SAP Global
SAP MAG 35, lipanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAPPHIRE 2006: Ubrzati inovacije - pokrenuti rast

Potrebnu brzinu stvaranja poslovnih inovacija i rasta prihoda danas tvrtkama pruža ESA, Enterprise Service Architecture, SAP-ova inačica uslužno orijentirane arhitekture, koja je, prema mišljenju vodstva korporacije, "genom" modernog poslovanja.

Piše: Zvonko Pavić

Europska epizoda najvećeg događaja, najvećeg svjetskog proizvođača poslovnog softvera, korporacije SAP, SAPPHIRE konferencija, ove godine održala se u Parizu, u tjednu na prijelazu iz svibnja u lipanj. Konferenciji je nazočilo oko 5000 posjetitelja. Paris EXPO, pariški velesajam, gdje se SAPPHIRE odvijao, bio je organiziran u 13 tematskih "sela", s predavaonicama u kojima se održalo više od 190 različitih prezentacija. Oko 100 prezentacija predstavili su partneri SAPa-a. Uz to, na konferenciji je bilo više od 100 "demo štandova" na kojima su SAP-ovi stručnjaci demonstrirali rad raznovrsnih rješenja namijenjenih raznim industrijama. Stručnjaci SAP-a bili su dostupni i za posebne, tzv. "jedan na jedan" sastanke, koji su bili pravi pogodak za sve željne pronalaženja brzog rješenja nekog problema iz svog poslovanja.

SAP 2010

SAP u brojkama

SAP je od softverskih licenci utržio 15,8 milijardi eura i danas drži oko 21,2% svjetskog tržišta poslovnog softvera. Od održavanja, SAP je uknjižio dvostruko veće prihode. EMEA regija, u kojoj se nalazi i Hrvatska, ostvarila je 4,6 milijardi eura od licenci, a SAP, u tom segmentu svjetskog tržišta, drži 36,3% udjela. Širenjem novih aplikacija, kao što su All in One i Business One, na tržišta malih i srednjih poduzetnika, SAP će do 2010. godine svoje prihode od licenci povećati na 70 milijardi dolara, kada se nadaju da će imati 100 000 tvrtki korisnika. U projekt NetWeaver i «koinovaciju» s malim proizvođačima softvera, SAP će tijekom 2006. godine investirati oko 125 milijuna eura. Korporacija ima 6 regionalnih centara za razvoj aplikacija, nama najbliži je u Pragu. Što se tiče industrija, SAP danas ima softver za njih 26 različitih, za koje je razvijeno nešto više od 4000 raznih softverskih rješenja. Možda najzanimljiviji brojčani podatak za naše tržište je onaj da će implementacija SAP platforme kod malog poduzetnika koštati, zajedno s hardverom, operativnim sustavima, mrežnom infrastrukturom, licencama i konzultantskim honorarom, do 40 000 eura. To je cijena koja se može natjecati sa sličnim konkurentskim rješenjima i onima malih hrvatskih ERP proizvođača.
Konferencija je trajala tri dana, a događaji dana započinjali su tzv. "keynote" govorom jednog od trojice prvih članova Upravnog odbora. SAPPHIRE je otvorio Predsjednik Upravnog odbora i Direktor korporacije, Henning Kagermann. Njegova prezentacija, "SAP 2010", bila je, svojevrsni, nastavak one održane prije godinu dana, na istoimenom SAP-ovom događaju u Kopenhagenu. Ondje je Kagermann razmatrao najnovije trendove u inovacijama poslovnih modela i informatiku kao tehnologiju koja danas čini okosnicu svakog biznisa. "Gotovo 99% današnjih poslovnih inovacija samo su rekombinacije postojećih koncepata, pa je u njihovom stvaranju brzina postala presudna. Potrebnu brzinu stvaranja poslovnih inovacija i alate za njihovo stvaranje danas tvrtkama pruža ESA, Enterprise Service Architecture, (SAP-ova inačica uslužno orijentirane arhitekture, tzv. SOA, op.a.) koja je "genom" modernog poslovanja", izjavio je Kagermann. U tom smislu, mySAP ERP 2005, upravo dovršena temeljna SAP-ova platforma, u koju je uključeno više od tri stotine raznih poboljšanja, temelj je ESA "ekosustava" softvera. On se, pak, još sastoji od stotinu posebnih, tzv. SAP xApps kompozitnih aplikacija koje će u NetWeaver okružju, najveći svjetski proizvođač poslovnog softvera, proizvoditi sa svojim brojnim partnerima. To okružje tvrtkama omogućava i izradu paralelnih aplikacija. One će im poslužiti u njihovim dnevnim poslovnim potrebama i u inoviranju poslovnih modela u sigurnom okružju, dok tekući posao rade na svojoj standardnoj, SAP ERP platformi.


"Koinovacija" softvera i poslovnih modela

Druga ključna riječ, osim ESA arhitekture, na ovogodišnjoj SAPPHIRE konferenciji, složenica je "koinovacija" (coinnovation) koju ćemo, možda ne previše spretno, pojasniti kao zajedničko inoviranje. Riječ je o procesu koji će SAP potpomoći sa 125 milijuna eura izravnih investicija u svoje partnere, proizvođače softvera raznih aplikacija za NetWeaver i druge SAP-ove platforme, a oni će ga pretvoriti u cjeloviti sustav za upravljanje poslovnim procesima. Cilj je, kaže Kagermann, "postići mrežni učinak" u proizvodnji softvera, koja se već u potpunosti industrijalizirala i, samo u SAP-ovom slučaju, do sada, rezultirala s više od 4000 različitih aplikacija za 26 raznih industrija. Informatičke tehnologije okosnica su te suradnje među tvrtkama, a SAP će, u svemu tome, sudjelovati stvaranjem zajedničkog poslovnog jezika, najučinkovitije platforme za upravljanje poslovnim procesima te suradnjom u izradi "kompozitnih" aplikacija.


Pojednostaviti poslovanje

Shai Agassi, član Upravnog odbora i Predsjednik SAP-ove grupe za razvoj softvera i tehnologija i, po mišljenju mnogih, najvjerojatniji Kagermannov nasljednik na čelu korporacije oko 2010. godine, pokrenuo je događaje drugoga dana. Održao je predavanje kako se korisnici SAP softvera mogu, pomoću ESA arhitekture, brzo prilagoditi promjenama u svakodnevnom poslovanju i, istodobno, pojednostaviti svoje poslovne procese kako bi bili još učinkovitiji. Detaljno je razložio ideju NetWeavera, kao "tvornice poslovnih procesa", i opisao je posebni SOA, Service Oriented Architecture, "aparat". Riječ je o SOA Appliance koju je SAP nazvao Sidecar. To je, zapravo, posebni sustav koji tvrtkama, koje žele implementirati SAP u svojoj IT infrastrukturi, omogućava testno okružje u kojem tvrtka može isprobati sve što joj je potrebno, a da time ne ugrožava tekuće poslovanje. U pojednostavljivanju svakodnevnog rada, sa SAP platformom, poslužit će, od sada, i novo pojednostavljeno grafičko sučelje, "Project Muse", i njegove pristupne točke: NetWeaver Portal i Duet. Softver nazvan Duet, zajednički je proizvod koji je SAP razvio u suradnji s Microsoftom (radno ime bilo mu je Mendocino). Duet korisnicima omogućava jednostavan pristup SAP aplikacijama iz Office paketa uredskih alata. SAP je još predstavio i interaktivne obrasce temeljene na Adobeovom softveru, te nova rješenja za mobilne uređaje. Također, SAP je napravio i "on demand" verziju svoje CRM aplikacije.


Što se sve može sa SAP-om

Leo Apotheker, član Upravnog odbora zadužen za odnose s korisnicima, već tradicionalno, svoj govor na SAPPHIRE konferenciji predstavlja posljednjeg dana. Svoju prezentaciju usredotočio je na poslovne prednosti koje tvrtke, korisnice SAP-ovog softvera, mogu ostvariti u okružju nužnog stalnog inoviranja kao procesa održavanja konkurentnosti u svijetu globalne ekonomije. Kako informatička infrastruktura, utemeljena na SAP platformi i aplikacijama, sudjeluje u stvaranju novih poslovnih modela i konkurentske prednosti, Leo Apotheker je ilustrirao nizom primjera SAP-ovih korisnika. Predstavio je prednosti koje tvrtke mogu ostvariti koristeći mySAP ERP 2005, mySAP Business Suite i NetWeaver, te cjelokupnu ESA arhitekturu. SAP se danas preoblikovao, iz lidera u poslovnim aplikacijama, u nezaobilazni standard za korporacije s kojima ostvaruje razne oblike suradnje te za manje i srednje poduzetnike s kojima SAP ostvaruje izravna partnerstva i suradnju.


Riječ, dvije o konkurenciji

Komentirajući, na konferenciji za novinare, pitanje potaknuto glasinom objavljenom na jednom korporativnom blogu, da će se SAP spojiti s Microsoftom, Kagermann je izjavio da dioničari žele snažnu i nezavisnu korporaciju, te da će SAP nastaviti suradnju s Microsoftom na razvoju proizvoda, ali da se neće dogoditi ništa više od toga. Microsoft, trenutno, brzo napreduje na tržištu poslovnih aplikacija, no u SAP-u smatraju da ta kompanija ne uzima ništa od njihovog dijela tržišta.

Kagermann o blogovima

Henning Kagermann je tijekom SAPPHIRE konferencije izrekao svoje mišljenje i o blogovima: «Nemam ništa protiv takve vrste prenošenja vijesti, pa čak i iz same korporacije. Međutim, te vijesti generiraju previše glasina, pa ne bi bilo loše da oni koji vode takve internetske dnevnike malo porade na kontroli kvalitete sadržaja koji objavljuju.»

www.sap.com

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum