SAP Global
SAP MAG 35, lipanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Nova faza industrijalizacije softvera - Claus E. Heinrich na okruglom stolu

Softversku industriju, kada je promatramo kroz njezine poslovne modele, danas možemo usporediti s onom automobilskom jer je, poput nje, uglavnom definirana potrebama i željama krajnjih korisnika.

Piše: Zvonko Pavić

Tijekom ovogodišnje SAPPHIRE konferencije, održan je čitav niz okruglih stolova s najrazličitijim temama iz područja poslovnih aplikacija i inovacija poslovnih modela. Jedan od zanimljivijih bio je onaj o industrijalizaciji softvera, koji je vodio Claus E. Heinrich, član Izvršnog odbora kompanije SAP AG.

Softver po mjeri korisnika

Softversku industriju, kada je promatramo kroz njezine poslovne modele, danas možemo usporediti s onom automobilskom jer je, poput nje, pretežno definirana potrebama i željama krajnjih korisnika. Softver je definiran osnovnom platformom, a konačno rješenje dobiva se nakon što se dodaju prilagodbe prema zahtjevima korisnika. SAP-ova platforma ESA, Enterprise Service Architecture, upravo tako je modeliran softverski ekosustav jer se sastoji od cijelog niza komponenti koje se mogu koristiti u raznim područjima poslovanja. Osmišljavanje proizvodnje softvera njegovom industrijalizacijom, bolje rečeno automatizacijom, rezultira bržom i jeftinijom proizvodnjom računalnih programa i njihovom jednostavnijom implementacijom. Uz to, takvim načinom proizvodnje dobiva se i veća pouzdanost jer su svi elementi (moduli) razvijani industrijski, odnosno uz poštivanje određenih standarda. "SAP je proizvodnju svoga softvera odavno industrijalizirao i, može se reći, ta automatizacija proizvodnje potrebnih aplikacija jedna je od konkurentskih prednosti kompanije. Automatizacija softverske proizvodnje vrlo je stara ideja, a razlika njezine nove faze je što nije riječ o emulaciji "lego" načela već o primjeni onoga izrade aplikacije, "po mjeri", na temelju jedne osnovne platforme," pojasnio je Claus Heinrich.


Zajedničke inovacije

Kada je riječ o SAP-u, sjajni primjer upravo takve proizvodnje softvera je aplikacija imena Duet, izrađena u suradnji s Microsoftom, koja služi kao sučelje između Office paketa programa i SAP platforme. Nastala je iz potrebe korisnika za komunikacijom između te dvije platforme. SAP će nastaviti proces industrijalizacije softvera poboljšavanjem osnovne platforme (mySAP ERP, NetWeaver, itd.) i pažljivom ugradnjom novih komponenti koje će proizvoditi tvrtkini partneri, neovisni proizvođači softvera kroz procese "koinovacije" (zajedničkog osmišljavanja novih proizvoda).


Izazovi novih tržišta

Kao i u svakoj drugoj industriji, u prototipnoj proizvodnji novog softvera vrlo važna je faza njegovog testiranja. Riječ je o onom dijelu automatizacije proizvodnje aplikacija koji oduzima najviše vremena. To će, posebno, doći do izražaja u sljedećoj fazi razvoja svjetske industrije poslovnog softvera, njezinom globalnom širenju na tržišta srednjeg, malog, pa i mikro poduzetništva.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum