SAP Global
SAP MAG 36, srpanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP u sedmoj brzini

Sve više tehnoloških tvrtki uključuje se u "cirkus" Formule 1 kako bi testirale i potvrdile svoje proizvode. SAP, kroz suradnju s ekipom McLaren Mercedes, u praksi potvrđuje svoja rješenja namijenjena malim tvrtkama.

Pripremio: Robert Gelo, robert.gelo@privredni-vjesnik.hr

SAP-ova industrijska rješenja poznata su, prije svega, kao alat kojim se koriste najveće svjetske kompanije, dok male tvrtke, do nedavno, nisu razmišljale o uvođenju takvih aplikacija. U suradnji s trenutno trećeplasiranom ekipom u prvenstvu Formule 1, McLaren Mercedesom, SAP je razvio rješenje prilagođeno potrebama ove relativno male skupine (oko 550 djelatnika smještenih u raznim dijelovima svijeta) koja nameće vrlo specifične poslovne zahtjeve. SAP-ov softver je u McLarenovom pogonu od listopada 2005. godine, a implementacija je trajala oko godinu dana. O toj suradnji je, na nedavno održanoj pariškoj konferenciji SAPPHIRE, govorio izvršni direktor McLaren Racinga, Jonathan Neale.

„Strahovali smo da ćemo ući u projekt koji će usporiti naše poslovanje", izjavio je Neale u tjedniku Business Week. "No uvjerili smo se da softver doista radi".

"Teško je procijeniti koliko sekunda prednosti može donijeti SAP-ov softver, no činjenica je da sada poštujemo zadane rokove jer u svakom trenutku znamo gdje se što nalazi", kazao je Neale.

Pouzdanost i preciznost

Razvoj rješenja za ekipu Formule 1 vrlo je zahtjevan i specifičan. Testiranja, treninzi i utrke u tom sportu su vrlo intenzivni i zahtijevaju neupitnu pouzdanost i visoku razinu preciznosti. Razlike u brzini pojedinih bolida mjere se stotinkama sekundi i prostor za pogreške, naprosto, ne postoji.

Premda su McLarenove potrebe po mnogočemu posebne, neki detalji jednaki su zahtjevima prosječne SMB (Small And Medium Business) tvrtke. Zbog toga su u McLarenu tražili gotov proizvod "u kutiji", no dovoljno fleksibilan za prilagođavanje njihovim poslovnim potrebama. Tvrtka je obavezna svake godine lansirati novi, unaprijeđeni model bolida. Razvoj bolida traje oko šest mjeseci, a za njegovu gradnju potrebno je izraditi oko 11 500 dijelova. Svega 10% dijelova preuzima se od prošlogodišnjeg modela, sve ostalo izrađuje se iznova. Jasno je da u McLarenovim pogonima ne mogu dozvoliti ni najmanji zastoj proizvodnje.

SAP-ov softver, ugrađen u mySAP All In One rješenje za automobilsku industriju, kakav koriste u McLarenu, pomaže u planiranju razvoja i izgradnje motora, upravljanju protokom dijelova i učinkovitom ugrađivanju dizajnerskih promjena. Mercedesovi motori, koji se ugrađuju u McLarenove bolide, u prosjeku, traju samo dvije utrke (oko 800 kilometara treninga i utrkivanja), a svaku novu generaciju agregata inženjeri pokušavaju učiniti što učinkovitijom. Razvoj motora, zbog toga, odvija se bez prekida. SAP-ovo rješenje omogućava McLarenovim inženjerima uvid u status i cjelokupnu povijest oko pet tisuća dijelova koji su dostupni putem Interneta iz bilo kojeg dijela svijeta. 

Fortuneov milijun

Već nekoliko godina SAP razvija rješenja prilagođena malim tvrtkama, koja pod zajedničkim imenom mySAP All In One nude ograničeni obujam funkcija kakvima raspolažu i najveće tvrtke. SAP sada ne cilja samo na tvrtke iz Fortuneovog Top 500 popisa, već i na ciljnu skupinu koju nazivaju "Fortune One Million", odnosno na tvrtke sa stotinu i više zaposlenika. Generalni direktor SAP-a, Henning Kagermann, na SAPPHIRE konferenciji najavio je da kompanija do 2010. godine planira sto tisuća korisnika u SMB segmentu. Trenutan broj SAP-ovih korisnika u SMB segmentu je dvadeset tisuća.

Potencijalni prostor daljnjeg razvoja u SMB segmentu u SAP-u nazivaju "mikro vertikalama" i tijekom 2006. godine planiraju razviti oko osamdeset proizvoda posebno namijenjenih malim tvrtkama. Kao podršku razvoju i implementaciji rješenja za male i srednje tvrtke, SAP će otvoriti šest regionalnih centara za razvoj "mikro vertikala".

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum