SAP Global
SAP MAG 37, rujan 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP World Tour '06 u Zagrebu: Što kažu korisnici?

SAP World Tour '06 bio je idealna prilika da iz prve ruke saznamo o zadovoljstvu korisnika SAP-ovih rješenja i njihovim iskustvima pri implementaciji i uporabi rješenja.
 
Piše: Damir Šohar, damir.sohar@pcchip.hr
 
Na SAP World Touru '06, brojni korisnici SAP-ovih rješenja predstavili su vlastita iskustva u njihovoj implementaciji ili korištenju, objasnili su kako su profitirali uporabom tih rješenja i pojasnili su specifičnosti instalacija u svojim tvrtkama.
 
Jedan od najvećih, i najstarijih, korisnika SAP-a u Hrvatskoj je Podravka, vodeća prehrambena tvrtka u regiji, koja oko 50% prihoda ostvaruje na tržištu Europske unije. Podravka se danas susreće s turbulentnim tržištem punim prijetnji koje vode do smanjenja prihoda.
 
„Podravka je jedan od najstarijih korisnika SAP-a u regiji i trenutno radi na jednom od najvećih projekata restrukturiranja u Hrvatskoj, ali i šire. Promjene su nužne da bi se uspješno nosili s promjenama na tržištu. Zaista ne znam kako bi se sa svime time nosili da nemamo tako prilagodljiv sustav koji nas u svim tim promjenama prati. Mnoge projekte uopće ne bi bilo moguće do kraja realizirati da nemamo SAP-ov sustav koji je, vrlo često, i izvor informacija temeljem kojih se određuju prioriteti i redoslijed implementacije promjena", rekao je Damir Martinović, direktor informatike u Podravci.
 
SAP u multinacionalnoj kompaniji
Od 03. travnja ove godine i Coca Cola Beverages Hrvatska koristi SAP-ovo rješenje za proizvodnju i distribuciju svojih proizvoda, ne samo u Hrvatskoj, već i u svim zemljama u kojima djeluje Coca Cola HBC. Milan Pavković, iz Coca Cole, pojašnjava zašto im je SAP bio nužan u poslovanju.
 
„Mi smo dio velike svjetske korporacije pod imenom Coca Cola HBC. Zbog toga nam je nužna transparentnost cross border aktivnosti. Jedan od ključnih pokretača za uvođenje SAP-a bilo je integriranje sustava podrške i upravljanja poslovnim procesima. Također, znali smo da imamo potrebe za konsolidaciju financijskog rezultata, odnosno informacija na razini korporacije. Naravno, važna nam je i suradnja s našim kupcima i dobavljačima na širokom prostoru", rekao je Pavković.
 
SAP će u Coca Colu na ovom području ući u dva vala, dijelom zbog složenosti projekta i strukture informacijskog sustava ovako velike kompanije, a dijelom i zbog prilagodbi koje očekuju u Coca Coli. Pavković je pojasnio kako je SAP utjecao na poslovni informacijski sustav u Coca Coli.
 
„Prije SAP-a, portfelj aplikacija koje su predstavljale naš poslovni informacijski sustav brojio je petnaestak raznolikih poslovnih softvera koji su obavljali određene procese. Već u prvoj fazi, SAP-ovim rješenjima zamijenili smo desetak aplikacija koje smo prije koristili, a u drugom valu implementacije SAP će zamijeniti i ostale aplikacije iz našeg portfelja", predstavio je Pavković stanje prije i poslije SAP-a.
 
Zanimljiv je i pristup Coca Cole u prihvaćanju SAP-ovih poslovnih procesa. Umjesto prilagodbe (adapt) procesa iz SAP-ova repozitorija poslovnih procesa vlastitim procesima, u Coca Coli su odlučili prihvatiti (adopt) procese iz repozitorija i mijenjati vlastite poslovne procese, pouzdajući se u dugogodišnje SAP-ovo iskustvo u analizi i kreiranju poslovnih procesa.
 
„Kod uvođenja SAP-a odlučili smo ne prilagođavati već prihvatiti SAP-ove poslovne procese za koje smo ocijenili da su kvalitetniji od naših postojećih. Naravno, morali smo prilagoditi softver zakonskim okvirima naše zemlje", dodao je Pavković.
 
Godina dana iskustva
Još jedna strateški važna tvrtka odlučila se za uvođenje SAP-a. U AKD-u, Agenciji za komercijalnu djelatnost, koja je poznata po tiskanju putovnica, osobnih iskaznica, viza i sličnih dokumenata, uvođenje SAP-a trajalo je 12 mjeseci, a sustav je preuzet i pušten u rad 03. listopada 2005. godine.
 
„Ciljevi implementacije SAP-a bili su uvođenje integriranog informacijskog sustava koji će nam omogućiti potpunu integraciju svih podataka ključnih za poslovanje AKD-a, informatičku potporu učinkovitim poslovnim procesima, uklanjanje aktivnosti koje ne donose vrijednost, povećanje brzine odvijanja poslovnih procesa, povećanje prilagodljivosti zahtjevima u tržišnom okruženju, učinkovito upravljanje proizvodnjom unutar integriranog sustava, te pravovremeno i točno izvještavanje o poslovanju", rekao je Dejan Grahovac, direktor upravljanja organizacijskim razvojem i voditelj projekta Mihovil, kako je nazvano uvođenje pojedinih modula mySAP ERP sustava.
 
Godinu dana poslije preuzimanja sustava, u AKD-u primjećuju brojne prednosti i ostvarene ciljeve implementacije.
„U prvoj godini ostvarili smo poboljšanje operativnog rada i brzine izvođenja poslovnih procesa, bolju komunikaciju unutar tvrtke i prema tržištu, brži tijek informacija na svim organizacijskim razinama, bolji pregled potreba kupaca i mogućnosti ispunjenja zahtjeva, te izvješća u realnom vremenu na stvarnim podacima", rekao je Grahovac.
 
SAP za manje i srednje tvrtke
No, SAP-ovi korisnici nisu samo najveće i najbogatije kompanije. SAP je ispunio obećanje i u Hrvatskoj ponudio rješenje za male i srednje tvrtke. EURCO, tvrtka koja se specijalizirala za rušenje starih objekata, i među stotinu je vodećih u svijetu, sa samo 72 zaposlena, trenutno je, prema broju zaposlenih, najmanji SAP-ov korisnik u Hrvatskoj. Kleida Farago, iz EURCO-a, koja je u potpunosti bila posvećena projektu tijekom njegove implementacije, prenosi vlastita iskustva i dvojbu koja se javila prije uvođenja procesa.

„Osobno sam jako zadovoljna suradnjom s GBS-IT-om i SAP-om na projektu implementacije SAP-a u našu tvrtku. Prije SAP-a, koristila sam desetak različitih i drukčijih rješenja ili imala doticaja s njima. Koristi koje smo dobili uvođenjem SAP-a nemjerljive su s ostalim rješenjima. Naš cilj bio je smanjiti troškove i optimizirati procese, te izbaciti ponavljanje pojedinih radnji. Kao pitanje javljalo se jesmo li spremni za SAP. Kada pogledate reference SAP-a, najčešće vidite velike tvrtke poput Podravke i INE. Razmišljali smo jesmo li dorasli cijelom tom projektu, ali čim smo vidjeli prve rezultate korištenja sustava shvatili smo da je to nužnost i da smo to trebali napraviti prije, da nam znatno olakšava život i poboljšava kvalitetu našeg rada", zaključila je Kleida Farago.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum