SAP Global
SAP MAG 38, listopad 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Donose li nove regulative Basell II i IAS-a smetnje ili mogućnosti za europske banke

Na pitanje: „Jesu li Europljani spremni za Basel II i IAS regulativu?“, drugo izdanje istraživanja SAP-a i EFMA Novametrie odgovara kako su oni na odličnom putu.
 
Pripremila: Renata Čupić, info.croatia@sap.com
 
Više od 400 europskih bankara i financijskih djelatnika, sudjelovalo je u ispitivanju za izradu drugog izdanja istraživanja tvrtki SAP i EFMA Novametrie, kako bi pripremili strategiju prema kojoj će se pravilno i pravovremeno implementirati nove regulative Basell II i IAS-a.
 
Znatno jasnije nego 2002. godine, kada je započela primjena novih pravila u bankarskom i financijskom sektoru, istraživanje se potvrdilo kao ključni strateški dokument. Mjereći koristi koje bi implementacijom novog sustava dobili, obvezama koje im nameće društvena regulativa i zakonsko poslovanje pojedinih država, bankari i financijski djelatnici sve su više uvjereni kako će im upravo integracija novih zakonskih regulativa, Basell II i IAS-a, donijeti kvalitetu, ali i standardizaciju normi poslovanja, osobito u segmentu nadzora i kontrole financijskog upravljanja.
 
Neovisno u kojoj fazi je prihvaćanje ili implementacija novih regulativa, europske banke i francuski financijski stručnjaci zaokružili su svoje istraživanje utjecaja novih primijenjenih pravila s oba motrišta: Basella II i IAS regulative. Posljednja faza istraživanja donijela je ključne zaključke jer implicira sustav donošenja odluka za primjenu novih financijskih normi. Oni koji razmišljaju o integriranju sustava krajem kalendarskih godina, moraju imati na umu da će banke ući u fazu implementacije tek sljedeće godine, što donosi znatne probleme u retroaktivnoj prilagodbi sustavu. Naprotiv, za financijske institucije ovo istraživanje još uvijek nema utjecaj u kreiranju sigurnosti i kontroli rizika poslovanja. Razlog tome je posljednje definiranje svih regulativa IAS-a i dodatne izmjene koje su se unosile.
 
Osim faze kako i na koji način te zašto donijeti odluku o integraciji i usvajanju novih regulativa, istraživanje se osvrnulo na tezu o stvarnim prilagodbama unesenih regulativa i normi. Naime, za usvajanje novih normi i pravila, gotovo 50% banaka i financijskih institucija morat će integrirati i poboljšane, odnosno nove verzije softverskih aplikacija. U Francuskoj, situacija je specifična jer su tvrtke predvidjele troškove potrebne za prilagodbu novim propisima, odnosno budžeti su unaprijed definirani. S druge strane, europske banke su i dalje u fazi ocjenjivanja standardnih rješenja potrebnih za integraciju novih pravila, a sukladno ponudama koje daje tržište. Trend rasta tvrtki koje mogu pružiti odgovarajuću potporu za integraciju novih pravila i zakonskih regulativa u stalnom je uzletu.

Većina europskih banaka i osiguravajućih tvrtki mišljenja su kako IAS i Basell II mogu utjecati na njihovu tržišnu konkurentnost i strategiju osobito u segmentu knjigovodstva, pokrivanja i predviđanja rizika u kojima nove reuglative imaju posebnu snagu i važnost. Svi koji su sudjelovali u istraživanju, svijesni su benefita koje će im implementacija novih reglativa donijeti. No, najveći je izazov svima kako iskoristiti sve prednosti i funkcionalnosti koje nove norme osiguravaju. Tko će najviše profitirati novim promjenama? Tko će ostati lider na financijskom tržištu nakon uvođenja novih regulativa? Njemačke banke i financijske institucije najbrže su donijele odluke za primjenu i implementaciju novih regulativa kako bi odgovorile na pitanje tržišnog i europskog liderstva. Njihova odluka sigurno nije slučajna!

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum