SAP Global
SAP MAG 32, o�ujak 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

mySAP All-in-One – rješenja za rastuće tvrtke

Manje i srednje tvrtke zahtijevaju ekonomična rješenja koja se mogu brzo implementirati, pokrenuti i nastaviti zadovoljavati njihove potrebe istovremeno s rastom poslovanja. mySAP All-in-One rješenje, koje nude SAP i partneri, najbolji je paket rješenja za potrebe takvih tvrtki.

Piše: Marko Biljan, SAP d.o.o., marko.biljan@sap.com

Zašto neke manje i srednje tvrtke još uvijek vjeruju da je SAP rješenje namijenjeno samo velikim tvrtkama? S više od 57% svih SAP-ovih instalacija diljem svijeta, implementiranih u tvrtkama s manje od 500 milijuna dolara prihoda, jasno je da se naprijed navedeno vjerovanje sukobljava s matematikom. Brojevi odnose pobjedu! Gotovo 40% tih instalacija implementirano je u tvrtkama s manje od 200 milijuna dolara prihoda. To znači da su, otprilike, 12 500 od 32 000 SAP-ovih korisnika upravo manje i srednje tvrtke.

SAP je nedavno, od grupacije Gartner, vodeće konzultantske i analitičke tvrtke na području informatičke tehnologije, primio nagradu za „Najbolju izvedbu rješenja za srednje velike tvrtke”. Njome se odaje priznanje tvrtkama čiji je rad pozitivno utjecao na manje i srednje velike tvrtke.

mySAP All-in-One paketi su mikrovertikalnih rješenja za zadovoljavanje potreba manjih i srednjih tvrtki, koje su izradili, i isporučuju, SAP-ovi poslovni partneri. Softver se temelji na osnovnoj funkcionalnosti mySAP Business Suite. Na taj način, manje i srednje tvrtke mogu koristiti ista rješenja kao one velike. Manjim i srednjim tvrtkama poruka je jasna: rješenja se mogu koristiti s istim funkcionalnostima kao i u velikim tvrtkama, ali po pristupačnijoj cijeni.

Zabluda je misliti da manje i srednje tvrtke, zbog svoje veličine, nisu toliko složene kao neka velika tvrtka. Premda manje, te tvrtke mogu biti složene kao i velike, te imati jednake potrebe za funkcionalnostima.

Na tržištu postoje mnoga rješenja za manje i srednje tvrtke, od onih globalnih i međunarodnih korporacija, do lokalnih ponuđača softverskih rješenja. Međutim, SAP-ov „mikrovertikalni” pristup ono je po čemu se SAP-ova rješenja razlikuju od drugih za manje i srednje tvrtke. mySAP All-in-One izrazito je fleksibilan i SAP-ovim poslovnim partnerima olakšava osmišljavanje vlastitih rješenja u sklopu mySAP All-in-One. Svaki od partnera iskorištava svoju jedinstvenu stručnost, specifičnu za pojedinu djelatnost, kako bi dodao funkcionalnost, i objedinjuje predefinirane poslovne procese temeljene na najboljoj praksi za tu djelatnost. Rezultat je rješenje u paketu za zadovoljenje vertikalnog segmenta djelatnosti na „mikro” razini. Na primjer, ne samo generičko rješenje za pakiranu potrošnu robu nego „hiperfokusirano” za distributere napitaka, ili, ne samo rješenje za proizvodnju nego i za proizvodnju poluvodiča.

Nitko od SAP-ovih glavnih konkurenata nema takav pristup. Postoje mali igrači, na svakom tržištu, koji se time bave. Međutim, njima nedostaje SAP-ova financijska stabilnost kao i  ulaganja u istraživanje i razvoj da bi kontinuirano donosili nove funkcije za manje i srednje tvrtke, kao što je, primjerice, online poslovanje. Osim toga, nedostaje im skalabilnost, neophodna za manje i srednje tvrtke. Rješenja mySAP All-in-One temeljena su na izrazito skalabilnom paketu mySAP Business Suite. Tako manje i srednje tvrtke imaju rješenje koje će rasti zajedno s njima, od tvrtke koja će im biti na usluzi i u budućnosti.

Kada je riječ o „mikrovertikalnom“ pristupu, moraju se naglasiti prednosti koje korisnici imaju od takvog pristupa. Prije svega, korisnici dobivaju kvalitetan proizvod koji koristi najbolje procese u klasi, temeljen na mikrostručnosti partnera i iskustvima tisuća korisnika. Nema potrebe raspravljati o pravom načinu izvršavanja konkretnih poslovnih procesa radi ostvarivanja najboljih rezultata. Na primjer, može postojati 15 različitih načina preuzimanja narudžbe kupca. Tako je, primjerice, za dobavljanje automobilskih rezervnih dijelova za tri najveća proizvođača automobila, softver sastavljen u paketu koji podupire elektroničku razmjenu podataka, EDI, a ona je najbolja praksa za tu djelatnost.

Alati potrebni za uspješnu implementaciju priloženi su uz svako rješenje. Prateća dokumentacija sadrži terminologiju specifičnu za svaku djelatnost i savjetuje tvrtke o pitanjima vezanima za edukaciju do onih koja se odnose na upravljanje promjenom. Sve što manje i srednje tvrtke trebaju na neki način dobivaju već pripremljeno.

Budući da su rješenja mySAP All-in-One složena u pakete za potrebe mikrodjelatnosti, vrijeme njihove implementacije izrazito je skraćeno, pa ona zahtijeva daleko manje resursa. SAP-ovi partneri mogu isporučiti rješenje u fiksnom roku, za 12 do 16 tjedana. Time se minimalizira ometanje poslovanja i omogućava internim informatičkim resursima, koji su malobrojni u svijetu manjih i srednjih tvrtki, da se posvete ostvarivanju vrijednosti za tvrtku.

Kada je riječ o troškovima implementacije, činjenica je da su upravo oni ključni za manje i srednje tvrtke. Cijenovna dostupnost uvijek je veliko pitanje za manje i srednje tvrtke. Te tvrtke žele ista SAP-ova rješenja, najbolja u klasi, kao i velike tvrtke, no njihov proračun je ograničen. SAP-ovi partneri isporučuju rješenja mySAP All-in-One unutar fiksnog roka i po fiksnoj cijeni.

Brza implementacija smanjuje troškove za čak 40% u usporedbi s tradicionalnim pristupima, istovremeno ubrzavajući povrat ulaganja. Budući da su rješenja mySAP All-in-One skalabilna, manje i srednje tvrtke ostvaruju jednokratno ulaganje i iskorištavaju ga usporedno sa svojim rastom.

Razina proizvoda i usluga, koje manje i srednje tvrtke dobivaju od SAP-ovih partnera, zajamčena je. SAP ocjenjuje partnere prema tri činitelja: vertikalnom, stručnom poznavanju tržišta, potom prema dokazanom iskustvu u isporuci kvalitetnih rješenja i, naposljetku, prema sposobnosti osiguravanja učinkovite implementacijske potpore. Za dobivanje SAP-ove certifikacije, rješenja mySAP All-in-One koja izrade partneri, moraju zadovoljiti stroge kriterije zbog osiguranja njihove cjelovitosti, skalabilnosti i ekonomičnosti. Time se korisnicima daje rješenje po načelu ključ u ruke, s predvidivim rezultatima i minimalnim rizicima za manje i srednje tvrtke.

SAP će nastaviti surađivati i podupirati svoje postojeće partnere za daljnju prodaju kako bi korisnicima oni mogli i dalje osiguravati najkvalitetnije usluge prodaje, servisiranja i podrške. Istovremeno će SAP uzimati i nove partnere. Tržište je izvrsno prihvatilo mySAP All-in-One rješenje, pa se neki od najboljih partnera u distribucijskom kanalu sada sami obraćaju SAP-u.

SAP-ov cilj je širenje rješenja mySAP All-in-One doslovno preko svih mikrovertikalnih razina.


Nastavit će se izgradnja elitne skupine partnera radi isporučivanja cijenovno dostupnih rješenja malog rizika, koja se brzo mogu implementirati, u najkraćemu vremenu, do ostvarivanja koristi za manje i srednje tvrtke.

mySAP All-in-One

Mikrovertikalna rješenja, koja su izradili i isporučuju SAP-ovi poslovni partneri, zadovoljavaju potrebe tvrtki koje imaju do 500-tinjak zaposlenih i zahtijevaju poslovni sustav s visokim stupnjem funkcionalnosti specifične za pojedinu djelatnost, po fiksnoj cijeni i u sklopu modela fiksnog opsega. Kvalificirana rješenja temelje se na komponentama paketa mySAP Business Suite i sadrže predefinirana mikrovertikalna znanja o poslovnim procesima koja se mogu individualno konfigurirati prema specifičnim potrebama klijenta. Svi alati, neophodni za osiguranje uspješne implementacije u kratkom roku, priloženi su u paketu. Na taj način važni elementi projekta, koji oduzimaju puno vremena, poput rutinskog prihvata podataka, kao i priprema obuke za krajnje korisnike, vrlo su pojednostavnjeni i usredotočeni na osiguranje učinkovite uporabe u sklopu svakog projekta.

mySAP All-in-One provjereno je rješenje s više od 6000 korisnika i preko 500 ovlaštenih partnera širom svijeta. Partnerska rješenja obuhvaćaju širok raspon djelatnosti i mikrovertikalnih tržišta među kojima: industrijsku mehanizaciju i komponente, maloprodaju, ponuđače usluga, potrošnu robu, tvorničku robu, automobilsku industriju, inženjering, graditeljstvo, kemijsku industriju, farmaceutiku, te vrhunske tehnologije.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum