SAP Global
SAP MAG 32, o�ujak 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

CeBIT 2006: Najveći B2B događaj na svijetu

Kovergencija tehnologija koja nastaje uporabom potrošačkih tehnologija u poslovanju, i u suprotnom smjeru prenošenjem poslovnih tehnologija u svakodnevni život, bila je glavna tema CeBIT-a, najvećeg ICT sajma na svijetu. Uz bilježenje toga trenda, pozornost većine izlagača bilo je malo poduzetništvo. SAP je na primjeru svog ekosustava partnerstava s malim poduzetnicima, proizvođačima aplikacija za njegovu platformu, demonstrirao vlastiti model rada s malim tvrtkama i predstavio novitete u svom portfelju poslovnog softvera.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.t-com.hr

CeBIT 2006 otvorila je Angela Merkel,
njemačka kancelarka,  koja je održala
govor pod nazivom "Join the Vision"
(Pridružite se viziji)

Dva desetljeća star, najveći informatički sajam na svijetu, CeBIT 2006, održan od 9. - 15. ožujka u Hannoveru, posjetilo je 450 tisuća posjetitelja. Njih oko četiri petine poslovni su ljudi, koji su imali prigodu vidjeti novitete i tehnologije u 30 paviljona razmještenih na 310 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u kojem su se smjestile 6262 tvrtke: oko polovica njemačkih i polovica iz cijeloga svijeta, najviše iz Kine, Južne Koreje, Tajvana i SAD. Sklopljeno je 20% više poslova nego godinu dana prije. Potrošačka elektronika bila je izdvojena u posebnom "sajmu u sajmu" nazvanom "Digital Living". Taj dio posjetilo je oko 150 tisuća posjetitelja.

Konvergencija tehnologija

Glavne teme CeBIT-a 2006 bile su konvergencija, višestruka uporaba novih tehnologija i njihova primjena u svakodnevnom i poslovnom životu, pa je CeBIT-ov slogan bio: "digitalna rješenja za rad i život". Na CeBIT-u su nastupile sve vodeće kompanije iz svijeta informatike: SAP, Microsoft, Intel, Logitech, nVidia, i druge, kao i vodeći proizvođači telekomunikacijske opreme i mobilni operateri: Nokia, SonyEricsson, Motorola, Deutsche Telekom, Vodafone, i drugi. Većina izlagača na CeBIT-u usredotočila se na sistemski softver, raznolike internetske aplikacije, multimedijalna rješenja, telekomunikacije, programe za financijske institucije i državnu upravu, te na alate kućnog računalstva. Svi su nudili i neko rješenje za male poduzetnike.


Sajam je posjetilo 450 tisuća ljudi - više od 80 posto su bili menadžeri raznih kategorija


Stol - bešumno računalo; inovacija jedinog izlagača iz Hrvatske na CeBIT-u, Labinske tvrtke C2


Shai Agassi - član Upravnog odbora SAP-a zadužen za razvoj novih tehnologija i proizvodaSve za male poduzetnike

Na sajmu je održano više od 70 seminara namijenjenih malim poduzetnicima, okupljenima na zajedničkim projektima "CeBIT SME Forum" i "CeBIT Business Solutions". Ovogodišnji CeBIT toj skupini je namijenio i poseban internetski portal www.cebit-mittelstand.de. Za razliku od prethodnih godina, CeBIT je ove godine posjetila samo jedna tvrtka iz Hrvatske, C2 iz Labina. Riječ je o tvrtki inovatoru s jednim proizvodom, bešumnim računalom ugrađenim u stol.

SAP na CeBIT-u

Što se tiče SAP-a, najvećeg svjetskog proizvođača poslovnog softvera, tvrtka je na CeBIT-u imala štand veličine gotovo cijelog četvrtog paviljona, koji je bio razdijeljen u nekoliko tematskih cjelina, a svaka je bila posvećena određenom segmentu SAP-ovog softvera.

Partnerski ekosustavi

Jedan od ključnih govornika na Sajmu bio je Shai Agassi, član upravnog odbora SAP-a zadužen za razvoj proizvoda i tehnologija. On je govorio o novim trendovima u svjetskoj informatici i kako oni dovode do inovacija. Prema Agassiju, informatika je danas nužni dio poslovanja i jedan od glavnih generatora gospodarskog rasta. Ekosustav informatičkih tvrtki partnera koje zajedno grade tehnološki jezik modernog poslovanja, a korisnicima pruža platformu za razvoj inovacija unutar njih samih, bit će najznačajniji trend u sljedećem desetljeću. Primjer ekosustava informatičkih partnerstava, Agassi je predstavio opisom onog SAP-ovog. Taj ekosustav SAP gradi zajedno s više od tisuću malih proizvođača softvera koji pišu aplikacije za SAP NetWeaver platformu. Agassi je nazočio i okruglom stolu o novim trendovima na kojem su sudjelovali i Colin MacLean Boyd, šef informatike Sony Ericssona, dr. Thomas Endres, šef informatike Lufthanse i Yang Yuanqing, predsjednik upravnog odbora Lenovo Group. Predavanje Shaia Agassija i okrugli stol pratilo je oko 500 menadžera.

Valovi softverske industrije

Prema Shaiu Agassiju, do sada su se u svjetskoj softverskoj industriji dogodila tri «vala». Prvi je bio 80-ih godina prošlog stoljeća. Taj val Agassi naziva «mainframe» val i tijekom njega tvrtke su počele bolje koristiti baze podataka prešavši s mainframe sustava na client/server arhitekturu. Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća dogodio se «internetski» val koji je doprinio većoj transparentnosti i širenju informacija tvrtkom i tržištima. Tijekom tog razdoblja tvrtke su snažno investirale u ERP softver kako bi postigle što veću produktivnost. Treći val traje već nekoliko godina novog stoljeća. To je val informatičkih ekosustava koji će ideje za inovacije crpiti iz osmišljavanja novih poslovnih modela i organizacije poslovanja. SAP bi se tu pojavio kao dobavljač infrastrukture i zajedničke poslovne semantike (jezika) za poslove, u doba koje će obilježiti dovršetak globalizacije.

Više informacija: www.cebit.de, www.sap.de.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum