SAP Global
SAP MAG 36, srpanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Tri pitanja Patricku Degreefu, SAP-ovom stručnjaku za BASEL II

Patrick Degreef, SAP-ov stručnjak za BASEL II, u SAP-u je zaposlen gotovo cijelo desetljeće, a profesionalni su mu interesi područje financija i bankarska djelatnost. Posljednje četiri godine usredotočio se na razvoj i implementaciju rješenja za bankarski sustav, a izrađuje izvješća i stručne studije za ubrzanje i primjenu Basela u informacijskim sustavima financijskih i bankarskih institucija. Svoj rad posvetio je edukaciji prilagodbi i primjeni pravilnih i pravodobnih specifičnih aplikacija za bankarstvo i financije.

Razgovarala: Renata Čupić, info.croatia@sap.com

 

SAP MAG: Zašto odabrati jednu jedinstvenu baznu aplikaciju kada tim internih stručnjaka i informatičkih integratora a priori mogu realizirati prilagodbe potrebne za pravilnu implementaciju sustava, koji su u suglasnosti s Basel II i pravilima IAS-a?

Degreef: Bazno SAP-ovo rješenje za financije omogućuje dostupnost platforme za unificirano poslovanje i izvješćivanje koje je u mogućnosti dovesti u red sveukupne buduće promjene i zahtjeve sustava. To je najvažnija stavka u mjerenju u kojem sve bankarske institucije poznaju jedinstven razvoj i sustav mjerenja njihova poslovanja i izvješćivanja, u odnosu na primjenu novih pravilnika i financijsko-računovodstvenih normi, kao i u mogućnosti prilagodbi mogućim tržišnim promjenama, njihovom redovnom poslovanju, ali i novim bankarskim uslugama i proizvodima. SAP-ova platforma donosi mnogo više nego samostalno primijenjeni Basell II i IAS. Ona omogućuje automatsku učinkovitost svih procesa upravljanja. Povrat investicije u SAP-ovo rješenje ja zajamčen. Sljedeća prednost rješenja je mogućnost otvaranja baznog sustava za buduće investicije i implementacije u kratkom vremenskom razdoblju, odnosno iskorištavanje modularnih funkcionalnosti i postojeće tehničke potpore. U suprotnom, ulaganje u specifičan razvoj jamči klasičan neuspjeh projekta dovedenog na nulu, sa svime čime se trebaju pretpostaviti rizici (obročna plaćanja i odgode plaćanja). Paralelna struktura projekta prilagodbe IAS-a i Basela II, u odnosu na unificiranu platformu, dopušta novu vrstu uzajamnosti u uspostavljanju učinkovitih veza državnih ustanova s financijskim i bankarskim institucijama te jedinstveno sučelje gdje se izvori nužno ne moraju nadopunjavati iz drugih, primjerice ekonomskih. Sljedeća ključna stavka je osiguranje nadzora, odnosno rješenje koje donosi garanciju dostupnosti i odobrenja u novim ugovornim pravilima. Ovo je iznimno važno jer donositelji pravila i nove legislative nisu jedini i samostalni u odlukama u donošenju novih ili izmijenjenih pravila i izvješćivanja, već moraju osigurati izjednačavanje kvalitete sustava upravljanja koji dopuštaju kreiranje stanovitih kodova. Na kraju, pristup pojedinoj aplikaciji poslovnog rješenja i softvera nije sinonim za smanjenje učinkovitosti već predstavlja nove mogućnosti za opravdanje kompetitivnih prednosti. Jedino tvrtke koje ujedinjuju razvoj i aplikacije u jedinstveno i homogeno okruženje moći će ostvariti novu razinu učinkovitosti koju je nemoguće ostvariti metodama klasičnog razvoja.

SAP MAG: Zar time javne i državne institucije ne upućuju na samoopredijeljenje i izbor željene arhitekture?

Degreef: Ne, naprotiv, one postaju znatno učinkovitije. Potrebne informacije za odgovor na uvjete iz Basela II i IAS-a ne predstavljajiu u sustavu upravljanja nikakvu aktualnost bankama i financijskim institucijama. Funkcije zapljene, portfelja dionica, arhiviranje i nadzor, koje su se, inače, navodile kao obvezne s određenom razinom djelomičnih zahtjeva, više ne postoje. To je stoga što je potrebno dovesti sustav u red koji se prilagođava duboko u svojoj arhitekturi informacijskog sustava upravljanja. To nije ništa drugo nego cijena procesa upravljanja i izvješćivanja koja osigurava automatizaciju uspješnog vodstva.

SAP MAG: Hoće li, i kada, banke moći primijeniti nova pravila u svom sustavu poslovanja?

Degreef: S obzirom na kretanja i izrazitu dinamičnost financijskog tržišta, želja banaka i financijskih institucija iznimna je. Naime, sve prilagodbe normama koje su države morale usvojiti, napravljene su i pripreme su već započele. Njemačka, Švicarska i Austrija bile su prve koje su svoje sustave upravljanja i rada prilagodile traženim normama. Većina normi IAS-a su prihvaćene i implementirane u sustave. Upoznat sam i s upitnikom koje je Hrvatska narodna banka provela, s ciljem spremnosti domaćih banaka na prihvaćanje sustava prilagodbe normama Basell II i IAS-a. Rezultati su izvrsni i vjerujem da su banke u stranom vlasništvu dosegle zavidnu razinu prilagodbe novim normama. Želim naglasiti kako usvajanje pravila i prilagodba normama Basell II i IAS-a predstavlja stvarnu promjenu strategije banaka i financijskih institucija, koja upućuje na važnu evolucijsku razinu u bankarskom informacijskom sustavu.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum