SAP Global
SAP MAG 38, listopad 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Povećanje IT budžeta u 2007. godini, Pojednostaviti mainframe u pet godina, Backup na disku umjesto na magnetnoj vrpci?, Munchen počinje migrirati na Linux, Eksplozija tržišta RFID softvera.

Pripremio: Robert Gelo, robert.gelo@zg.htnet.hr
 
Povećanje IT budžeta u 2007. godini
 
Tvrtka NetworkWorld objavila je rezultate vlastitog istraživanja koji ukazuju na optimizam IT menadžera kada je riječ o 2007. godini. IT budžeti, zapošljavanje u IT odjelima i plaće IT profesionalaca povećat će se tijekom sljedeće godine.
 
Ovogodišnje istraživanje provedeno je za potrebe organizacije Society for Information Management (SIM) koja okuplja oko tri tisuće informatičkih direktora i akademika. Većina ispitanika, njih 85%, očekuje da će se njihovi budžeti zadržati na prijašnjim vrijednostima ili lagano rasti u 2007. godini, dok je njih 80% izjavilo da se u 2006. godini budžet povećao ili je bio isti u odnosu na 2005. godinu.
 
Očekuje se i porast zapošljavanja: 72% informatičkih direktora očekuje da će se broj djelatnika u njihovim odjelima povećati ili ostati nepromijenjen. Jednak broj ispitanika utvrdio je da je broj djelatnika u 2006. godini ostao jednak ili je porastao u odnosu na 2005. godinu. Primjećuje se i optimizam kada je riječ o plaćama jer 71% ispitanika očekuje da će njihovi djelatnici dobiti povišice u 2007. godini, dok samo njih 20% smatra da se plaće neće mijenjati.
 
 
 
Pojednostaviti mainframe u pet godina
 
IBM je najavio da će poduzeti korake da do 2011. godine pojednostavi uporabu složenih poslovnih mainframe računala. U sljedećih pet godina, u taj proces, IBM namjerava uložiti 100 milijuna američkih dolara.
 
“Nova inačica z/OS sustava, olakšat će život i početnicima i stručnjacima jer će uključivati veću automatizaciju upravljačkih funkcija i bolje usmjerene informacije”, kazao je Jim Stallings, generalni manager za IBM System z. Stallings objašnjava da je glavni strateški razlog ovog ulaganja pokušaj da se mainframe učini privlačnijim što većem broju IT profesionalaca.
 
Najvažniji naglasak u simplifikaciji mainframea bit će na automatskoj provjeri konfiguracije što će administratorima olakšati predviđanje i izbjegavanje tehničkih problema te, istovremeno, modernizirati korisničko sučelje mainframea. U nju će biti uključene funkcije konfiguracije mreže, upravljanja sustavom i konfiguracije hardvera baze podataka. Potencijalni kandidati za migraciju na početne mainframe sustave su i velike tvrtke s mrežama od 30 do 50 poslužitelja.
 
 
 
Backup na disku umjesto na magnetnoj vrpci?
 
Norveška tvrtka Tandberg Data predstavila je diskovni sustav za sigurnosno kopiranje podataka (backup) s izmjenjivim ulošcima, namijenjen malim i srednje velikim tvrtkama. Sustav RDX QuikStor trebao bi biti jeftiniji i brži od početnih formata magnetnih vrpca kao što su DAT-72, Travan i DLT.
 
Svaki RDX QuikStor uložak sadrži 2,5 inčni mobilni tvrdi disk ProStor, kapaciteta 40, 80 ili 120 gigabajta. Disk može izdržati pad s visine od tri stope (oko 90 centimetara) na betonski pod, a njegov očekivani životni vijek iznosi deset godina. Izmjenjivi pogon se umeće u kućište koje može biti široko 3,5 ili 5,25 inča i spaja se ili na serijsko ATA sučelje (interno) ili na USB 2.0 sučelje (eksterno).
 
Pogon SATA 2 je kompatibilan, a brzina prijenosa podataka iznosi 30 megabajta u sekundi, što je 7,5 do 10 puta brže u odnosu na klasične magnetne formate. Osim toga, disk pruža značajno brži pristup podacima jer ne traži premotavanje vrpce i kompatibilan je sa svim nadolazećim tehnologijama pohrane.
 
 
 
Munchen počinje migrirati na Linux
 
Glavni grad Bavarske, s godinu dana kašnjenja, započeo je proces migracije na informatički sustav temeljen na Linuxu. Munchen je, inače, još prije tri godine najavio da će svoje poslovanje prebaciti na softver otvorenog tipa.
 
„Dogodili su se određeni zastoji, no sada se sigurno krećemo naprijed”, izjavio je, tim povodom, voditelj “Limux” projekta u Munchenu, Florian Schiessl. „Limux” je skraćenica kojom se označava inicijativa „Linux in Munich".
 
U drugoj polovici rujna, 100 od ukupno 14 tisuća osobnih računala u munchenskoj gradskoj upravi prebačeno je s Microsoftovog Windowsa na Linux operativni sustav, odnosno s Officea na OpenOffice aplikacijski paket.
 
„Danas još uvijek funkcioniramo u miješanom Linux i Windows svijetu, no u sljedeće dvije godine Linux će se povećavati, a Windows smanjivati”, kazao je Schiessl.
 
Limux sustav temeljen je na Debian GNU/Linux 3.1 distribuciji, KDE 3.5 korisničkom sučelju i OpenOffice 2 programskom paketu.
 
 
 
Eksplozija tržišta RFID softvera
 
Tvrtka Venture Development, u svom najnovijem izvješću, tvrdi da će globalno tržište RFID softvera, u 2010. godini, dostići ukupnu vrijednost od 190 milijuna USD. Venture Development procjenjuje da je u 2005. godini tržište RFID softvera „težilo” 24 milijuna dolara.
 
Najznačajniji generator promjena na tržištu vide u sve većem broju spajanja i preuzimanja kojima veliki „igrači” nastoje nadigrati konkurenciju.
 
Glavni „igrači”, u segmentu RFID middlewarea, su male specijalizirane tvrtke, kao što su RF Code, GlobeRanger i Vizional. U tržište su uključene i velike tvrtke, poput IBM-a, Microsofta, SAP-a i Sun Microsystemsa, koje Venture Development naziva „oportunističkim arhitekturalnim takmacima”. Naime, te velike tvrtke RFID doživljavaju kao tehnologiju koju će koristiti u svim dijelovima poslovnih procesa.

Preuzimanja i spajanja nastavit će se tijekom sljedećih tri do pet godina, s time da će IBM i webMethods tražiti rješenje u akvizicijama, spajanju ili partnerstvu s malim specijaliziranim tvrtkama kao što su OATSystems i GlobeRanger.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum