SAP Global
SAP MAG 38, listopad 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Žene u informatičkoj industriji – III dio

Što i kako pri povratku na posao
 
Pripremila: Renata Čupić, info.croatia@sap.com
 
POVRATAK NA POSAO
Kada se žene vrate na posao nakon prekida, najčešće zbog porodiljnog dopusta, često otkriju da poslodavac neće osobito uvažavati njihove promijenjene okolnosti, te da će i dalje od njih očekivati da bespogovorno sudjeluju u informatičkim implementacijama tijekom vikenda, otklanjanju probleme izvan radnog vremena, odlaze na službena putovanja, i drugo.
Teresa Schofield, regionalna direktorica središnje inovacijske mreže sveučilišta Cranfield, priča: "Kada sam bila zaposlena u tvrtki Texas Instruments, tražila sam da radim četiri dana u tjednu. Poslodavac mi je rekao da neće moći naći osobu koja će raditi taj posljednji radni dan u tjednu. To im je bio velik problem. Kako je bilo ‘ili sve ili ništa’, otišla sam.”
Međutim, takav stav poslodavaca sve je rjeđi, bar među većim tvrtkama. „Poslodavci u informatičkom sektoru polako počinju shvaćati da bi [nefleksibilnost] mogla imati izrazito negativan utjecaj na njihovo poslovanje,” kaže Paul Taylor, direktor za informatičku tehnologiju kadrovske konzultantske službe tvrtke Hudson UK. „Žele li privući i zadržati žene, moraju učiniti više od pukog razglabanja o fleksibilnim radnim uvjetima.”
 
POTICAJNA ZAPOŠLJAVANJA – IZAZOVNA RADNA OKOLINA
Imajući to na umu, kada razmišljaju o zapošljavanju, žene biraju određene tvrtke. „Uvjeti se mijenjaju – postoje tržišni predvodnici i oni koji zaostaju glede ponude izazovnih, dobro nagrađivanih, jednako plaćenih, fleksibilnih poslova,” kaže Stone iz Aurore.
Smith iz Toshibe ističe da je način poticanja i zadržavanja žena u informatičkoj djelatnosti projiciranje i oživotvorenje poruke: „Dođite i radite za nas. Mi smo izvrsni za vas imate li obitelj.” U Toshibi, u Velikoj Britaniji, zaposlenici mogu ‘fleksibilno raspoređivati svoje radno vrijeme’ zamjenom plaće za više slobodnih dana i mogu raditi s udaljene lokacije. „Roditelji mogu telefonski javiti da im je dijete bolesno i da će raditi kod kuće,” kaže Smith. “Kada se vrate na posao, sa šefom će proći što je od posla ostvareno, bez obzira jesu li obavili posao u cijelosti ili nisu. Fleksiblni rad i pristup, te ponešto od dobrog starinskog davanja i uzimanja glede skrbi za djecu i dom, doista su od velike koristi u zadržavanju zaposlenika.”
 
IZRAVNA POTPORA KOLEGA
No ženama je, također, potrebna izravna potpora njihovih kolega. Razne državne institucije i komercijalne tvrtke uspostavile su mrežne i mentorske skupine – u sklopu tvrtki, sektora i, općenito, djelatnosti. „Ženske mreže su presudne,” kaže Barlow iz BT-a,koji ima dvije takve skupine, jednu rezerviranu za višepozicionirane “uzore”. Obje imaju „vrlo veliku potporu od višeg poslovodstva”.
 
ZA NOVE NARAŠTAJE
Agencija E-skills, za promicanje informatičkih umijeća, koju u Velikoj Britaniji financira država, vodi računalne klubove za djevojčice s ciljem da te djevojčice, u dobi od 10 do 14 godina, pridobije za bavljenje tehnologijom. Sveučilišta, također, trebaju odigrati važnu ulogu. Osim omogućavanja stjecanja diploma iz područja softverskog programiranja, potrebni su hibridni smjerovi koji obuhvaćaju primjenu informatičke tehnologije u poslu.
Ako treba doći do preokreta u negativnom trendu koji udaljava žene iz informatičke djelatnosti onda obrazovanje, promjena imidža, fleksibilan rad moraju funkcionirati usklađeno. Političari su stalno svjesni pritiska koji postoji od mnoštva nadarenih iz Indije, Kine i istočne Europe. „Stvarnost gospodarstva je takva da moramo ići tim novim putem,” kaže parlamentarna zastupnica Margaret Moran.

Pitanje je hoće li to prihvatiti i žene.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum