SAP Global  SAP MAG studeni 2006.
 
     
     
   

SAP novosti

Phishing narastao pet puta; Raste i broj krađa intelektualnog vlasništva; Što je to Crackberry?; HP i SAP surađuju u istraživanju; Do-osnivač Wikipedije osniva konkurentski site

Phishing narastao pet puta
Prema rezultatima posljednjeg istraživanja tvrtke Gartner, štete od tzv. phishinga, internetske prijevare kojom se dolazi do osobnih podataka, u 2006. godini doseći će ukupno 2,8 milijardi USD, što je pet puta više u odnosu na 2005. godinu.

"Dobra je vijest što u ovoj godini manje ispitanika smatra da su im phisheri odnijeli novac, no oni koji su oštećeni izgubili su mnogo više novca", komentirao je Gartnerov analitičar Avivah Litan. "Prosječni gubitak gotovo se upeterostručio u odnosu na 2005. godinu, s time da kriminalci, po svemu sudeći, ciljaju bogatije korisnike koji više koriste on-line plaćanje".

Phishing napadima putem elektroničke pošte, u 2006. godini, izloženo je oko 190 milijuna odraslih Amerikanaca, dok je u 2004. godini taj broj iznosio oko 57 milijuna. Prosječna šteta porasla je s 257 USD u 2004. godini na 1244 USD u 2006. godini.

Značajno je opao povrat štete. U 2005. godini štetu je nadoknadilo oko 80% napadnutih, dok u 2006. godini taj udjel pada na 54%. Najugroženija skupina su odrasli korisnici koji zarađuju više od 100 (?) USD na godinu, a u prosjeku gube 4362 USD. Uz to, kriminalci sve manje napadaju on-line banke, a sve više se usredotočuju na suptilne metode poput socijalnog inženjeringa.

Raste i broj krađa intelektualnog vlasništva
Krađa intelektualnog vlasništva, još jedan oblik računalnog kriminala, uzima sve više zamaha u čitavom svijetu. Organizacija BASCAP, Business Action To Stop Counterfeiting and Piracy, procjenjuje da se u prvom polugodištu 2006. godine dogodilo 760 incidenata u 69 zemalja, koji su donijeli štetu od oko 700 milijuna USD.

Na vrhu neslavne ljestvice našle su se SAD, gdje je zabilježeno 205 incidenata i 51,7 milijuna USD štete. U Velikoj Britaniji, zabilježeno je 116 incidenata, koji su odnijeli 31,1 milijun USD. Treća je Indija s 87 incidenata i 25 milijuna USD štete, zatim slijede Malezija, 52 incidenta i 5,9 milijuna i Kina, 43 incidenta i 5,3 milijuna.

Dok se SAD i Velika Britanija proaktivno bore protiv krađa intelektualnog vlasništva, zemlje poput Kine i Rusije, gdje je postatak krađa također visok, nastoje zataškati te slučajeve. Analiza pokazuje i da je oko 5% krađa intelektualnog vlasništva povezano s drugim oblicima kriminala poput zloporabe droga, pljačke i oružanih napada.

Što je to Crackberry?
U tradicionalnom natječaju za novu "riječ godine", poznatog Webster riječnika, pobijedio je izraz koji označava ovisnika o Blackberry tehnologiji, odnosno opsesivno korištenje tog uređaja, a glasi "Crackberry". To je složenica riječi "Crack", vrste kokaina, i "Berry", sastavnog dijela imenice Blackberry.

"Analiziramo posve novi jezik koji se javlja svake godine i izabiremo jednu riječ ili izraz koja izaziva našu maštu, bilo da se radi o intrigantnoj lingvistici ili načinu na koji ona odražava neprekidne promjene", kazao je glavni urednik Webstera Michael Agnes.

U konkurenciji za riječ godine bio je i izraz "netroots". On označava politički pokret koji djeluje na blogovima, wikiju, socijalnim mrežama i drugim on-line alatima. Taj pokret se zalaže za e-demokraciju i transparentnu politiku, a od "grassroot" pokreta, koji potiče izlazak na izbore i slično, razlikuje se po metodama djelovanja. Konkurirali su i izrazi “neuroeconomics”, proučavanje emocija uključenih u financijsko odlučivanje, i “carbon footprint”, utjecaj ljudskog svakodnevnog djelovanja na okolinu.

HP i SAP surađuju u istraživanju
Početkom studenog, istraživački odjeli kompanija Hewlett-Packard Co. i SAP AG najavili su da će zajednički raditi na rješavanju najčešćih problema svojih korisnika. U suradnju će biti uključeni djelatnici HP Labsa iz Velike Britanije i SAD-a, te SAP-ove istraživačke ekipe iz Australije, Njemačke i sjeverne Irske. Najveći dio posla obavit će se virtualnim putem.

Naglasak će biti na kombiniranju HP-ove Adaptive Infrastructure tehnologije za upravljanje sa SAP-ovom servisno orijentiranom arhitekturom. Istraživanja će, uglavnom, biti usredotočena na virtualizaciju softvera i hardvera kako bi se maksimalno iskoristili HP-ovi poslužitelji i SAP-ove aplikacije, odnosno smanjila potreba za prekomjernom nabavom novih računala. Naglasak će biti i na boljem povezivanju poslovnih potreba korisnika s njihovim informatičkim sustavima.

Gotovo polovica instaliranih SAP-ovih aplikacija izvodi se na HP-ovim poslužiteljima, a dvije kompanije, već 17 godina, surađuju na različite načine.

Do-osnivač Wikipedije osniva konkurentski site
Larry Sanger, čovjek koji je s Jimmyjem Walesom, 2001. godine, utemeljio glasovitu on-line enciklopediju Wikipedia, osniva novi enciklopedijski web site koji bi trebao omogućiti bolju pouzdanost tekstova.

Novi "eksperimentalni Wiki projekt" nazvan je Citizendium i omogućavat će sudjelovanje svih korisnika, ali uz izraženo vodstvo nekoliko stručnjaka i autora koji će se potpisivati svojim pravim imenima.

Citizendium će, za početak, replicirati otvoreni sadržaj Wikipedije, no s vremenom će evoluirati u poseban site. U prvo vrijeme, bit će dostupan ograničenom broju korisnika, a do kraja 2006. godine trebao bi biti dostupan svima.

Info: http://www.citizendium.org/