prvog tromjesečja 2006. godine. Zbog toga je AMD obavijestio određeni broj partnera o velikoj potražnji desktop procesora koje će do daljnjega biti teško nabaviti. Prema toj informaciji, riječ je o modelima Athlon 64 3500, 3800, dual-core X2 3800, te Sempron 2600 i 2800 kojih će manjkati.

AMD službeno opisuje situaciju kao potražnju bez presedana koja je omela nabavu dijelova za kućišta samih procesora. Kako se čini, AMD nema poteškoća s proizvodnjom silicija, kojega ima dovoljno za proizvodnju procesora u prvom tromjesečju.

Konkurentski proizvođač Intel, također ima poteškoća s nabavom dijelova za proizvodnju procesora. Zbog toga je, od listopada 2005. godine, po prvi puta, angažirao neovisnog dobavljača dijelova za čipsete na matičnim pločama.

povratak

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum