SAP Global
SAP MAG 33, travanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP ICT Journalist Prize - Božo Težak 2005

2190 dana prošlo je od utemeljenja nagrade
250 novinarskih radova prijavljeno je u posljednjih 5 godina
25 članova žirija nas je podržalo
18 lauerata primilo je nagrade
20 suradnika kontinuirano surađuje na dodjeli nagrade
30 partnera i sponzora podržalo je projekt
5.-a je obljetnica 

Pripremila: Renata Čupić, info.croatia@sap.com

 
Dražen Tomić (lijevo) i Miroslav
Rosandić, laureati za 2004. godinu

Gledajući unatrag pet godina, kada su Sergej Lugović i Davor Jardas dali inicijativu za pružanje podrške novinarima koji su promicali populariziranje informatičke i komunikacijske tehnologije, čini mi se kao da je prošla vječnost. Ono što se nekada nametalo kao nužnost, danas predstavlja temelj poslovanja. Prihvaćenost tematike ICT-a, izmijenjena struktura tvrtki koje su, prema prognozama stručnjaka, usmjerile svoj rad i profitnu opredijeljenost i na pružanje usluga iz područja ICT-a, potvrđuje kako entuzijazam nekoliko ljudi nije bio uzaludan. Premda oni u ovogodišnjoj dodjeli ne sudjeluju izravno svojim radom, već će projekt podržati svojim trenutnim uslugama, zahvalna sam što su mi ostavili nasljeđe koje ću i na ovu obljetnicu, nadam se, uspješno realizirati. Kao i proteklih pet godina, i ove mi je pripala uloga koordinatorice projekta. No, prije objavljivanja službenog početka same nagrade, podsjetimo se na laureate i kategorije bez kojih nagrada ne bi opravdala svoju prvu petoljetku.

KAKO SE RAZVIJALO INFORMATIČKO DRUŠTVO U HRVATSKOJ

Devedesete godine prošloga stoljeća obilježava snažan rast informatičkog novinarstva. Usporedno s razvojem hrvatske države, kao i informatičke tehnologije i tržišta, pojavili su se relevantni mediji koji danas imaju višegodišnju tradiciju i stalnu publiku. Do 2000. godine nije postojao način vrednovanja cjelovitog rada pojedinih novinara i medija, pa se često događalo da kvalitetna novinarska ostvarenja ostanu u sjeni. Izuzetak se dogodio utemeljenjem nagrade SAP e-journalist prize, 2001. godine, kada su dodijeljene nagrade novinarima koji su pisali o temama elektroničkog poslovanja i upravljanja. Premda su se, s godinama, kategorije mijenjale sukladno razvoju i primjeni informatičke tehnologije i komunikacija, posljednje tri godine obilježene su njihovom konstantom.

ZBOR INFORMATIČKIH NOVINARA HND-a POTVRĐUJE NAGRADU I PRIDRUŽUJE SE PROJEKTU

Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, 17. prosinca 2003. godine, potvrdio je sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija, čime nagrada dobiva poseban status. Nagrada koja je do 2003. godine imala naziv SAP e-journalist prize, tada je imenovana u SAP ICT journalist prize Božo Težak.

TKO JE BOŽO TEŽAK?

Božo Težak bio je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnom gradu, seli se u Zagreb gdje magistrira i započinje rad na doktorskoj disertaciji. Prvi je među znanstvenicima uočio da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji "Informatologia Yugoslavica", danas "Informatologija", kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske kojemu je bio prvim predsjednikom. Glavni je zagovornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja o temama multimedije, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Značaj njegovog rada bio je poticaj za imenovanje nagrade po njemu.

LAUREATI DOSADAŠNJIH DODJELA

Za 2001. godinu:

Softver za planiranje resursa poduzeća   Nikša Alfirević
e-poslovanje   Zvonko Pavić
e-plaćanje   Zlatko Gregurić
Virtualne organizacije   Marko Franjić
e-javni sektor   Branimir Kovač


Za 2002. godinu:

e-nabava   Robert Gabelić
e-financije   Branimir Kovač
e-javni sector   Robert Gelo
e-poslovanje   Mario Spremić i Damir Šohar
ERP   Nikša Alfirević


Za 2003. godinu:

Najbolji informatički tekst u internetskom mediju   Goran Šikić
Najbolji informatički tekst u tiskanom mediju   Dragan Petric
Najbolji test informatičke opreme ili tehnologije   Oleg Maštruko
IT novinar godine   Zvonko Pavić i Dragan Petric


Za 2004. godinu:

Najbolji novinarski rad   Dražen Tomić
Najbolji informatički urednik   Miroslav Rosandić
ICT novinar godine   Boris Ličina Borja


Vjerujemo da ste našli dovoljno razloga da svoje tekstove pošaljete na info.croatia@sap.com. Na istoj e-mail adresi, na raspolaganju smo vam za sve upite.

Ovogodišnja svečanost dodjele novinarskih nagrada održat će se u rujnu u sklopu The Best of SAP World Tour '06 u Zagrebu.

Pravilnik dodjele nagrade

Pravilnik za proglašenje novinara godine

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum