SAP Global
SAP MAG 36, srpanj 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

SAP predvodi tržište poslovnih aplikacija

Najnoviji podaci, koje je objavila analitička kuća Gartner, potvrđuju da je SAP tržišni lider u sva četiri ERP segmenta: upravljanju financijama, ljudskim resursima, proizvodnim operacijama i resursima. U segmentu upravljanja resursima, SAP u prethodnom razdoblju nije bio tržišni lider, no zbog 21,4%-tnog godišnjeg porasta sada je došao u vodstvo i u ovom segmentu.

Uz to, SAP je i dalje vodeći u segmentima SCM (Supply Chain Management) i CRM (Customer Relationship Management).

Prema Gartneru, SAP uspijeva održati vodeću poziciju zbog "izvrsne strategije i provođenja poslovnih odluka". U zaključku analize navodi se da održanje vodećih pozicija u ERP, SCM i CRM segmentima predstavlja značajno postignuće.


Vozači s mobitelima = pijani vozači

Rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta u Utahu pokazuju da su vozači, koji tijekom vožnje razgovaraju mobilnim telefonom, nesposobni poput pijanih vozača.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 25 muškaraca i 15 žena u dobi od 22 do 34 godine iz kategorije "socijalnih konzumenata alkohola" (tri do pet pića tjedno). Korišten je simulator kojim su ispitanici neometano upravljali. Utvrđeno je da je telefoniranje za vrijeme vožnje jednako učinku zatrovanosti od osam promila.

No, postoje razlike. Alkoholizirani vozači voze agresivnije, dok oni koji razgovaraju mobitelom sporije reagiraju. Vozači s mobitelom koče sporije 9%, variraju u držanju razmaka 24% i 19% su sporiji kod vraćanja u prosječnu brzinu nakon kočenja.


Sitna elektronika ubrzava tržište čipova

Udruga Semiconductor Industry Association objavila je podatke o 9,4%-tnom porastu globalnog tržišta čipova u svibnju, uzrokovanom povećanom potražnjom mobitela i ostalih proizvoda potrošačke elektronike.

U svibnju je isporučeno čipova u vrijednosti 19,7 milijardi USD, dok je u istom mjesecu 2005. godine isporučena vrijednost od 18,1 milijarde USD. "S obzirom da potrošački proizvodi imaju sve veći udjel u prodaji mikročipova, porast našeg tržišta odražava opću povoljnu ekonomsku situaciju", procjenjuje predsjednik udruge SIA George Scalise.

Prodaja čipova za mobitele u svibnju je porasla 21,5%, a digitalnih procesora signala 13,7%. Istovremeno je prodaja PC mikroprocesora opala za 2%.

Spam opet u porastu

Prema najnovijem izvješću tvrtke MessageLabs, broj spam poruka opet je u porastu jer se cyber kriminalci sve više okreću od tradicionalnih metoda prema usmjerenim napadima.

Prema procjeni MessageLabsa, ukupan udjel spam poruka, u sveukupnom e-mail prometu tijekom lipnja, iznosio je 64,8%, što je 6,9%-tni porast u odnosu na svibanj. Najviše spam udara podnosi Izrael, gdje čak 75,9% svih poruka spada u kategoriju neželjenog e-maila, što je 11,9% više u odnosu na svibanj. Najveći pad spam napada doživjela je Njemačka.

Tehnički direktor MessageLabsa, Mark Sunner, najveću opasnost vidi u sve većem objedinjavanju kanala kojima se odašilju spam poruke. "Sve je veći broj instant poruka i poruka e-pošte s poveznicama prema mrežnim mjestima odakle se automatski učitava malware ili spamware", kaže Sunner. "U tradicionalnim metodama, same spam poruke imale su ugrađene dijelove malwarea. Zbog toga i naizgled bezopasne poruke mogu donijeti veliku štetu".

Količina malwarea raste, virusnih napada nema

Tvrtka McAfee procjenjuje da se količina malicioznog softvera i dalje povećava, premda je malo vjerojatno da će ponovno doći do značajnog širenja računalnih virusa.

Početkom srpnja, McAfee je u svoju bazu podataka unio 200-tisućitu definiciju virusa i očekuje se da će se taj broj udvostručiti u sljedeće dvije godine. Naime, nakon kratkotrajnog zastoja, autori malicioznog softvera rade više nego ikada. Tako je između 1999. i 2002. godine, McAfeejeva baza definicija virusa stagnirala na oko 50 tisuća unosa, no u potonjim godinama doživjela je značajan porast.

U isto vrijeme, broj ozbiljnih virusnih napada značajno je opao. U 2004. godini, McAfee je zabilježio 48 napada, a u 2005. godini taj broj je pao na 12. U 2006. godini još nije zabilježen ni jedan takav napad.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum