SAP Global
SAP MAG 31, velja�a 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Smanjuju se europski IT budžeti | Poboljšava se zapadnoeuropsko IT okružje | FBI: računalni kriminal stoji milijarde USD | SAP Premium Support donosi veću zaradu | IBM deseterostruko ubrzava bežični prijenos podataka

 

Smanjuju se europski IT budžeti

Prema rezultatima istraživanja, koje je provela analitička tvrtka Forrester Research, u 2006. godini IT budžeti europskih tvrtki će se smanjiti. Utvrđeno je, naime, da više od polovice europskih tvrtki u 2006. godini namjerava smanjiti IT budžete.

Prognoza pokazuje da će ulaganje u IT, u Europi, u 2006. godini zabilježiti porast od 1,6% u odnosu na 2,9%-tni porast ostvaren u 2005. godini.

"IT odjeli su pod pritiskom potrebe za učinkovitijom potporom poslovnih ciljeva, a istovremeno trebaju osigurati i automatizirati IT infrastrukturu. To će potaknuti kompanije na daljnje smanjenje IT budžeta", procjenjuje Foresterov analitičar Manuel Angel Mendez.

Najveći dio smanjene potrošnje bit će usmjeren na ulaganje u sigurnosni softver, primjerice u antivirus, rješenja za detekciju upada u sustave i sigurnost web aplikacija. Pored toga, najviše će se ulagati u konsolidaciju IT infrastrukture, aktualizaciju disaster recovery rješenja i postojećih aplikacijskih sustava.

povratak

 

Poboljšava se zapadnoeuropsko IT okružje

Tvrtka IDC, u svojoj najnovijoj analizi, predviđa da će se ekonomsko okružje u kojem djeluju zapadnoeuropske IT tvrtke, polako ali sigurno, poboljšati tijekom 2006. i 2007. godine. Glavni razlog pozitivnog trenda, IDC nalazi u tome da se sve više tvrtki okreće stvaranju novih vrijednosti u svojim IT investicijama, umjesto da na njih gledaju kroz optiku pukog smanjivanja troškova.

IDC zapaža da će se u zapadnoj Europi dogoditi ekonomski oporavak, što bi trebalo rezultirati porastom BDP-a. Očekuje se i smirivanje inflacije kao i pad nezaposlenosti. Ipak, ovo istraživanje nije ukazalo na moguće negativne učinke, primjerice problem visoke cijene nafte i političku nestabilnost. Ukazuje se i na povećano samopouzdanje u europskim poslovnim krugovima čiji su korijeni u dobroj zaradi korporacija i većoj kupovnoj moći stanovništva.

"Sudjelovanje IT-ja i poslovnih krugova postaje sve važnije i složenije, interaktivno i vrlo konkurentno", opaža IDC-jev analitičar Zishan Mohammad. "Taj proces stimulira investiranje hardvera – zbog podrške informacijama, softvera – zbog održavanja i usluga – zbog postizanja komparativnih prednosti".

povratak

 

FBI: računalni kriminal stoji milijarde USD

Prema podacima koje je objavio web portal CNET News.com, američki obavještajni ured FBI, izračunao je ukupnu štetu koju tvrtkama koje posluju u SAD zrokuje računalni kriminal. Rezultat je izveden iz istraživanja "2005 FBI Computer Crime Survey", kojim je obuhvaćeno 2066 tvrtki. U dvanaestomjesečnom razdoblju, 1324 ispitanika, odnosno njih 64%, pretrpjelo je financijski gubitak zbog incidenata povezanih s računalnom sigurnošću. Prosječna šteta iznosila je 24 tisuće USD, dok je ukupna šteta koju su pretrpjeli ispitanici 32 milijuna USD.

Rezultati ovakvih istraživanja, doduše, mogu biti netočni jer u anketama češće odgovaraju ispitanici kojima se dogodio neki od problema. Zbog toga je pri računanju, FBI, s utvrđenih 64% smanjio broj pogođenih tvrtki na svega 20%. Takvim konzervativnim načinom došlo se do brojke od čak 2,8 milijuna tvrtki u SAD kojima se dogodio bar jedan sigurnosni incident. Uz prosječnu štetu od 24 tisuće USD, ukupna cijena ovih incidenata penje se na 67,2 milijarde USD godišnje.

Za usporedbu, telekomunikacijske prijevare koštaju, prema procjeni US Secret Servicea, "sitnih" milijardu USD godišnje. Tvrtka Javelin Strategy & Research procijenila je, pak, štetu uzrokovanu krađom identiteta u 2004. godini, i ona iznosi 52,6 milijardi USD.

povratak

 

SAP Premium Support donosi veću zaradu

Kako je nedavno objavila analitička tvrtka AMR Research, novi SAP-ov ­ Premium Support model podrške može donijeti dodatan prihod korisnicima. SAP je, naime, usporedno objavio on demand model svog CRM rješenja i ­ Premium Support model podrške instaliranim sustavima.

"Korisnici (s instaliranim SAP softverom) u 2005. godini su za održavanje platili više od 3,1 milijarde eura", rekao je analitičar Jim Shepherd iz tvrtke AMR Research. "Procjenjujemo da je bar 70% toga iznosa od tvrtki koje su dovoljno velike da budu zainteresirane za taj model. Smatramo da ( ­ Premium Support ) nudi mnogo veće mogućnosti od SAP CRM on-demand rješenja".

Naime, cijena SAP ­ Premium Supporta određuje se prema iznosu od 22% neto cijene licenci, uz minimalnu cijenu od 50 tisuća eura, dok Standard Support podrška košta 17% neto cijene licenci. AMR Research tvrdi da ­ Premium Support , u konačnici, donosi najveću uštedu.

Za usporedbu, Oracle svoju standardnu podršku naplaćuje u iznosu od 22% u odnosu na neto cijenu licenci. AMR Research smatra da će novi potez SAP-a potaknuti ostale dobavljače poslovnog softvera da svojim korisnicima ponude slične modele.

povratak

 

IBM deseterostruko ubrzava bežični prijenos podataka

Znanstvenici u tvrtki IBM razvili su novi čip set, koji bi bežičnim uređajima trebao omogućiti prijenos podataka desetak puta veći u odnosu na današnje napredne wireless mreže. Za konstrukciju čip seta koriste se silicij i germanij.

Čip set radi u 60-gigahercnom pojasu, za koji nije potrebno ishodovanje licenci, a pogodan je za prijenos velikih količina podataka, primjerice za televiziju visoke rezolucije (HDTV) ili streaming DVD filmova, u domu ili uredu. Elektronička industrija već neko vrijeme pokušava iskoristiti 60-gigahercni pojas, no, dosad, nitko nije uspio konstruirati čip koji je dovoljno malen i jeftin.

Korištenje silicija i germanija omogućava visoku razinu integracije čipova. Moguće je integrirati antene u same čipove što donosi uštedu u proizvodnji. IBM navodi da je silicijsko-germanijski čip set, koji uključuje prijamnik, predajnik i dvije antene, velik poput novčića.

povratak

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum