SAP Global
SAP MAG 39, studeni 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Oracleovih “5 pitanja za SAP”: Odgovori i istina

Odlučili smo odgovoriti na pitanja postavljena na websiteu oracle.com kako bismo razjasnili dvojbe...

Pripremio: Marko Biljan, SAP d.o.o., marko.biljan@sap.com

Oracle.com: 5 pitanja koja trebate postaviti SAP-u

#1: Koliko korisnika koristi najnoviju verziju aplikacije?
Oracleov odgovor: 94% Oracleovih klijenata koristi najnovije Oracleove aplikacije. 6% SAP-ovih klijenata koristi najnovije SAP-ove aplikacije.

SAP-ov odgovor: NAJNOVIJE APLIKACIJE

 • Oracle prisiljava korisnike na dogradnju jer obustavlja potporu za aplikacije. Oracle je iznudio dogradnju 2003. godine, ukidanjem potpore za verziju 10.7. Gartner navodi da je Oracle “natjerao korisnike s verzije v10.7 na verziju 11i”.
 • SAP nikada ne prisiljava korisnike na dogradnju. Korisnici dogradnju poduzimaju temeljem poslovne vrijednosti i novih funkcija, a nikada zbog prestanka potpore od strane dobavljača.
 • Oracle među "najnovije" ubraja sve korisnike koji koriste bilo koju verziju 11i, uključujući i verzije za koje je prestao pružati potporu. To pokazuje način na koji posluje i razinu transparentnosti u iskazima prema korisnicima.

#2: Koje standarde podupirete?
Oracleov odgovor: mySAP se, uglavnom, temelji na vlasničkom kodu ABAP. Želite li smanjiti troškove, kolaborirati i optimalizirati poslovne procese, to nije tehnologija koja će vašu tvrtku očuvati konkurentnom.

SAP-ov odgovor: ABAP

 • Svaki pojedini procesni korak unutar softvera mySAP ERP danas je dostupan kao otvorena web usluga temeljena na industrijskim standardima. Usredotočenjem na jezik unutar usluge, JAVA, .net, ABAP ili drugi, propušta se uočiti da vrijednost usluge ne ovisi o jeziku, da je ona prenosiva i ponovno iskoristiva neovisno o bilo kojem podatkovnom modelu. Poslovna vrijednost uslužno orijentirane arhitekture tvrtke sastoji se u ograničenju ručnog kodiranja, a u prilog procesa asembliranja i unošenja promjena na razini poslovanja, uz korištenje tih otvorenih usluga. Oracle, trenutno, razvija novi skup proizvoda pod nazivom Fusion radi unaprjeđenja konkurentnosti u odnosu na SAP. Uz pomoć SAP-a, korisnici uvijek mogu iskoristiti postojeća znanja koja sadrži .net, JAVA i dr., kreiranjem usluga i njihovim upravljanjem na otvorenoj platformi za potrebe izvršavanja poslovanja.
 • Oracleova poslovna logika smještena je u pohranjene postupke unutar baze podataka koja koristi Oracleov jezik za baze podataka PL/SQL. Sve promjene zahtijevaju ručno kodiranje i opširno ispitivanje. Nadalje, Oracle ne pruža potporu za procese koje definira korisnik. Forrester je Oracleovu pravu arhitekturu komentirao rekavši da su “Oracleov platni nalog i drugi poslovni tijekovi često tek dokumentacija i tvrdo kodirana poslovna logika.”
 • Akvizicijom je Oracle stekao više sadašnjih aplikacija s njihovim vlastitim jezicima. PeopleSoft i J.D. Edwards razvijeni su vlastitim skupovima alata koji nisu nimalo slični Javinoj kodnoj osnovi koju sada koristi Oracle. Još uvijek postoji znatna količina COBOL-ova koda u PeopleSoftu, dok je veći dio J.D. Edwards OneWorlda bio napisan u C-u. Siebel sadrži mješavinu vlastitog Siebelova VB koda (kodna linija koja se temelji na Microsoftovu Visual Basicu).
 • „I Oracle i SAP odabrali su Java/J2EE, Web Services, Business Process Execution Language (BPEL) i HTTP kao temeljne standarde za svoju arhitekturu sljedeće generacije. Oracle, također, koristi standarde na sebi svojstven, osebujan način. Primjerice, Oracle dodaje vlastita proširenja za kadrovski radni tijek uz još uvijek nepotpunu BPEL specifikaciju.” Izvor: Forrester, Oracle protiv SAP-a u aplikacijama za tvrtke: Neka boj arhitektura započne!, ožujak 2006.
 • Oracleov pristup je korištenje posredničkog softvera (middleware) za izradu višestrukih aplikacijskih veza i, potom, prepuštanje korisnicima održavanje tih veza o njihovu trošku. Oracle ne podupire procese koje korisnik izradi po mjeri. Svaka promjena ili zakrpa u sklopu verzije zahtijeva ručnu izmjenu i provjeru unutar svake višestruko integrirane lokacije.
 • SAP-ova poslovna platforma donosi ugrađene veze u poslovne aplikacije koje održava ponuditelj s ciljem omogućavanja komponiranja procesa i brze prilagodljivosti poslovnim potrebama. Tvrtke mogu ostvariti pomake u troškovima integracije i razvitka prema integraciji i otvorenim standardima koje podupire prodavatelj.

#3: Koja je vaša strategija u posezanju preko granica generičkog ERP-a i stjecanju dubinskog poznavanja djelatnosti, proizvoda i ljudi iz vaše branše? Koliki je vaš predviđeni ukupni trošak vlasništva?
Oracleov odgovor: SAP primjenjuje evolutivni pristup ažuriranju svog proizvoda mySAP ERP. Svake godine isporučuje novu verziju s novim dogradnjama NetWeavera. Taj postupni pomak prema njihovoj viziji uslužne arhitekture tvrtki u mySAP-u dovodi korisnike u nepriliku jer oni ne žele nov i, najvjerojatnije, nestabilan kod. Oracle nastavlja postojano razvijati svoje viđenje akvizicijom vrhunskih tvrtki kao što su ProfitLogic i Retek. Zapravo, spoj Oraclea, ProfitLogica i Reteka iznjedrit će najobuhvatnije softversko rješenje u sklopu djelatnosti. SAP-ova složena tehnologija razvlači implementaciju i troškove. Jednom kada se instalira, nedostaje joj agilnost za reagiranje na promjenu poslovnih uvjeta. Dogradnje su skupe. No, možda biste trebali pitati SAP-ove korisnike o njihovom trošku vlasništva i povratu od ulaganja.

SAP-ov odgovor: Strategija djelatnosti i evolucija umjesto kaotičnosti

 • SAP je, od strane svih analitičara i tržišta, priznat kao svjetski predvodnik u isporuci integriranih rješenja za pojedine djelatnosti. U više od 28 industrija, SAP omogućava end-to-end funkcije za pojedine djelatnosti i podupire ih kao jedinstveni proizvod.
 • “SAP-ovo snažno vertikalno usredotočenje u sklopu djelatnosti i njegovo pozicioniranje kao rješenja za probleme poslovanja dovodi ponuditelja u veće suglasje s tržištem nego što je to slučaj kod većine njegovih konkurenata na tržištu usmjerenih na ostvarivanje osnovnih ciljeva poslovanja.” Gartner US/IT Symposium.
 • Oracle ne osigurava i ne podupire procese djelatnosti. Umjesto toga, daje korisnicima alate u vidu posredničkog softvera i prepušta im da sami, o vlastitom trošku, kreiraju procese. SAP-ovi korisnici nikada nisu prisiljeni integrirati više kupljenih aplikacija s različitim arhitekturama i jezicima.
 • “Oracleova vertikalna strategija u sklopu djelatnosti jedna je od najslabijih, te se unaprjeđenja u Oracleov horizontalni proizvod ugrađuju na žličicu i često ne polučuju željeni poslovni rezultat.” Forrester Research, travanj 2005.
 • SAP donosi unaprijed povezanu, fleksibilnu platformu temeljenu na procesima koje podupire ponuditelj radi smanjenja ukupnih izdataka za informatičku tehnologiju. Korisnici ne troše sredstva i proračun na izradu i održavanje višestrukih integracijskih točaka unutar modula, komponenti tehnologije i posredničkog softvera. Više od 300 korisnika odabralo je SAP za smanjenje složenosti i troškova u njihovim tvrtkama. “SAP se doima vjerojatnim pobjednikom sljedećih nekoliko rundi ovog natjecanja. Ponajprije, on raspolaže integriranim proizvodima, dok Oracle to samo obećava.” Bitka SAP-a i Oraclea sve krvavija, Owen Thomas, Business 2.0 online editor, 27. siječnja 2006.

SAP-ov odgovor: ukupni trošak vlasništva (TCO)

 • Korisnici, također, prikazuju vrijednost nižeg ukupnog troška vlasništva sa SAP-om. Ostavljajući Oracle, Samsonite kaže: “SAP će nam omogućiti integraciju i globalizaciju našeg maloprodajnog i veleprodajnog poslovanja, smanjiti troškove za informatičku tehnologiju i rizik instalacije, te povećati konkurentnost na globalnom tržištu. Nismo bili uvjereni da te ciljeve možemo ostvariti s našim postojećim softverom.”  – Nick Macera, glavni informatički menadžer u Samsoniteu.
 • “Kada je KLA-Tencor implementirao Oracleov E-Business Suite 10.7, morali smo obaviti 2.700 prilagodbi. Kada smo odlučili prijeći na noviju verziju 11i, shvatili smo da bi trebali obaviti još 1.400 prilagodbi. Stoga smo odlučili prijeći na SAP. Sa SAP-om smo načinili 5 prilagodbi.” Voditelj projekta u KLA-Tencoru.
 • SAP je objavio da je njegova osnovna platforma, mySAP ERP 2005, temelj za današnje iskorištavanje otvorenih usluga i uslužno orijentirane arhitekture. SAP ne prisiljava korisnike da sve počinju ispočetka, da im trošak vlasništva ode u visine. SAP koristi evolutivni pristup koji ne iziskuje reimplementaciju te čuva prilagodbe i proširenja. Uz to, SAP-ovi korisnici mogu koristiti svoju aktualnu verziju koliko god dugo žele, ovisno o njihovim vremenskim projekcijama i proračunu. “SAP ne prisiljava svoje korisnike na dogradnju okruženja. Kada izađe Oracleov Fusion, korisnici će biti prisiljeni ponovno implementirati Financije, Kadrovske potencijale, Upravljanje narudžbama i sve druge Oracleove aplikacije, poput Proizvodnje, koje su naknadno instalirane. “ – Henning Kagermann, predsjednik i glavni direktor SAP AG, lipanj 2006.
 • Svaki Oracleov korisnik suočava se s dva disruptivna poslovna događaja koja razaraju ukupan trošak vlasništva:
  • Prvo, moraju dograditi Oracleovu aplikaciju koju posjeduju ili se suočiti s “trajnom potporom”, što je fraza kojom se označava faza potpore tijekom životnog vijeka proizvoda, koja ne obuhvaća zakrpe, popravke, sigurnosno, porezno, pravno ili regulatorno ažuriranje. Skinite ovaj dokument za točne rokove po verziji: http://www.oracle.com/support/library/data-sheet/oracle-lifetime-supportpolicy-datasheet.pdf.
  • Nakon te dogradnje, rezultirajuću verziju mora zamijeniti Oracle Fusion, inače će i ona potpasti pod “trajnu potporu”. Gartner navodi: “Za PeopleSoft i JD Edwards, Fusion će, navjerojatnije, imati ekvivalentnu funkciju, no troškovi implementacije, prilikom migracije, vjerojatno će biti slični onima za potpuno novu poslovnu aplikaciju, zbog promjene arhitekture i poslovnih procesa. Procjenjujte prijelaz na Fusion kao da je to nova poslovna aplikacija s ukinutim troškovima licenciranja.”
 • Uz to, Oracleovi korisnici na području e-poslovanja suočavaju se s rastućim troškovima prijelaza na potpuno novu arhitekturu. Gartner kažeda: “Korisnici Oracleovih rješenja za online poslovanje trebaju utvrditi proračun za dogradnju na Fusion procjenom sljedećeg: 
  • Troškova implementacije novog korisničkog sučelja za sve korisnike.
  • Troškova usvajanja izmjena procesa i funkcija.
  • Troškova konverzije svih unaprjeđenja u režiji korisnika za novu platformu.
  • Razrade ili integracije troškova koji će nastati usvajanjem posredničkog softvera u sklopu Fusiona, kao i nove Fusionove arhitekture.” Izvor: Gartner, Oracleov Fusion: Razumijevanje dinamike i procjena troškova prijelaza, 27. ožujka 2006.

SAP-ov dogovor: Povrat od ulaganja (ROI)

 • Povrat od ulaganja naši korisnici mjere porastom poslovanja, tržišnim udjelom i povećanom sposobnosti izvršavanja. Oracle to tvrdi na temelju vlastitih uzoraka i plaćenih istraživanja, koristeći definicije rezultata rada na razini proizvoda umjesto ukupnih troškova informatičke tehnologije i učinaka na poslovanje.
 • “Koristeći SAP NetWeaver, generalno smo obnovili svoju informatičku infrastrukturu za postizanje veće funkcionalnosti i mogućnosti, te smo to, začudo, ostvarili bez dodatnih troškova za tvrtku. Naš ukupni trošak korištenja informatičke tehnologije već četvrtu godinu za redom se smanjuje od 5 do 7%. Naši kapitalni izdaci smanjuju se 10% već četvrtu godinu za redom.” Esat Sezer, dopredsjednik i glavni informatički menadžer u Whirlpoolu.
 • CIO Today pita: “Za koju biste tehnologiju kod Proctora & Gamblea rekli da je najistaknutija?” "Morao bih to reći za SAP-ovu tehnologiju. Ona nam je omogućila da integriramo gotovo sve ključne aspekte načina na koji poslujemo, od financija i računovodstva do izrade proizvoda i plaćanja zaposlenika. Ta integrirana platforma omogućava nam brzo dovođenje novih akvizicija poput Gillettea." Glavni informatički menadžer Proctora & Gamblea, Filippo Passerini, u Global Business CIO Today, autorice Pam Baker, 22. prosinca 2005.

#4: Hoće li moje aplikacije raditi u jedinstvenom okruženju?
Oracleov odgovor: Uz mySAP, vaš opskrbni lanac, upravljanje odnosima s kupcima i poslovne aplikacije tvrtke tražit će zasebne sustave. Nema jedinstvenog izvora točnosti. Možete li si priuštiti izolirane sustave?

ZASEBNA OKRUŽENJA

 • Oracle ne zna da SAP-ove aplikacije mogu raditi na jednom jedinom poslužitelju, koristeći višestruke komponente u sklopu jedne baze podataka, bez obvezujućih zahtjeva koji se tiču broja poslužitelja. Mi dopuštamo puni izbor i kada je riječ o bazi podataka, za razliku od Oraclea.
 • SAP osigurava jedinstveno odlagalište u realnom vremenu za sve poslovne dokumente. Cjelovitost i kontekst dokumenata ostaju sačuvani, omogućavajući dolazak do izvorne transakcije. Korisnici ne trebaju znati nazive tablica, upućivati upite na podatkovnoj razini ili čekati na podatke koji su u izvješćima.
 • Korisnici ne mogu diktirati poslovnim partnerima, dobavljačima i ključnim kanalima neku ‘jedinstvenu’ podatkovnu shemu. Da bi bile konkurentne i ostvarivale rast, tvrtke trebaju fleksibilnost i poslovne alate za ostvarivanje dostupnosti podataka u raznim oblicima, uz zadržavanje kontrole i cjelovitosti. SAP donosi tu mogućnost već danas u obliku Master Data Managementa. Oracle još uvijek nastoji progurati jedinstvenu, izrazito nefleksibilnu shemu za sve aplikacije unutar okruženja, što zahtijeva opsežnu manualnu integraciju uz korištenje posredničkog softvera. Vrijednost za korisnike, u uspostavi i održavanju svih tih veza, nejasna je.

#5: Koja je vaša strategija za budućnost?
Oracleov odgovor: SAP-ovi planovi su magloviti. Da bi ostvario uslužno orijentiranu arhitekturu, SAP će morati odbaciti stari ABAP kod. Neovisni analitičari dovode u pitanje sposobnost tvrtke da ostvari uslužno orijentiranu arhitekturu. Oracle ima uslužno orijentiranu arhitekturu već danas i spreman je za otvorene standarde.

SAP-ov odgovor: ABAP, pogledati odgovor na pitanje #2!

SAP-ov odgovor: Enterprise SOA, uslužno orijentirana arhitektura već danas?

 • Oracle miješa svoj posrednički softver temeljen na standardima s vlastitim jezicima i arhitekturama u sklopu aplikacija koje je stekao akvizicijom.
 • Prema Gartnerovim navodima, Oracleove aplikacije nisu temeljene na uslužno orijentiranoj arhitekturi i zahtijevaju ažuriranje da bi postojeća poslovna logika bila dostupna kao usluga. Gartner kaže da: “Oracle ne spaja kod, on iznova uspostavlja arhitekturu svoga glavnog proizvoda, EBS-a, koristeći načela uslužno orijentirane arhitekture i dodajući funkcije iz akvizicija PeopleSofta i JD Edwardsa.”
 • Za razliku od toga, danas postoji više od 120.000 otvorenih usluga u SAP-u. SAP neće prelaziti na platformu s uslužno orijentiranom arhitekturom u budućnosti. To imamo već sada.
 • Oracle ne uočava očito nesuglasje između vlastitih tvrdnji da je SAP zatvoren, vlasnički sustav, i da SAP-ovi korisnici koriste Fusion Middleware. Te tvrdnje su kontradiktorne. Kako možete integrirati i koristiti oboje ako imate zatvoren, vlasnički sustav?
 • “S Oracleom imate uslužno orijentiranu arhitekturu danas, tako da možete s lakoćom integrirati zasebne aplikacije.” Gledano s poslovnog aspekta, koju cijenu, vrijeme i rizik iziskuje takvo integriranje aplikacija umjesto da ih isporuči onaj tko vam je i prodao osnovni softver?
 • SAP NetWeaver je otvoren, temeljen na standardima djelatnosti i, što je najvažnije, unaprijed integriran u aplikacije koje nudi SAP. Oracleov Fusion Middleware ne daje, niti podupire, bilo kakve integracije u osnovnom obliku. Gartnerov pregled platformi za poslovne procese po ponuđačima to potvrđuje:

 

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum