SAP Global
SAP MAG 2, travanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Online zajednice: Svjetska iskustva i svijetli primjer iz Hrvatske

Piše: Alan Warms, direktor, Participate Systems, Inc . za http://community.cgey.com/focus/

Internet donosi mogućnosti koje
donedavno nismo niti slutili
Online zajednice su mreže inteligentnih ljudi spremnih i voljnih rješavati probleme jedni drugima. Taj jednostavni a moćni nusproizvod internetske tehnologije pomaže poduzećima prevladati tradicionalna ograničenja ekonomičnosti.

U izazovnim gospodarskim uvjetima zadnjih godina, naglasak na inovaciji zamijenjen je usredotočenjem na smanjenje troškova. Većina nas vjerojatno zamišlja ekonomičnost u sklopu velikih spajanja ili akvizicija poduzeća. Zapravo, ekonomičnost je u samoj osnovi onoga što tvori  konkurentnost u mnogim — možda i u većini — djelatnosti u današnje vrijeme.

Što je ekonomičnost?

Klasično djelo Adama Smitha, Bogatstvo nacija (1776), nezaboravno započinje pričom o tvornici pribadača. U toj tvornici svaki radnik izvodi sve potrebne korake za izradu pribadače, te je rezultat rada tvornice zbroj pribadača koje izradi svaki od radnika. Smith predlaže da umjesto da svaki radi za sebe radnici trebaju dobiti specijaliziranu zadaću. Takvom organizacijom rada, po Smithu, tvornica bi mogla enormno povećati svoju proizvodnju pribadača.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum