SAP Global  SAP MAG lipanj 2006.
 
     
     
   

SAP novosti

Google ulazi u "rat" s Excelom | IT je najstresnije zanimanje na svijetu | Usporen razvoj RFID tehnologije | Uhićen zbog krađe VoIP-a | Dolazi vrijeme mega prijenosnika

Novosti pripremio: Robert Gelo, robert.gelo@zg.t-com.hr


Google ulazi u "rat" s Excelom

Tvrtka Google, vodeća internetska tražilica na svijetu, predstavila je još jedan servis kojim izravno konkurira najvećoj svjetskoj softverskoj kompaniji, Microsoftu. Novi program nazvan je Google Spreadsheets, a riječ je o besplatnoj izračunskoj tablici koja omogućava zajednički rad na istim dokumentima putem Interneta. Servis je uveden tri mjeseca nakon što je Google akvizirao tvrtku Upstart, koja u svom portfelju ima softver za online procesuiranje teksta Writely.

Google Spreadsheets se još nalazi u eksperimentalnoj fazi i dostupan je malom broju korisnika koji testiraju njegovu beta inačicu. Softver nudi osnovne funkcije, njih oko dvije stotine, i po opcijama se ne može uspoređivati s mnogo bogatijim Microsoftovim Excelom. Naime, dok Google Spreadsheets omogućava poredavanje podataka, pretraživanje dokumenata i slično, Excel uključuje i stvaranje tablice te druge napredne automatizirane zadatke.

Google potvrđuje da je Spreadsheets namijenjen korisnicima koji žele koristiti osnovne funkcije i dijeliti dokumente putem Interneta. Dokumenti na kojima rade korisnici pohranjuju se na Googleovim poslužiteljima, no mogu se učitati i u lokalna računala u obliku CSV, XLS ili HTML zapisa.

Zanimljivo je da Google Spreadsheets uključuje i funkciju instant poruka, pa korisnici mogu komunicirati u stvarnom vremenu dok rade na dokumentima.

povratak
 

IT je najstresnije zanimanje na svijetu

Tvrtka SkillSoft, čija glavna djelatnost su usluge online učenja, objavila je rezultate svog istraživanja o zanimanjima koja donose najviše stresa. Istraživanje je provedeno na uzorku od tri tisuće IT profesionalaca, a glavni zaključak je da "97% IT djelatnika smatra da im posao donosi svakodnevni stres".

Četiri petine IT djelatnika osjeća da je "pod stresom i prije nego što uđu u tvrtku". Četvrtina ispitanika smatra da se nalazi "pod tako snažnim pritiskom da moraju posezati za slobodnim danima".

Jedan od ispitanika priložio je sljedeći komentar: "Većinu svog vremena provodim odgovarajući na pozive onih koji nemaju ni osnovno znanje o računalima i pisačima. Nevjerojatno je koliko vremena provodim objašnjavajući gdje se nalazi gumb za uključivanje uređaja".

Deset najstresnijih zanimanja prema SkillSoftu:

1. IT
2. zdravstvo
3. inženjerstvo
4. prodaja i marketing
5. naobrazba
6. financije
7. ljudski resursi
8. upravljanje poslovanjem
9. proizvodnja
10. svećenici

povratak


Usporen razvoj RFID tehnologije

Tvrtka NCR Corporation objavila je podatke svog istraživanja koje pokazuje da se usvajanje RFID tehnologije ne odvija očekivanim tempom. Naime, u SAD se od RFID tehnologije mnogo očekuje, osobito zbog bombastičnih najava trgovačkog lanca Wal-Mart i velikog zanimanja tamošnjih proizvođača.

Prema novom istraživanju, trenutno svega 9% maloprodaje razmatra uvođenje RFID-a u svoje trgovine. S druge strane, američki proizvođači su mnogo agilniji i njih 44%, prema istraživanju, najavilo je da ozbiljno razmatra uvođenje RFID-a.

Također, zabilježeno je smanjeno zanimanje proizvođača za uvođenje RFID tehnologije u sve segmente poslovanja. Oni se sada usredotočuju na jedan do pedeset proizvoda, umjesto na sve, čime se smanjuje potreba za RFID-om.

NCR je utvrdio da su tvrtke, u načelu, svjesne potencijalnih benefita uvođenja RFID-a, no to još nije urodilo širokom implementacijom ove tehnologije.

povratak

Uhićen zbog krađe VoIP-a

Policija je na Floridi provela prvo uhićenje temeljem optužbe o krađi podataka putem VoIP (Voice Over Internet Protocol) mreže. Izvjesni Edwin Andres Pena (23) navodno je hakirao računalne mreže VoIP operatora i na taj način neovlašteno prodavao njihove usluge glasovne telefonije.

Pena je, navodno, prodao više od deset milijuna minuta internetske telefonije raznim telekom operatorima, po sniženim cijenama, uz pomoć profesionalnog hakera iz Washingtona. Federalni istražitelji uspjeli su ući u trag iznosa od preko milijun USD koje je Pena prihodovao preko svojih kompanija Fortes Telecom i Miami Tech & Consulting.

"Nove tehnologije i Internet predstavljaju nove mogućnosti za kompanije, ali i za sofisticirane kriminalce", komentirao je tužitelj Christopher Christie. Istražitelji su tvrdili da je Pena uspio neopaženo preusmjeriti pozive svojih korisnika unutar mreža legitimnih VoIP operatora.

povratak


Dolazi vrijeme mega prijenosnika

Agencija Reuters objavila je novo izvješće u kojem predviđa povećanu ponudu prijenosnih računala s LC ekranima promjera 19 i 20 inča. Neki od najvećih isporučitelja prijenosnika, Dell, Acer i Samsung, objavili su planove za prodaju mega prijenosnika.

Primjerice, Dell je najavio mega model koji uključuje osam zvučnika sa subwooferom, odvojivom bežičnom tipkovnicom i daljinskim upravljačem koji radi pomoću žiroskopa. Samsungov nadolazeći mega prijenosnik bit će opremljen odvojivim ekranom, a Acer je već predstavio mega prijenosni kućni medijski centar s 20-inčnim ekranom, predviđen za spajanje s igraćim konzolama i TV prijamnicima.

IDC ocjenjuje da su mega prijenosnici namijenjeni, prije svega, najzahtjevnijim korisnicima poput gamera i poslovnih ljudi koji žele prijenosna računala za uporabu u kući ili uredu.

povratak