SAP Global
SAP MAG 33, travanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Pet savjeta za izbor softvera

U današnjem izrazito kompetitivnom svijetu i promjenjivom poslovnom okruženju, tehnologija je presudna za poboljšanje konkurentnosti tvrtke. Ona joj pomaže povećati učinkovitost zaposlenika, smanjiti troškove poslovanja, te poboljšati minimalne i maksimalne razine poslovnih rezultata. No tehnologija, sama po sebi, ne može činiti čuda. Samo s usklađivanjem tehnoloških ulaganja s poslovnim ciljevima, manje i srednje tvrtke mogu pokušati informatičku tehnologiju iskoristiti kao poticaj za poslovni uspjeh.


Pripremio: Marko Biljan, SAP d.o.o., marko.biljan@sap.com

Jednostavnije je govoriti o usklađivanju ulaganja u informatičku tehnologiju i ciljeva poslovanja, nego to ostvariti. Treba vremena da bi se ispravno razumjeli zahtjevi koje poslovanje stavlja pred tehnologiju i potrebno je brižljivo planiranje njihove detaljne artikulacije. Manje i srednje tvrtke moraju osigurati da ulaganja u informatičku tehnologiju imaju jasnu poslovnu namjenu koja se može kontrolirati, i kojom se može upravljati, da bi uživale njezine očekivane prednosti i stekle prvenstvo pred konkurencijom.

Danas su manje i srednje tvrtke izbirljive jer im se nudi veliki izbor rješenja različitih cijena. To čini primamljivim preferiranje jeftinijih rješenja pri izboru softvera za neposredno rješavanje poslovnog problema.

Loša strana tog kratkoročnog „krpanja“, bez analize na koji način ulaganje u informatičku tehnologiju može preživjeti dugoročni plan poslovanja s ostvarivanjem očekivanog rasta, je da tvrtke mogu potrošiti više nego što je potrebno za implementaciju i održavanje. Takav pristup, „krpanjem“, naposljetku bi koštao više, a ne bi bio skalabilan.

Nepotrebni troškovi mogu se minimalizirati, a ulaganja u informatičku tehnologiju maksimalno iskoristiti osiguravanjem usklađenosti informatičke tehnologije i poslovnih planova.

Da bi se ostvarila bliska usklađenost, slijedi nekoliko savjeta koje bi direktori manjih i srednjih tvrtki morali uzeti u obzir:

1. Uključivanje rukovodstva

Ne prepuštajte cjelokupno planiranje i odlučivanje o informatičkoj tehnologiji isključivo informatičarima jer oni, možda, nemaju cjeloviti pregled potreba poslovanja kakvo ima rukovodstvo. Zbog toga direktori moraju vrlo jasno naznačiti što žele postići vlastitom strategijom primjene informatičke tehnologije i trebaju biti aktivno uključeni u proces odlučivanja o informatičkoj tehnologiji.

Oni, također, moraju odvojiti vrijeme za proces ocjenjivanja i implementacije te uključiti zainteresirane iz poslovnog i informatičkog okružja. Samo bliskom suradnjom poslovnjaka i informatičara, tvrtke mogu definirati stvarne ciljeve od kojih će imati koristi. To će, potom, ostalim zaposlenicima olakšati prihvaćanje promjena.

2. Maksimalna usredotočenost

Lako je izgubiti iz vida poslovne ciljeve informatičkog projekta. Stoga oni trebaju biti jasni i dobro definirani. S njima trebaju biti dobro upoznati svi koji se pripremaju za implementaciju i sudjelovanje u njoj. Uz to, svi moraju razumjeti ove ciljeve na isti način, trebaju biti upoznati sa svim promjenama koje donosi rukovodstvo, a one moraju biti dokumentirane.

3. Pažljivo ocjenjujte tehnologiju i redovito kontrolirajte projekt

Pazite da izabrana tehnologija podupire aktualne i buduće poslovne potrebe. Također, odredite ključne pokazatelje rezultata kao što su: očekivane koristi, ukupni trošak i provedbeni okvir projekta.

S takvim ciljevima, manje i srednje tvrtke mogu redovito ocjenjivati napredovanje tijekom procesa implementacije, rješavati probleme u početku i osigurati usklađenost projekta s poslovnim ciljevima. To će tvrtkama pomoći u odluci jesu li informatički i poslovni ciljevi ostvarivi, te će ih, bude li potrebno, na odgovarajući način modificirati.

Monetarni i imanentni povrat od ulaganja treba kontrolirati na završetku projekta zbog mjerenja njegove učinkovitosti i planiranja budućih dogradnji.

4. Komunikacija s ponuđačima i njihov odabir

I ponuđačima informatičke tehnologije treba priopćiti ciljeve tvrtke, a ne ih se samo pitati što njihov softver može. Na taj način i oni mogu pripomoći pri usklađivanju ulaganja u informatičku tehnologiju i poslovne potrebe.

5. Informatička tehnologija kao generator prihoda

Uobičajeno je da se odjel za informatičku tehnologiju promatra kao generator troškova i da ga se potiskuje u pozadinu. Vrijeme je da se ta predodžba promijeni. Odjel za informatičku tehnologiju treba sudjelovati u ključnim raspravama o poslovanju i imati aktivnu ulogu u procesu poslovnog odlučivanja. Zauzvrat, odjel za informatičku tehnologiju bit će dobro upućen u izazove poslovanja tvrtke i sposoban definirati ciljeve informatičke tehnologije u odnosu prema poslovnim potrebama.

Usklađivanje ulaganja u informatičku tehnologiju s poslovnim ciljevima može biti izazov, a tvrtke tako mogu brzo polučiti koristi, uz manji trošak i s pravim partnerom za informatičku tehnologiju. Imperativ je, stoga, suradnja s ponuđačem koji razumije poslovanje tvrtke, koji će postojati i u budućnosti i pružati potporu usporedno sa sazrijevanjem strategije.

SAP je ponuđač koji zna što je potrebno manjim i srednjim tvrtkama kako bi, svakodnevno, bile konkurentne. Ponudom integriranog paketa, cijenom dostupnog, skalabilnog softvera za upravljanje, SAP nudi objedinjeno rješenje. To je važno jer time manje i srednje tvrtke mogu izbjeći velike troškove povezane s međusobnom integracijom proizvoda različitih proizvođača.

Naposljetku, svi informatički projekti moraju predstavljati objedinjeni trud informatičke i poslovne sfere. Promatranje informatičke tehnologije izolirano, odvojeno od svih drugih poslovnih odluka, rezultirat će informatičkim projektima koji neće ostvariti ono što se od njih očekuje.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum