SAP Global
SAP MAG 37, rujan 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Glavne poruke SAP World Toura u Zagrebu: Enterprise SOA i Midsize ERP

Na SAP World Touru '06 govorilo se o nekoliko tema važnih za poslovanje. Izdvajamo dvije: Enterprise SOA, kao informacijska arhitektura koja tvrtkama omogućava brzu i fleksibilnu prilagodbu zahtjevima tržišta i inovaciju, te Midsize ERP, integrirani informacijski sustav za manje i srednje tvrtke, koji predstavlja izvrstan temelj za implementaciju servisno orijentirane arhitekture u tvrtkama.
 
Piše: Damir Šohar, damir.sohar@pcchip.hr
 
Servisno orijentirana arhitektura, najjednostavnije rečeno, arhitektura je u kojoj prevladavaju web usluge. Dakle, ako se vaše aplikacije mogu koristiti putem web formulara, vi ste prihvatili servisno orijentiranu arhitekturu (SOA).
 
SOA omogućava brzu prilagodbu informacijskog sustava kroz inovativne aplikacije koje tvrtki pružaju brzu i učinkovitu prilagodbu promjenama na tržištu. Po potrebi se jednostavno dodaju web aplikacije. Međutim, u svijetu brzih promjena, web aplikacije se u većim tvrtkama gomilaju velikom brzinom što rezultira kaosom u poslovnom informacijskom sustavu.
 
SAP je već u ranoj fazi razvoja SOA-e prepoznao ovaj problem, pa je svoju arhitekturu nazvao ESA (Enterprise Services Architecture). Od ove godine može se čuti i nova kovanica, Enterprise SOA, koja, zapravo, označava isti pristup problemu. U oba slučaja, servisno orijentirana arhitektura obogaćena je repozitorijom servisa (usluga) u kojem su usluge unaprijed definirane, pa ih je lako uključiti u poslovni sustav.
 
Kao platforma za razvijanje ove arhitekture, u SAP-u se koristi NetWeaver. On danas podržava tristotinjak različitih aplikacija koje se, po potrebi, mogu brzo i učinkovito uključiti u sustav. S definiranim ulazima, izlazima i centralnom bazom podataka, SOA postaje učinkovitija i organiziranija, a kako su poslovni procesi definirani, nije potrebno ponovo ih programirati. Ako, na primjer, trebate u aplikaciji unijeti tipku za poništavanje narudžbe, ne morate brinuti o otkazivanju proizvodnje, fakturiranju, brisanju podataka iz baze – dovoljno je odabrati proces poništavanja narudžbe iz repozitorija, a sustav će se pobrinuti da se obavi sve što je potrebno pri otkazivanju narudžbe.
 
Ovakva konsolidacija donosi red među web usluge, niže troškove i bržu implementaciju, upravo ono najvažnije za profitne tvrtke. Enterpise SOA je, dakle, servisno orijentirana arhitektura namijenjena poslovnim subjektima.
 
ERP u srednje velikim kompanijama
Kako srednje velike kompanije za cilj obično imaju brzi i profitabilni rast, Enterprise SOA se nameće kao idealna arhitektura za ostvarivanje ciljeva i brzi povrat investicije. mySAP All-in-One rješenja namijenjena su, upravo, malim i srednje velikim kompanijama sa zahtjevima brzog i fleksibilnog rasta. U njega je ugrađeno višegodišnje SAP-ovo iskustvo, a zahvaljujući kvalitetno definiranoj metodologiji, ovo rješenje može se implementirati u samo dva mjeseca (prosječna implementacija ovog sustava traje tri mjeseca).
 
Uz iskustvo i metodologiju, u rješenje je uključen i mySAP ERP ili mySAP Business Suite, ovisno o potrebama. Oba predstavljaju izvrstan temelj vašeg poslovnog sustava, a kako su modularne građe korisnici na početku mogu odabrati one module koji su im neophodni, te kasnije, po potrebi, nadograđivati sustav. SAP NetWeaver, kao otvorena tehnološka platforma, nadalje omogućava iskorištavanje postojećih sustava koje korisnici žele zadržati u funkciji, a tada će ti postojeći sustavi biti integrirani u poslovni informacijski sustav tvrtke.
 
Na kraju, treba spomenuti i fleksibilno financiranje projekata čime vam SAP omogućava da investiciju rastegnete do čak sedam godina i odgodite plaćanje prve rate do preuzimanja sustava (go live). U cijenu je uključeno sve, od softvera, edukacije i drugih usluga, bez skrivenih troškova, a plaćati možete u fiksnim i predvidivim mjesečnim ratama.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum