SAP Global
SAP MAG 33, travanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

ERP rješenja se ne koriste dovoljno

Najnovije istraživanje tvrtke PMP Research pokazuje kako samo neki uspijevaju potpuno iskoristiti sve prednosti koje im pruža instalirani ERP sustav.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.t-com.hr

ERP sustav, za svaku tvrtku koja ga instalira, je izazov. To je velika investicija, i novca i vremena, koja, naposljetku, rezultira značajnom preobrazbom poslovanja, neovisno o djelatnostima kojima se tvrtka bavi. Kako je riječ o značajnoj promjeni, iz koje treba izvući što je moguće više korisnih rezultata, začuđuje, tvrdi se u istraživanju britanske tvrtke PMP Research, da samo 5% tvrtki koje su instalirale neki ERP sustav, uspijeva iz softvera izvući baš sve ono što on nudi.

Kutija prepuna tajni

Čak trećina anektiranih korisnika ERP platformi izjavljuje da većinu modula uopće ne koristi, a njih 41% izjavilo je da neke funkcionalnosti nisu ni pokušali istražiti. Istraživanje je provedeno on line anketom na web odredištu www.evaluationcentre.com. Uz to, usprkos naporima konzultanata, tvrtke koje su instalirale neki od ERP sustava imaju mnogobrojne probleme u njihovoj primjeni. Prilagodbu ERP softvera vlastitom poslovanju, 29% anketiranih opisuje kao vrlo zahtjevan zadatak, a 59% ispitanih tvrtki tvrdi da softver nisu previše prilagođavali. Samo njih 12%, ERP paket instalira bez ikakvih vlastitih intervencija. Nakon što su ERP instalirali u vlastiti informacijski sustav, oko 49% tvrtki u PMP istraživanju tvrdi kako ima problema u dodatnoj prilagodbi ERP modula novim promjenama u poslovnim procesima tvrtke.

Prilagodbe i nadogradnja

Usprkos priznanju da ERP platforma od njih zahtijeva promjene koje nikada nije lako načiniti, čak njih 19% tvrdi da su zadovoljni investicijom, posebno ako je softver tijekom instalacije prilagođen njihovim specifičnostima. Uz to, većina, 41%, sklonija je nadogradnji postojećeg ERP sustava nego kupnji nekog drugog, a 5% razmišlja o kupnji dodataka instaliranim sustavima.

Poslovni procesi i učinkovitost

Dva osnovna razloga za nabavu ERP sustava su poboljšanje poslovnih procesa (čak 78% navodi taj razlog) i povećanje učinkovitosti i produktivnosti (66%). Uz to, vrlo važan činitelj pri nabavi ERP sustava je i plan investiranja tvrtke u neke on line aktivnosti, ili B2B (32%), ili B2C (10%) tipa.  

Pouzdanost u stabilnijeg partnera

Tržišni potresi, izazvani nizom akvizicija koje su se dogodile tijekom posljednje dvije godine na svjetskim tržištima ERP aplikacija, potencijalne korisnike učvrstile su u izboru stabilnijeg partnera. Također, relativno nesigurno gospodarsko okruženje nije činitelj koji će bitno utjecati na smanjivanje informatičkih proračuna unutar tvrtki, te time na izbor ERP sustava. Razlog tome je što njih 64% očekuje da će nastaviti poslovati bez većih problema, a 18% ispitanih tvrtki će upravo investiciju u ERP iskoristiti kao alat za smanjenje troškova poslovanja.

Vještine i informacijsko preopterećenje

Kao najveću prijetnju u bliskoj budućnosti, kada je riječ o instalaciji ERP sustava, pola ispitanih tvrtki, navodi da unutar tvrtke neće imati dovoljno kvalificiranih za prihvaćanje novog softverskog sustava. Druga prijetnja, za 20% ispitanih, nespremnost je menadžmenta za rad s novim ERP sustavima. Mnogi od njih doživljavaju «informacijsko preopterećenje» brojnim izvješćima, koja su im putem ERP sustava dostupna u svakom trenutku. Rješenje tog problema vide u dodatnoj specijalizaciji, čak i u personalizaciji izvješća.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum