SAP Global
SAP MAG 2, travanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Dioničari potvrdili Plattnerov prelazak u nadzorni odbor SAP-a · Poslovni prihod SAP-a u prvom kvartalu povećan za 60 posto · SAP objavio sustav za studente · Portal Software i SAP razvijaju rješenja za telekom industriju

 

 

Korporativne vijesti

Dioničari potvrdili Plattnerov prelazak u nadzorni odbor SAP-a


Henning Kagermann, Hasso Plattner
i Dietmar Hopp za vrijeme Skupštine

 

Mannheim (Njemačka), 9. svibnja 2003. – Tvrtka SAP AG (NYSE: SAP) održala je godišnju skupštinu dioničara na kojoj su svi prijedlozi Nadzornog i Izvršnog odbora prihvaćeni s više od 99 posto glasova. Donedavni supredsjednik i direktor Izvršnog odbora tvrtke Hasso Plattner izabran je za člana Nadzornog odbora.

Glavna vijest za SAP-ove dioničare jest da su za proteklo razdoblje dobili dividendu od 60 centa po dionici, a ukupan iznos profita koji će biti podijeljen popeo se na 186,3 milijuna eura. Nadalje, nastavak programa otkupa dionica u iznosu od 30 milijuna eura nenominalne vrijednosti odobren je na godišnjoj Skupšitni uz ovlaštenje za korištenje izvedenica vlasničkog udjela u kombinaciji s kupnjom vlastitih dionica.

Odmah nakon Skupštine novi Nadzorni je odbor održao sastanak i izabrao Hassa Plattnera za svog predsjednika. On je tako naslijedio Dietmara Hoppa koji će svoj posao nastaviti kao član Nadzornog odbora.

povratak

Rezultati

Poslovni prihod SAP-a u prvom kvartalu povećan za 60 posto

 


Davor Jardas, direktor SAP d.o.o.

U prvome kvartalu 2003. poslovni prihod povećan je 60 posto te iznosi 298 milijuna eura, dok je u prvome kvartalu 2002. iznosio 186 milijuna eura. Pro forma prihod od poslovanja, ne računajući naknade dioničarima i akvizicijske izdatke povećan je 28 posto te iznosi 304 milijuna eura, dok je prošle godine iznosio 238 milijuna eura. Poslovna dobit u prvome kvartalu porasla je devet posto te iznosi 20 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Pro forma poslovna dobit ne računajući naknade dioničarima i akvizicijske izdatke porasla je šest postotnih bodova te iznosi 20 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Softverski primitci u prvome kvartalu iznosili su 352 milijuna eura (2002: 402 milijuna eura), što je 12 posto manje nego u prvome kvartalu prošle godine.  S gledišta postojane valute softverski primitci manji su 4 posto u usporedbi s prošlom godinom.

"Naše daljnje osvajanje tržišnoga udjela, pogotovo na domaćim tržištima naših konkurenata, pokazuje da tržištu pogoduje SAP-ov stil poslovanja: preuzimanje vodstva akcijama, isporukom proizvoda koji su kupcima doista potrebni, te pružajući povjerenje i čestitost," kaže Hasso Plattner, supredsjednik i glavni direktor u SAP-u. "Naši rezultati u ovome kvartalu pokazuju da naša strategija funkcionira te da smo dobro pozicionirani za kapitalizaciju od gospodarskoga oporavka".

"Aktualne gospodarske i geopolitičke prilike prouzročile su određenu neizvjesnost na globalnom tržištu no SAP je nastavio dobro poslovati. Prvi kvartal ostvarili smo osobito dojmljive rezultate i na području Hrvatske.» kaže Davor Jardas, direktor SAP d.o.o.. "I dalje smo usredotočeni na osvajanje tržišnoga udjela. Trudimo se povećati učinkovitost, definirali smo i funkciju Customer Care Managera kojom ćemo dodatno ulagati u zadovoljstvo naših korisnika".

Naglasci prvoga kvartala

  • Veći ugovori u prvome kvartalu obuhvaćaju Computer Science Corp, Conoco Phillips i Hasbro u regiji obje Amerike; Novartis, British Council i Volvo u regiji EMEA; te CitiPower, Shanghai Pudong Development Bank i Daewoo Shipbuilding u regiji APA.
  • Poduzeće je najavilo sljedeći korak u evoluciji njegove vodeće integracijske i aplikacijske platforme SAP® NetWeaver™. SAP tehnološki izbija na čelo projektiravši SAP NetWeaver da bude potpuno interoperabilan s programima Microsoft .NET i IBM WebSphere (J2EE). Nova platforma omogućava organizacijama integraciju ljudi, informacija i poslovnih postupaka iz raznih tehnologija i organizacija.
  • SAP je najavio uslužnu arhitekturu poduzeća (Enterprise Services Architecture - ESA), osnovu za cjelovita poslovna rješenja temeljena na uslugama, što poduzeću omogućava ostvarivanje dodatne poslovne vrijednosti od postojećih tehnoloških ulaganja te po prvi put omogućava i korištenje internetskih usluga na razini cijeloga poduzeća. Od sada nadalje sva SAP-ova rješenja bit će razvijana na temelju uslužne arhitekture poduzeća te se očekuje da postave nove standarde upotrebljivosti, skalabilnosti, prilagodljivosti i proširivosti.
  • SAP je najavio američku verziju SAP® Business One, kao i to da će jedinica poreznih i poslovnih usluga (Tax and Business Services - TBS) poduzeća American Express distribuirati i pružati pomoćne usluge za SAP Business One. Dva će poduzeća zajedno razvijati i specijalizirana vertikalna izdanja  SAP Business One te će uspostaviti novi uslužni model distribucije i potpore radi zadovoljavanja potreba malih i srednje velikih poduzeća.

povratak  

Usluge

SAP objavio sustav za studente

 


SAP Campus Management pomaže
studentima u svakodnevnom radu

Tunica (SAD), 30.travnja 2003. - SAP AG (NYSE: SAP) objavio je novi pomak u pružanju rješenja za ustanove visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama kroz ponudu SAP Campus Managementa, studentskog administrativnog sustava. SAP Campus Management je dio portfolija SAP for Higher Education and Research (SAP for HE&R) koji donosi rješenja "skrojena" za fakultete i sveučilišta.

SAP je objavio da SAP Campus Management rješenje već koriste američko sveučilište Mississippi i izraelski fakultet Yaffo kako bi usmjerili i podržali bazične akademske procese kao što su studentsko računovodstvo, planiranje nastave, upisi i ocjenjivanje.

Potreba za preciznim i pouzdanim upravljanjem podacima na fakultetima, sveučilištima i istraživačkim institucijama je od velike važnosti. SAP for HE&R omogućava takvim institucijama nadzor nad iszraživačkim i nastavnim projektima, kao i nadzor temeljnih adminstrativnih procesa. Konkretno, SAP Campus Management pruža široku paletu usluga za studente i administrativnih funkcija, od prijavljivanja za upis do razvoja individualnih programa učenja.

Tehnički okvir rješenja SAP for HE&R baziran je na SAP NetWeaver platformi, vodećem integracijskom i aplikacijskom rješenju koje omogućava interoperabilnost između različitih informatičkih okruženja. Ta će tehnologija, u kombinaciji sa specifičnim funkcijama visokog obrazovanja u SAP Campus Managementu omogućiti fakultetima i sveučilištima korištenje SAP-ovih rješenja u svrhu povećanja učinkovitosti i istovremeno povećati vrijednost prijašnjih informatičkih ulaganja u aplikacije trećih proizvođača.
povratak

Suradnja

 

Portal Software i SAP razvijaju rješenja za telekom industriju

 


Walldorf (Njemačka), 29. travnja 2003. - Tvrtke Portal Software Inc. (Nasdaq: PRSF)  i SAP AG (NYSE: SAP) objavile su potpisivanje ugovora o globalnoj strateškoj suradnji i zajedničkom razvoju softvera. Cilj zajedničkog rada jest integracija Infraneta, vrhunskog Portalovog rješenja za naplatu, sa SAP Telecommunications, rješenjem za telekom industriju. Zajedničko rješenje pomoći će telekomunikacijskim tvrtkama u rješavanju sve većih problema s odljevom profita koji se javljaju s uvođenjem novih usluga. Portal i SAP će, prema ugovoru, zajednički razvijati, predstavljati i prodavati pre-integrirano i jedinstveno rješenje.

                         

"Upravljanje prihodom, pogotovu kada se radi o odljevu novca kroz sve zamršenije vrijednosne lance, postaje sve veći problem za operatere u čitavom svijetu", objašnjava Chris Barnard, manager zadužen za istraživanje europskog tržišta u kompaniji IDC. "Rješenje SAP-a i Portal Softwarea ne donosi samo skup robusnih funkcionalnosti za upravljanje prihodom i odljevom sredstava, već dnosi i značajne prednosti telekom operaterima u obliku smanjivanja vremena implementacije i i tekućih infrastrukturnih troškova".

Rješenje Portal Softwarea i SAP-a neprimjetno integrira ključne procese sustava naplate s poslovnim financijskim procesima i tako omogućava operaterima efikasnije upravljanje prihodima tako što omogućava uvid u korisničke transakcije u stvarnom vremenu. Štoviše, zajedničko rješenje koristi prednosti otvorenih arhitektura Portal Infraneta i SAP for Telecommunications omogućavajući operaterima pojednostavljenje i usmjeravanje naplate i ciklusa financijskih transakcija. Rezultat je poboljšana mogućnost brzog uvođenja novih usluga uz smanjivanje troškova upravljanja.
povratak

© grafike: SAP AG, SAP d.o.o., Portal Software Inc.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum