SAP Global
SAP MAG 30, sije�anj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Shai Agassi javno voli open source

Blog je u vrlo kratkom vremenu prerastao iz igračke za geekove u vrlo koristan alat kojim se služe i vrhunski menadžeri. Među redovite bloggere na developerskom siteu SDN ubraja se i Shai Agassi, član Upravnog odbora tvrtke SAP AG.

 

Piše: Robert Gelo robert@prospekto.com.hr


Shai Agassi, član Upravnog odbora
SAP AG 

Želite li "ući" u tijek misli top managera koji upravljaju najvećim svjetskim kompanijama? To danas nije tako teško i nije potrebno koristiti hipnozu ili telepatiju jer sve više ljudi odlučuje pisati vlastite blogove, internetske dnevnike u kojima obrazlažu svoje stavove, opisuju ljude i događaje i najavljuju predstojeće projekte. Naravno, ozbiljni bloggeri paze da u svojim dnevnicima ne otkrivaju povjerljive informacije, a kada se neželjeni podaci pojave na netu situacija izmiče kontroli i stvara se skandal.

Shai Agassi u samom je vrhu tvrtke SAP AG i, nedvojbeno, ozbiljan je i odgovoran blogger. Član je SAP-ovog Upravnog odbora, zadužen za razvoj tehnologije i proizvoda, industrijska rješenja i marketing. Njegovi blogovi na SAP-ovim developerskim stranicama vrlo su zanimljivi, kako partnerima i korisnicima tako i konkurentima. U njima, Agassi navodi svoje stavove o tržištu i tehnologiji, iz kojih velikim dijelom nastaje strategija daljnjeg razvoja, ne samo njegove tvrtke već i čitave softverske industrije. Premda se u tim blogovima ne otkrivaju tajne, (SAP i ostali "igrači" iz industrije poslovnog softvera javnosti i dioničarima redovito objavljuju strategiju razvoja), zanimljivo je osvrnuti se na dio tijeka Agassijevih misli.

Do koje mjere otvoriti izvorni kod?

U svom najnovijem blogu, Agassi se osvrnuo na problematiku open sourcea, odnosno na pitanje do koje mjere SAP treba otvoriti svoj izvorni kod kojeg korisnici modificiraju u skladu sa svojim potrebama. U sklopu tog bloga on upućuje na video zapis njegova kratkog izlaganja o SAP-ovoj strategiji u odnosu na open source. Naime, Agassi navodi kako je SAP, od samih početaka, vrlo otvoren u smislu ustupanja dijela svog izvornog koda koji se može prilagođavati specifičnim potrebama korisnika. U nekim slučajevima korisnici su sami sebi zadali probleme, no SAP će i dalje pojedine ključne dijelove svojih aplikacija ostaviti otvorenima. Uostalom, čitava ESA koncepcija, na kojoj je postavljena strategija SAP-ova daljnjeg razvoja, temelji se upravo na open sourceu.

"Možete me pitati: Shai, što je to open source?", navodi Agassi u svom blogu i nastavlja: "Čvrsto vjerujem da open source predstavlja kombinaciju mnogih uvjerenja. Ako se netko izjasni da je za, protiv ili da sudjeluje u open sourceu, poziva se na raznoliku mješavinu tih uvjerenja".

Zbog nejasnoća u koncepciji open sourcea, Agassi je odlučio napisati ovaj blog u kojem tumači vlastite poglede na problematiku otvorenog koda. Glavno je pitanje, naravno, treba li korisnicima isporučivati softver u, kako opisuje Agassi, "crnoj kutiji", ili biti transparentan i omogućiti modifikaciju softverskog koda.

Ne "prčkati" po izvornom kodu

"U više od trideset godina svog djelovanja, SAP je isporučivao svoj aplikacijski kod koji, vjerojatno, spada među najobimnije softverske proizvode s izvornim kodom dostupan svakom korisniku. To je rezultiralo da su gotovo svi korisnici preinačili naš kod da odgovara njihovim potrebama, bilo da su to učinili samostalno ili je to za njih napravio neki od naših mnogobrojnih implementacijskih partnera", piše Agassi.

On, nadalje, navodi iskustva korisnika s modifikacijama koda. Neki su, naime, utvrdili da modifikacija koda savršeno odgovara njihovim potrebama. No pojedini smatraju da je otvoreni kod programerima omogućio pretjerani odmak od suštine originalne aplikacije koju su kupili, pa su samostalno ograničili mogućnost modificiranja.

"Kada je riječ o temeljnom softveru, kao što su operativni sustavi ili baze podataka, korisnicima je izvorni kod potreban, prije svega, zbog ispravljanja pogrešaka (debug, op. a.) u sustavima izgrađenima na tim OSS (open source software, op. a.) komponentama", tvrdi Agassi. On smatra da se najveći broj promjena izvornog koda odnosi na uvođenje mogućnosti popravka aplikacija i njihovo prilagođavanje da najbolje odgovaraju specifičnim poslovnim potrebama.

Agassi objašnjava da SAP posluje na Open Models koncepciji koja se ugrađuje u proizvode nove generacije. Ta koncepcija podrazumijeva otvaranje modela kompozitnih aplikacija koji omogućavaju prilagođavanje aplikacija i korisnicima bez posebnih informatičkih vještina, primjerice analitičarima.

Otvoreni kod i intelektualno vlasništvo

U ovom blogu govori se i o važnosti kreativne slobode, ali i regulacije autorskih prava, zbog čega SAP podržava Creative Commons koncepciju koja jamči pravednu distribuciju open sourcea i drugih oblika intelektualnog vlasništva (intellectual property, odnosno IP). "Prava inovacija ne događa se kada kontroliramo kreativnost, već kada potičemo i stvaramo zajedničku viziju i predano pratimo izvrsnost", tvrdi Agassi.

Dakle, SAP smatra da inventori imaju pravo intelektualnog vlasništva, jer ono kompanijama osigurava egzistenciju i omogućava rad na daljnjem razvoju softvera, te da treba omogućiti njegov razvoj unutar open source zajednice.

Ovaj weblog o otvorenom kodu samo je jedan od Agassijevih on-line zapisa. On omogućava vrlo kvalitetan uvid u Agassijevo razmišljanje i u smjernice daljnjeg razvoja tržišta softvera. U Agassijevom on-line direktoriju dostupni su i drugi blogovi u kojima, s čitateljima, dijeli svoja razmišljanja na, primjerice, Mendocino inicijativu, na SAP NetWeaver te opisuje iskustva i dojmove s poslovnih putovanja i konferencija.

Blogovi Shaija Agassija dostupni su na siteu SAP Developer Network (SDN), na adresi https://www.sdn.sap.com/irj/sdn/weblogs?blog=/pub/u/6806.

Agassijevo izlaganje o problematici open sourcea dostupno je u obliku video snimke, na adresi http://www.sap.com/company/media/agassi_blog_250.asx.

Na SDN siteu objavljuje čitav niz bloggera uglavnom developera, koji s čitateljima dijele vlastita iskustva i stavove o IT problematici: https://www.sdn.sap.com/irj/sdn/weblogs?blog=/pub/q/webloggers.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum