SAP Global
SAP MAG 38, listopad 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP-ov uzlet u projektima javnog sektora

Izdaci za pakete poslovnog softvera u javnom sektoru povećavaju se. Stručnjaci ističu da javne tvrtke oprezno pristupaju softverskim ponuđačima kao što su SAP i druge svjetske korporacije. SAP uviđa da prolazi vrijeme specijaliziranih internih sustava u javnom sektoru. SAP-ovi direktori naglašavaju da uspješne implementacije rješenja za planiranje resursa poduzeća, ERP, u državne i javne tvrtke pokazuju da softver koji koristi 500 najuspješnijih tvrtki na svijetu može, također, biti prilagođen i za upravljanje socijalnim službama gradskog poglavarstva.
 
Pripremili: Renata Čupić, info.croatia@sap.com & Marko Biljan, marko.biljan@sap.com
 
U nastavku, donosimo nekoliko studija slučaja koji prikazuju direktne poslovne koristi nakon implementacije integriranog ERP rješenja.
 
Las Vegas, okrug Clark – studija slučaja
 
SAP je uključio jednog od svojih uspješnih korisnika iz javnog sektora da pomogne u usmjeravanju tih nastojanja. Rod Massey, koji je kao šef informatičkog sektora okruga Clark, u Nevadi, predvodio tehnološku transformaciju poglavarstva, pridružio se SAP-u zbog usmjeravanja razvoja novog softvera i njegovih karakteristika u javni sektor. Massey kaže da će naglasiti prednosti softverskih paketa u svrhu modernizacije sustava u javnim tvrtkama i poglavarstvima. „Kada javnim tvrtkama nedostaju mogućnosti integracije, prikupljanja informacija i izvješćivanja, lako je demonstrirati kako mogu imati koristi od softvera poput SAP-ovog," kazao je Massey u intervjuu za SearchSAP.com.
 
U okrugu Clark, koji obuhvaća grad Las Vegas, Massey je nadzirao sveobuhvatnu preinaku informatičkog sustava, u vrijednosti od 38 milijuna USD, kojom su javne tvrtke okruga standardizirale vlastite procese temeljem softverskog rješenja mySAP ERP. Sistemska poboljšanja automatizirala su socijalne službe i sudove radi povećanja učinkovitosti i ubrzavanja svakodnevnih transakcija. Unaprjeđenja su, također, obuhvatila intenzivna tehnološka poboljšanja poput dodatka radiofrekvencijske identifikacije u međunarodnoj zračnoj luci McCarran u Las Vegasu. SAP je prihvatio ispravan pristup rješavanju jedinstvenih pitanja koja dominiraju u javnim tvrtkama i poglavarstvima, smatra Massey. Primjerice, program za posvješćivanje povrata od ulaganja pomaže u usredotočavanju na troškove i druge činitelje kao što su socijalni i politički povrat od ulaganja. „Javni sektor je, u biti, ekosustav prije nego djelatnost," kaže Massey. „Sve je povezano, od javnih službi do sigurnosti i svega ostalog."
 
SAP ima 1320 korisnika iz javnog sektora širom svijeta, kaže Tom Shirk, predsjednik SAP-ove poslovne jedinice za globalne javne službe. Premda je njegovo težište u SAD u saveznoj vladi, SAP, također, cilja i na mjesna i okružna poglavarstva kao potencijalne korisnike, te vidi prilike i u javnom zdravstvu i državnim agencijama, kaže Shirk. „Najveći dio državnih izdvajanja išao je za interne tehnologije, no sada je omjer, otprilike, 50:50," kaže Shirk. „Trend pokazuje smanjivanje narudžbi internog softvera u korist paketa poput SAP-ovog."
 
Dugo godina, jedini izbor za državne tvrtke bio je softver napisan izričito za privatni sektor, kaže Gene Leganza, dopredsjednik Forrester Research Inc. iz Cambridgea u Massachussetsu. To je rezultiralo posebno prilagođavanim internim softverom koji je mogao podmirivati konkretne državne aktivnosti kao što je upravljanje zahtjevima za dodjelu pomoći u socijalnim službama ili organizaciju policijskog arhiva. Sada sve više javnih tvrtki bira softverske pakete poput SAP-ovog, kaže Leganza, no one to čine vrlo oprezno. „Državna uprava traži postojanost," dodaje Leganza. „Ona ne želi kupiti prevažan softver od neke improvizirane radionice koja će vremenom nestati. Skupe renovacije s masovnim sistemskim preinakama otežavaju velikim ponuđačima, poput SAP-a, privlačenje javnog sektora da se odvaži na projekt,“ kaže Leganza. Često se mogu prekoračiti troškovi zbog kompliciranih postupaka nabave. „Veći su projekti riskantniji od manjih," ističe Leganza. „Sve je veće zanimanje za brzi razvoj – diobom projekata na sve manje dijelove. Primjerice, radije se odabire niz šestomjesečnih projekata nego jedan sveobuhvatni, trogodišnji projekt."
 
Massey očekuje da će program za posvješćivanje povrata od ulaganja otkloniti neke od tih briga, pomažući potencijalnim korisnicima u izradi poslovnog modela i demonstriranju vrijednosti koja se ne sastoji samo od uštede troškova. SAP dodaje nove funkcije, kao što je upravljanje pojedinim slučajevima za socijalne službe, što će ga učiniti privlačnijim novim korisnicima. „SAP čini više na državnoj i mjesnoj razini kroz istraživanje ljudskih potreba i socijalnih službi," kaže Leganza. „Ima puno tvrtki u javnom sektoru koje žele modernizirati svoj rad u sklopu pružanja programa socijalnih usluga." A Massey pojašnjava da agencije trebaju interno nastojati unaprijediti poslovne procese i naći pravi softver za praćenje budućeg rasta i drugih promjena. „Jaka strana SAP-a, koju smo imali prilike vidjeti u okrugu Clark, njegov je široki portfelj usluga," ističe Massey. „Morali smo riješiti sveučilišnu bolnicu i međunarodnu zračnu luku, te smo uvidjeli prednosti standardizacije na jednoj platformi."
 
Iskustva tvrtke WaterOne – studija slučaja
 
Rukovoditelji u vodoprivrednoj tvrtki WaterOne, u istočnom Kansasu, izbacuju i zamjenjuju 30 dosadašnjih internih sustava paketom mySAP Business Suite.
WaterOne, kao državna tvrtka, upravlja i održava vodoopskrbnu mrežu i crpke za sustav kućanstava i gospodarstva u 15 gradova okruga Johnson u Kansasu. Tijekom godina, tvrtka je dodavala razne sustave za upućivanje radnika na održavanje instalacija i prikupljanje servisnih informacija, što je rezultiralo s nekoliko uskih grla u sustavu, kažu u tvrtki TUI Consulting iz Tacome u Washingtonu, vodećem suradniku na projektu WaterOne. Taj projekt, koji će objediniti podatke o više od 130000 korisnika, smještene u disparatnim sustavima, i racionalizirati poslovne procese, treba, prema očekivanjima, biti pušten u rad u travnju sljedeće godine. Kada bude dovršen, vodoprivredna tvrtka imat će modernizirani sustav posluživanja klijenata i mobilan sustav upućivanja radnih ekipa koji im omogućava brže i učinkovitije reagiranje na probleme kada se jave, kaže Todd Crandall, izvršni dopredsjednik u tvrtki TUI. „Sada će moći planirati i raspoređivati terenski posao sa šaltera, čime se, uveliko, poboljšava učinkovitost," kaže Crandall. „Vjerojatno će moći obaviti 30% više posla u danu nego prije takve integracije."
 
TUI Consulting vodio je SAP-ove projekte u desecima javnih tvrtki u SAD, uključujući i sveobuhvatnu SAP-ovu instalaciju, vrijednu 50 milijuna USD, u gradu Tacoma, u državi Washington. WaterOne i druge javne tvrtke trebaju drukčije pristupati dogradnji i većim instalacijama nego privatne, kaže Crandall. „Riječ je o srednje velikom vodoprivrednom području bez previše slobodnih sredstava, pa će ovime dobiti onu vrstu integracije koja im je potrebna da budu proaktivni i učinkoviti," kaže Crandall. „Mi idemo korak po korak, počevši od procesa za usluživanje korisnika i financija."
 
Projekt WaterOne obuhvaća integraciju aplikacije za financije, kadrovske poslove, upravljanje radom, materijalno upravljanje i transakcije nabave. WaterOne, također, koristi modul SAP for Utilities za vođenje podataka o klijentima koji je konfiguriran za javne tvrtke. Kućanstva čine oko 90% svih vodoprivrednih klijenata u sustavu. Budući da WaterOne nema poreznih ovlasti, primarni izvor sredstava je naplata potrošnje vode i vodoprivredne naknade. Ako djelatnici službe za rad s klijentima mogu rješavati ispostavljanje računa i servisne informacije, te obavljati jednostavan prijenos usluga kada se klijenti sele, tvrtka može izbjeći prekid usluga i osigurati konzistentnost plaćanja, kaže Crandall.
 
Mike Dominy, viši analitičar Yankee Group iz Bostona, dodaje: „Ključ je u postojanju zaista dobrog procesa vođenja i nadzora. Treba biti jasno definirano kako se donose odluke o implementaciji – tko o čemu odlučuje i kada."
Projekti za organizaciju planiranja resursa tvrtki posebno su komplicirani za one javne koje imaju izrazito individualno skrojene stare interne sustave. Prijelaz poslovnih procesa s tih aplikacija, rađenih po mjeri, na SAP-ova rješenja može biti vrlo zahtjevan, kaže Dominy. Nemojte se osloniti samo na konzultanta da obavi cijeli posao, dodaje. Tvrtka često angažira treću stranku za nadzor i osiguranje da se projekt odvija prema planu. Sve se svodi na dobroprojektno vodstvo," kažeDominy.Projektiranje implementacije i njezina izvedba trebaju biti besprijekorni, no to u mnogim slučajevima nije tako."

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum