SAP Global
SAP MAG 34, svibanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Shai Agassi identificira pet ključnih softverskih trendova na koje tvrtke trebaju obratiti pozornost

Poziv softverskim direktorima na nekonvencionalno razmišljanje o proizvodima i isporuci.

Pripremio: Marko Biljan, SAP d.o.o., marko.biljan@sap.com

U kontinuiranom nizu govora o budućnosti softverske djelatnosti, Shai Agassi govorio je pred više od 1 500 tehnoloških voditelja, na godišnjem skupu Software 2006, o trendovima koje uočava na tržištu. Kao predsjednik grupacije za proizvode i tehnologiju, te član izvršnog odbora SAP AG, Agassi je objasnio kako ti trendovi oblikuju SAP-ovu proizvodnu strategiju za nadolazeće godine. SAP, zauzvrat, isporučuje rješenja koja tvrtkama omogućavaju brzinu, odgovarajuće reagiranje na promjene tržišnih uvjeta, učinkovitije funkcioniranje, a malim i srednjim tvrtkama daju priliku izgraditi infrastrukturu koja im je potrebna kako bi od samog početka poslovale na najbolji mogući način.

„Danas se mijenjaju razlozi zbog kojih tvrtke izgrađuju svoje tkivo – infrastrukturu," kaže Agassi. „Prije je bila riječ o upravljanju potencijalima, potom se prešlo na upravljanje podacima, a sada se prelazi na upravljanje poslovnim događajima. Korisnici se oslanjaju na SAP, kao pouzdanog savjetnika, već 34 godine kako bi im pomogao izgraditi i održavati tu infrastrukturu te uočiti što donosi budućnost tržištu poslovnog softvera. Tvrtke i vlade računaju na nas da ćemo utrošiti vrijeme neophodno za razumijevanje njihova poslovanja i osigurati im inovativna rješenja neophodna za zadovoljenje sve složenijih potreba njihovog globalnog poslovanja."

Pet trendova koje je Agassi identificirao

1. Prema našem uvjerenju, da bi informatička tehnologija pružila fleksibilnost potrebnu tvrtkama, ona mora stvoriti jedinstvenu, unificiranu platformu kao spremnik koherentnih usluga.

„Ono što upravo radimo, otvaranje je naše tehnološke platforme partnerima, uključujući programere i integratore, što im omogućava izradu vlastitih jedinstvenih aplikacija na našoj platformi," naglasio je Agassi. „SAP-ova platforma osigurava jedinstveni spremnik usluga tvrtke, u kojem svekoliki ekosustav može iskoristiti našu tehnologiju izgradnjom rješenja koja su potrebna svakom korisniku."

2. Prema našem uvjerenju, tržište se pomaklo od individualnih rješenja prema paketima s univerzalnim aspektima za pojedine djelatnosti.

Agassi je, dalje, rekao da su: „Dani kupovanja individualnih proizvoda daleko iza nas. Za pet godina korisnici će kupovati samo pakete. Neće se kupovati individualni proizvodi kao što je ERP, CRM, aplikacije za upravljanje opskrbnim lancem ili ljudskim potencijalima, koji se isporučuju kao zasebne cjeline i na kraju tvore zbirku usluga kojom se mora upravljati. Korisnici žele višu razinu vrijednosti od poslovnih softverskih rješenja s univerzalnim aspektima za pojedine djelatnosti, te to ostvaruju korištenjem paketa rješenja."

3. Prema našem uvjerenju, ljudima se sviđa njihovo aktualno iskustvo korisnika, no žele da i sadržaj poslovnog procesa bude dio tog iskustva.

„Cilj je poslovnim i informacijskim djelatnicima osigurati podatke neophodne za brzo donošenje inteligentnih odluka na temelju dobrog uvida. Naši korisnici žele temeljna, jednostavna i moćna rješenja, a to se može postići isporukom sučelja jednostavnih za korištenje i skrivanjem složenosti u pozadini," kaže Agassi. „SAP-ova je strategija pomoći korisnicima da svojim ljudima omoguće iskorištavanje umijeća kojima raspolažu i koja su dio njihovog ustaljenog korisničkog iskustva. Bilo da je riječ o portalu, desktop alatima za produktivnost ili alternativnim sučeljima – mobilnim uređajima, RSS, RFID, analitici, inkorporiranim uređajima, težište je na dovođenju relevantnog poslovnog konteksta do preferiranog korisničkog sučelja. Ti zaposlenici mogu iskoristiti znanja kojima raspolažu, kao što je rad u Microsoft Officeu. Udružili smo se s Microsoftom da zajednički isporučimo ‘“Projekt Duet“ (bivši Mendocino)‘, koji donosi ono najbolje od desktop produktivnosti i najbolje poslovne aplikacije bez troška integracije."

4. Prema našem uvjerenju, ekosustavi koji koriste zajedničke službe donose više, brže i jeftinije inovacije nego bilo koji pojedinačni ponuđač.

SAP Developer Network ima više od pola milijuna pojedinačnih posjetitelja mjesečno, uključujući i 1 000 neovisnih softverskih ponuđača koji programiraju na našoj platformi, a njihov broje i dalje brzo raste," naglasio je Agassi. „SAP-ov platformski ekosustav ključan je za naš uspjeh jer isporučujemo više rješenja za više korisnika u više djelatnosti. Osiguravanjem čvrstog temelja za naše partnere, koji leži na standardnom koncipiranju za neku djelatnost, zajednički donosimo na tržište inovaciju koja do sada nije viđena," rekao je Agassi. „Tijekom sljedeće godine, doživjet ćete još veće ubrzanje u prostoru našeg partnerskog ekosustava."

5. Prema našem uvjerenju, informatička tehnologija postat će strateška za tvrtku usporedno s ubrzavanjem tempa inovacije procesa.

„Djelatnost se više promijenila u zadnjih pet godina nego u prethodna dva desetljeća," rekao je Agassi u zaključku. „I ne nazire se usporavanje tempa inovacije u bliskoj budućnosti. Kako se približavamo tom novom valu, tvrtke će se suočavati s izazovom brže prilagodbe promjenama u njihovom konkurentnom okruženju radi zadovoljavanja trajno promjenjivih potreba njihovih korisnika. Tvrtke koje su pravilno ulagale u informatičku infrastrukturu bit će se sposobne nositi se s tržišnim promjenama; tvrtke koje ulažu u vlastitu uslužnu arhitekturu odmaknut će svojim konkurentima," zaključio je Agassi.

Referat na skupu Software 2006 drugi je u nizu govora koje Shai Agassi održava na temu budućnosti djelatnosti poslovnog softvera. Agassijev prvi referat prezentiran je na skupu  International CeBIT Summit u Hanoveru, u Njemačkoj, 08. ožujka 2006. godine.

Više o Agassijevim viđenjima u priopćenju za tisak:

http://www.sap.com/company/press/Press.epx?PressID=5954

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum