SAP Global
SAP MAG 31, velja�a 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Pliva: napredna rješenja na SAP NetWeaveru

Razgovarali smo s Ivanom Belićem, bivšim zaposlenikom SAP Hrvatska, koji danas u tvrtki GBS IT nadzire razvoj naprednih rješenja temeljenih na SAP NetWeaver platformi i njihovu primjenu u sustavu Plive d.d., ali i šire.

Piše: Robert Gelo robert@prospekto.com.hr


Ivan Belić, Business Development
Manager u tvrtki GBS IT

Ivan Belić nedavno je preuzeo funkciju Business Development Managera (menadžera za poslovni razvoj) u tvrtki GBS IT. Aktualni projekti, za koje je osobno odgovoran, uključuju novo rješenje GBS Mobile Business koje, u SAP Netweaver okružju, omogućava izravan pristup korporativnim bazama podataka, u stvarnom vremenu s mobilnih uređaja, ponajprije ručnih računala. Belić je u GBS IT došao iz SAP Hrvatska gdje je stekao značajno iskustvo u implementaciji SAP rješenja. U SAP-u je prošao opsežnu dodatnu naobrazbu i posjeduje više odgovarajućih certifikata.

1. Razvojni tim tvrtke GBS IT upravo je dovršio proces certifikacije vašeg "mobilnog" rješenja. O čemu je, zapravo, riječ?

Točno, krajem prošle godine postali smo vlasnici Powered by SAP NetWeaver certifikata za naše rješenje nazvano GBS Mobile Business. S ponosom možemo reći da smo to napravili prvi u Hrvatskoj, a prema mojim spoznajama, i u regiji kojoj pripadamo. Sam proces certificiranja zahtijevao je dva mjeseca priprema zadovoljavanja strogih normi koje SAP, kao vodeći svjetski dobavljač poslovnog softvera, nalaže partnerskim rješenjima i, na kraju, opsežna testiranja rješenja u SAP laboratorijima.

Što se tiče samog GBS Mobile Business rješenja, ono je izuzetno fleksibilno i može podržati različite poslovne uloge u tvrtki, od menadžmenta, prodajnog osoblja, skladištara, zaposlenika u održavanju, itd. Osnovni koncept tog rješenja je "živa" veza prema poslovnom sustavu tvrtke, pa su svi podaci ažurni i sve poslovne operacije se odvijaju u stvarnom vremenu. Upotrebom današnjih modernih komunikacijskih kanala, GPRS, UMTS, postignute su odlične performanse uz niski trošak, a prednosti su brojne u odnosu na "klasična" rješenja koja se moraju u određenim intervalima sinkronizirati s poslovnim sustavom tvrtke.

Vjerujemo da nam certifikat Powered by SAP NetWeaver može pomoći pri uspostavljanju povjerenja naših potencijalnih korisnika u kompetencije GBS-IT-a, a isto tako, ulaganje u ovaj tip znanja ojačalo nam je i partnerski status unutar SAP-a.

 
Naslovni ekran GBS-ova "mobilnog"
rješenja
(kliknite
ovdje za uvećanu sliku)
 
"Mobilna" narudžbenica
(kliknite
ovdje za uvećanu sliku)

2. Recite nam nešto više o vašim ostalim proizvodima, odnosno softverskim rješenjima i uslugama?

Globalni poslovni servisi-IT, tvrtka je s više od 90 vrhunskih IT stručnjaka koja pokriva široki raspon IT usluga. Sposobni smo pružiti punu IT outsourcing uslugu potencijalnim klijentima, što uključuje hosting, ASP, help desk, business process outsourcing. U svijetu je uobičajeno da se tvrtke usredotočuju na svoj core business (temeljno poslovanje, op. a.), a sustave podrške prepuštaju profesionalcima i ne razvijaju interne kompetencije koje ne donose korist njihovim kupcima. U Hrvatskoj se to tržište tek budi i očekujemo da će se u sljedećih nekoliko godina situacija bitno promijeniti u korist IT outsourcinga. Mi, trenutno, podržavamo SAP instalacije većine Plivinih kompanija, ali i šest vanjskih kompanija. Glavna područja usluga kojima se bavimo su SAP konzalting i podrška, hosting informacijskih sustava, konzalting u području sigurnosti IT sustava, open source razvoj rješenja, Business Intelligence, Enterprise Document Management i Knowledge Management, integracija.

Osim već spomenutog GBS Mobile Business rješenja, razvili smo i neke proizvode na open source platformi, od kojih ističem kvalitetno web portal rješenje STRIX. Također, agresivno ulažemo i u SAP All In One rješenje, namijenjeno malim i srednjim tvrtkama koje žele implementirati SAP, uz niski trošak i fiksiran rok implementacije.

3. Na koji je način SAP NetWeaver platforma integrirana u informacijski sustav Plive d.d.?

Pliva je prva u Hrvatskoj implementirala SAP 1996. godine. S obzirom na stalni razvoj i unapređivanje poslovnih procesa unutar korporacije, Pliva je uvijek bila predvodnik u novim tehnologijama i usvajanju novih poslovnih praksi, pa je, u pravilu, prva prihvaćala i nova SAP rješenja. Nedavno je u Plivi implementirano i SAP Customer Relationship Management rješenje, a vrlo ozbiljno se razmišlja i o određenim naprednim rješenjima planiranja i optimiziranja proizvodnje.

S obzirom da je SAP NetWeaver osnovna platforma na kojoj su razvijena sva SAP rješenja, može se reći da Pliva koristi SAP NetWeaver od samog nastanka. SAP Business Intelligence, komponenta SAP NetWeaver platforme, koristi se od 2002. godine. Za tehničku integraciju heterogenih poslovnih sustava izabrali smo SAP Exchange Infrastructure, koji će nam omogućiti fleksibilnu komunikaciju i razmjenu poslovnih dokumenata između IT sustava unutar Plive te u integracijskim scenarijima s kupcima i dobavljačima. Također, upravo radimo na projektu razvoja aplikacije za elektronsku nabavu, koja će modernizirati i ubrzati proces nabave određenih grupa materijala u Plivi i integraciju s dobavljačima.

4. Koliko korisnika u Hrvatskoj već koristi SAP NetWeaver platformu i o kojim je rješenjima riječ?

SAP NetWeaver je relativno nov proizvod na tržištu, prisutan tek dvije godine. Najveći napor koji SAP ulaže u promicanje SAP NetWeavera je, ustvari, mijenjanje percepcije SAP-a kao vodećeg dobavljača poslovnog softvera u dobavljača tehnološke platforme na kojoj kupci mogu graditi vlastita rješenja. U konkurenciji s IBM-om i Microsoftom, SAP dokazuje da može isporučiti jednako kvalitetna i dobra tehnološka rješenja, od razvoja aplikacija, portala, business intelligence alata, itd. SAP-ova prednost je u tome što, uz tehnološku platformu, može isporučiti i dodatni poslovni sadržaj usko vezan uz poslovne procese, čime se mogu bitno smanjiti rokovi i troškovi implementacije. Također, u području ESA (Enterprise Services Architecture), odnosno po Gartneru SOA, Service Oriented Architecture, SAP je postigao najviše upravo zbog uske veze tehnologije i biznisa.

U Hrvatskoj, svijest da SAP može isporučiti i tehnološku platformu za integraciju poslovnih procesa i razvoj novih aplikacija tek sazrijeva i, mogu reći, da smo, praktički, na samom početku. Koliko je meni poznato, osim Plive, svega nekoliko kompanija koristi SAP Business Intelligence kao dio SAP NetWeaver platforme, a neke kompanije su u procesu implementacije SAP Exchange Infrastructure rješenja. Također, jedna hrvatska medijska kuća koristi aplikaciju razvijenu na SAP NetWeaver platformi kao proširenje funkcionalnosti postojećeg SAP ERP rješenja.

Neovisno o tome da se SAP NetWeaver može koristiti kao potpuno samostalna tehnološka platforma, u Hrvatskoj ne postoji SAP NetWeaver korisnik koji nije i korisnik SAP ERP sustava.

5. Kakvi su daljnji planovi tvrtke GBS IT u smislu implementacije i razvoja na SAP NetWeaver platformi te ostalih proizvoda i usluga?

S obzirom da je od trenutka kada smo se osamostalili iz Pliva informatike i osnovali tvrtku Globalni poslovni servisi IT d.o.o., koja samostalno djeluje na tržištu, prošlo tek nešto više od godinu dana, prirodno je da nam je primarni cilj povećati prisutnost na tržištu. Želimo se pozicionirati kao pouzdan i sposoban partner kojemu se vjeruje i koji može isporučiti svoje usluge i proizvode na vrijeme, u dogovorenom roku i u okviru dogovorenog budžeta. Konkretno, želimo kupcu pružiti cjelovito rješenje, one-stop-shop za njegove potrebe u okviru IT usluga jer imamo vrhunsku tehnologiju i vrhunske ljude koji mogu odraditi posao.

Što se tiče segmenta implementacije i razvoja na SAP NetWeaver platformi, u ovoj godini namjeravamo agresivnije nastupiti na tržištu i ponuditi naše proizvode i usluge SAP korisnicima u Hrvatskoj i regiji. Područja gdje vidimo našu priliku su integracija heterogenih IT sustava, business intelligence, aplikacije za mobilne uređaje i custom-developed web aplikacije.

Od ostalih proizvoda i usluga, fokus nam je na SAP All in one rješenjima, hostingu, STRIX-u kao open source platformi i konzaltingu u području IT sigurnosti.

GBS IT je uvjeren da na području integracije poslovnih sustava i razvoja novih aplikacija postoji veliki potencijal, stoga smo spremni ulagati u naša znanja u svim segmentima SAP NetWeaver platforme.

Uvjereni smo da ćemo pomoću SAP-a uspješno etablirati SAP NetWeaver platformu kao pravi izbor korisnika kojima je važna kvalitetna integracija i čvrsta veza između tehnologije i poslovnih procesa.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum