SAP Global
SAP MAG 31, velja�a 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Rekordna poslovna godina SAP-a

Ukupni prihodi od 54 milijuna kuna, gotovo dva puta veći u odnosu na 2004. godinu, pozicioniraju SAP i dalje kao tržišnog lidera.
 

Pišu: Marko Biljan & Renata Čupić, info.croatia@sap.com


Igor Dropulić, direktor SAP d.o.o.,
(desno) i Marko Biljan, direktor
marketinga i odnosa s javnošću,
predstavljaju poslovne rezultate
za 2005. godinu (foto: D. Petric)


„Iza nas stoji godina iznimnog rada i truda svih zaposlenika naše tvrtke, i neizmjeran angažman svih naših postojećih i novih partnera. Osim toga, rezultati pokazuju kako SAP u Hrvatskoj prati zahtjevne potrebe tržišta, brzo se prilagođava novim trendovima i poslovnim smjernicama. Financijski rezultati stoga nisu izostali, a uloga predvodnika na tržištu čvrsto nam je temeljena.“, rekao je Igor Dropulić, direktor SAP-a. „Svoj uspjeh mogu opravdano podijeliti sa svim suradnicima i partnerima, te im na ovim rekordnim rezultatima i čestitati.“, dodao je Dropulić.

Naime, SAP bilježi najuspješnije rezultate za poslovnu 2005. godinu od postojanja u Republici Hrvatskoj. Prihodi koji su povećani za gotovo dva puta u odnosu na 2004. godinu, svrstali su SAP i ove godine na vodeću poziciju na području ERP-a. Prema preliminarnim podacima vodeće analitičke kuće u Hrvatskoj, IDC Adriatics, SAP ima gotovo 30 posto ukupnog tržišnog udjela. Tako su ukupni prihodi za 2005. godinu iznosili 54 milijuna kuna, što u odnosu na 2004. godinu kada su iznosili 28 milijuna kuna, predstavlja porast od gotovo dva puta. Prihodi od softvera su porasli 49 posto u odnosu na 2004. godinu, dok su prihodi od održavanja rasli 21 posto. 

Novo vodstvo tvrtke, unaprjeđen sustav upravljanja, brži i kvalitetniji poslovni procesi te izrazito kvalitetni postojeći i novi stručnjaci bili su preduvjeti za rekordne rezultate SAP-a. Trend porasta prihoda prisutan je posljednjih godina značajnije nego na početku SAP-ovog prisustva u Hrvatskoj. U ukupnim prihodima značajno su sudjelovali i prihodi ostvareni u tzv. servisima kroz sudjelovanje SAP-ovih stručnjaka na projektima implementacije u tvrtkama Consule, Getro, i Pliva. Nadalje, po prvi puta od kada je SAP prisutan u Hrvatskoj, ostvaren je prihod od edukacije i to na obrazovanju budućih korisnika SAP-ovog poslovnog sustava u INA-i. 

„Prodajni tim „zasukao“ je rukave i osigurao svojom stručnošću nove korisnike. Kontinuirana interna edukacija zaposlenika i partnerske mreže omogućila je kvalitetno pružanje konzultantskih usluga i po prvi puta pružanje cjelovite edukacije. Unaprjeđen sustav upravljanja projektima, sustavno poboljšanje odnosa s korisnicima te rekordni financijski rezultati održali su nas i dalje na vodećoj poziciji.“, naglasio je Miljenko Jakopović, direktor prodaje SAP-a.

Prošla godina donijela je i nove korisnike Atlantic grupa, Bau-max, Coca-Cola, Daimler-Chrysler, Dr. Oetker, INA, Kaeser Kompressoren, Lidl, Medika, Optima Telekom, Quelle, Red Bull, Renault, Schneidersohne i Uralita. Postojeći korisnici ukazali su SAP-u povjerenje uzevši dodatne licence: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Pliva, ELKA kabeli i Optima Telekom.

Značajan projekt u 2005. godini je uvođenje SAP-ovog poslovnog sustava u INA-u, čime će INA po završetku implementacije postati najveći SAP-ov korisnik u Hrvatskoj. Industrijski specifično rješenje za naftnu industriju mySAP Oil Downstream po prvi će puta biti u potpunosti lokalizirano i prevedeno na hrvatski jezik. Ujedno, prema preliminarnim podacima IDC-a, to je najveći informatički projekt u Hrvatskoj u prošloj godini.

Godinu su obilježili i korisnici koji su prešli na produktivan sustav, odnosno implementirali SAP-ov softver. Riječ je o tvrtkama: AKD – najbrža instalacija SAP-ovog poslovnog sustava u Hrvatskoj, Consule – jedinstven projekt po prvoj svjetskoj instalaciji SAP-ovog POS sustava, GETRO – po prvi puta u Hrvatskoj implementirano je specifično industrijsko rješenje SAP for Retail, LURA – projekt važan za daljnje osnaživanje tvrtke i njezino pozicioniranje u mliječnoj industriji, Optima Telekom – još jednom je potvrđeno kako je SAP-ov poslovni sustav standard na području telekomunikacija, PLIVA - po prvi puta implementirano je mySAP CRM Mobile Sales rješenje.

Svakako je važnu ulogu u 2005. godini odigrala i ojačana mreža partnera. Potpisani su novi partnerski ugovori za razvoj, prodaju i implementaciju rješenja namijenjenog manjim i srednjim tvrtkama. Riječ je o Digeri, G2R, Sapphiru i Times Computersu. A status servisnog partnera dobili su Plivin GBS-IT, IBM i KING-ICT čijim se ugovorima omogućava cjelokupna podrška za SAP-ova poslovna rješenja, od implementacije do kontinuirane podrške i održavanja.

U 2005. godini ostvarena je korisnička referenca (Customer Success Story) sa tvrtkom ELKA kabeli, koja je zahvaljujući jednoj od najuspješnijih implementacija mySAP ERP rješenja sa specifičnim rješenjem za Cable Industry, postala jedina takva referenca u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Time je nastavljen trend kreiranja korisničkih referenci iz 2004. godine, kada je isto prizanje ponio Večernji list za jednu od sto najuspješnijih implementacija SAP NetWeaver platforme u svijetu.

Cjelovit i sustavni pristup postojećim i novim korisnicima, kontinuirana edukacija zaposlenika, usmjerena strategija poslovnih procesa i kvalitetna mreža stručnih partnera, ključ su uspjeha kojim je SAP potvrdio svoj status predvodnika u Republici Hrvatskoj.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum