SAP Global
SAP MAG 39, studeni 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP Teched 2006

SAP Teched je najvažnija SAP-ova konferencija na svijetu. Ove godine, obilježena je deseta godišnjica Techeda, a događaj je održan u četiri svjetska grada: Las Vegasu, Tokyju, Amsterdamu i Bangaloreu. Mi smo posjetili onaj u Amsterdamu, održan od 18. do 20. listopada 2006. godine.

Piše: Damir Šohar, damir.sohar@pcchip.hr

Već deset godina, SAP za svoje korisnike, partnere i zaposlene organizira događaj na kojem predstavlja svoje planove, nove proizvode i inovacije na već postojećim proizvodima, putem brojnih predavanja, radionica i demonstracija. Teched za regiju EMEA (Europe, Middle East, Asia) ove godine je organiziran u Amsterdamu, u prostranom kongresnom centru RAI. U tri dana, održano je više od 500 sati treninga vezanog uz tehnologiju i poslovne procese, što je uključivalo radionice u kojima se radilo s rješenjima i klasična predavanja određenih tema.

Rastuća zajednica developera
Zajednica SAP-ovih programera, SDN – SAP Developer Network, danas s više od 600.000 članova iz 200 zemalja, počela je s networkingom dan ranije. Tada su se članovi mogli registrirati, upoznati sa satnicom i programom, te uživati u dobrodošlici na SDN danu koji se uvijek događa dan prije službenog otvorenja Techeda. Za vrijeme Techeda, SDN ClubHouse je bilo mjesto na kojem ste mogli upoznati druge programere. To je bio svojevrsni community lounge za stručnjake u poslovnim procesima, BPx – Bussines Process Experts, dok su se u SDN Theateru mogli gledati informativni i nekonvencionalni sadržaji o temama koje su predložili sami članovi, kao i sadržaji koje su predstavili članovi SDN zajednice. Također, članovi su imali priliku upoznati i autore softvera koji koriste, te, iz prve ruke, doznati sve o softverskim proizvodima. Bio je organiziran i sastanak s demonstratorima na Demo Jammu, a svaki posjetitelj ClubHousea mogao je dobiti knjigu Enterprise SOA.

Ključni govornik Shai Agassi
Odmah na početku Techeda, ključnu prezentaciju održao je Shai Agassi, predsjednik Product and Technology grupe u SAP-u, te član Upravnog odbora kompanije SAP AG. Agassi je govorio o razvoju SAP-a, koji se iz sustava u kojem je jedino SAP mogao raditi nove aplikacije, bio je enkriptiran i nikad nije imao virusa, pretvorio u otvoreni ekosistem s otvorenom platformom, aplikacijama, organizacijom i marketingom. Otvorenost platforme očituje se u tome što su prvi, nakon Sunu, dobili J2EE 1.5 certifikat i u potpunosti udovoljili standardima, u integracijskoj platformi Netweaver koju koristi preko 1500 tvrtki, te drugim alatima koji su standardni u branši. Otvorenost organizacije očituje se u 600.000 registriranih razvojnih inženjera u SAP-u, kojima, u prosjeku, treba 23 minute da putem SDN-a dobiju odgovor na svoje pitanje. Agassi je naglasio i važnost stručnjaka za poslovne procese i udruge BPx u koju je učlanjeno više od 5000 stručnjaka. Oni djeluju kao most između poslovnih ljudi i informatičara, te stvaraju posve novi riječnik, razumljiv i poslovnim ljudima i informatičarima. Danas baza SAP-ovih korisnika broji 38.000 tvrtki i njih 50% SAP smatra strateškim partnerom, a ne dobavljačima informatičkog rješenja.

Brže do informacije
Shai Agassi je posebno oduševljeno pričao o SAP BIA, Business Intelligence Acceleratoru, koji, uz današnju hardversku snagu, omogućava brži dohvat i analizu podataka, nego što je to bilo do sada. Ovaj proizvod bit će posebno zanimljiv BI i BW korisnicima. Najvažniji dio Techeda su predavanja kojih je bilo nekoliko stotina iz svih područja vezanih za ovu tvrtku. Posjetitelji su, sigurno, imali problema s odabirom tema, jer se istovremeno odvijalo i do desetak predavanja različite tematike. Zanimljiv je bio i Demo Jamm, na kraju prvoga dana, kada su demonstratori, u 6 minuta, predstavljali vlastita rješenja na SAP platformi O pobjedniku je odlučivala publika uz pomoć pljeskometra, uređaja koji je mjerio intenzitet pljeska nakon pojedine demonstracije.

Shai Agassi o odnosu SAP-a i Oraclea

Shai Agassi, član Uprave SAP-a, nakon vlastite prezentacije, odvojio je sat vremena za pitanja novinara. Najzanimljiviji je bio njegov otvoreni govor o odnosu Oraclea i SAP-a, pa ga prenosimo u cijelosti. "Našim prodavačima bilo bi najlakše reći, nemojte više prodavati sustave na Oracle bazi, no mi to ne želimo i ne možemo napraviti. Korisnik sam bira bazu podataka i po tome se razlikujemo od Oraclea. Mi vam dajemo izbor, sve dok ne šteti vama ili nama. Mi imamo temelj da vam dostavimo čitav sustav s bazom podataka MaxDB, posebno kada se koristi zajedno s BIA-om. To čini izuzetan temelj za robustan sustav, premda je MaxDB, prije svega, namjenjen troškovno osjetljivim korisnicima. No, mi nećemo prekinuti posao s Oracleom. Dugoročno gledano, voljeli bismo kada bismo izbacili Oracle iz igre, to je sigurno. Razlog je u tomu što nam je Oracle najveći partner, izuzetno ga puno plaćamo, a oni nas doživljavaju kao neprijatelje. Zbog toga su i kupili Peoplesoft i Siebel, kako bi nas mogli izbaciti iz igre. Na kraju, ističem, da ćemo se mi prvenstveno brinuti o našim korisnicima i slušati njihove želje i potrebe", rekao je Shai Agassi na Techedu u Amsterdamu.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum