SAP Global
SAP MAG 40, prosinac 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Erwin Gunst: Uspijemo li s Retailom u Hrvatskoj ćemo otvoriti još jedan regionalni centar

Razgovarao: Robert Gelo, gelo@privredni-vjesnik.hr

Erwin Gunst, direktor SAP-ove EMEA NEWS Regije (Europa, Bliski Istok i Afrika), krajem studenoga 2006. godine, boravio je u Zagrebu. U razgovorima koje je imao s predstavnicima hrvatske Vlade i zagrebačkog Gradskog poglavarstva, potvrđeno je zanimanje državnih i lokalnih vlasti za integraciju cjelokupnog poslovanja. Također, podržan je upravo započeti Retail Hub projekt za razvoj rješenja za maloprodaju, koji u Zagreb smješta središte razvoja i podrške za čitavu SEME regiju u kojoj se nalaze jugoistočna Europa i Bliski Istok.

SAP MAG: Koji su razlozi osnivanja Retail Hub razvojnog centra u Zagrebu?

Gunst: Maloprodajni sektor u Zagrebu i Hrvatskoj predstavlja veliki potencijal tržišnog rasta u čitavoj regiji. Tržišta u jugoistočnoj i istočnoj Europi još uvijek prolaze kroz razdoblje tranzicije. Lokalni i nacionalni maloprodajni lanci pretežno rade na vlastitim softverskim rješenjima koja se koriste već godinama, no ona, uglavnom, nisu pogodna za današnje otvoreno tržište. Funkcionalnost takvog vlasničkog softvera ne može se mjeriti s modernim softverskim rješenjima koja koriste međunarodni trgovački lanci. Lokalni maloprodajni lanci i kompanije u istočnoj i jugoistočnoj Europi počinju shvaćati da je njihova budućnost u širenju izvan granica nacionalnih tržišta te da moraju postati internacionalne tvrtke.

Još jedan tipični trend u tom dijelu svijeta je raznolikost kompanija. Primjerice, maloprodajna kompanija će, možda, željeti ući u turizam ili ugostiteljstvo i otvoriti hotel ili restaurant. SAP-ova rješenja omogućavaju diverzifikaciju jer korisnik može jednostavno dodavati rješenja za svaku specifičnu industriju u okviru koje želi poslovati. Sve je to integrirano u osnovno ERP rješenje.

Četiri ili pet velikih međunarodnih maloprodajnih lanaca trenutno priprema planove za snažno širenje na tržišta jugoistočne Europe i razmatraju ERP rješenja koja je jednostavno lokalizirati i prilagoditi tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, i drugih zemalja u regiji.

SAP MAG: Osim maloprodajnih rješenja, vidite li mogućnost razvoja drugih aplikacija i rješenja u Hrvatskoj?

Gunst: Postoji čitav niz mogućnosti koje trebamo razmotriti i za koje vjerujemo da imaju potencijal u ovoj regiji. Naše usluge za javni sektor izvrstan su primjer. Razvoj i uspjeh Retail Huba, u svrhu podrške potrebama naših korisnika, sigurno će snažno govoriti u prilog postavljanja još jednog Huba u ovoj regiji. Potencijal svakako postoji!

SAP MAG: Nakon razgovora s predstavnicima hrvatske Vlade i zagrebačkog Gradskog poglavarstva očekujete li konkretan projekt u Hrvatskoj i kada bi se on mogao dogoditi?

Gunst: Vrlo sam zadovoljan razgovorima moje smo obavili na lokalnoj i državnoj razini. Naši sugovornici jasno su rekli da je integrirani poslovni softver prioritet zbog boljeg upravljanja poslovanjem i poboljšanja usluga građanima. Ti početni razgovori predstavljaju prvi korak; postoji volja i interes. Sada je na nama da proaktivno nastavimo razgovore sa središnjim i lokalnim vlastima kako bismo uspostavili partnerstvo.

SAP MAG: Objavljeni su prvi rezultati prihvaćanja Microsoftovog i SAP-ovog Duet proizvoda u kompanijama. Očekujete li ispunjenje cilja dostizanja sto tisuća SAP korisnika do 2010. godine?

Gunst: Broj SAP korisnika narast će na sto tisuća do 2010. godine. To je, otprilike, tri puta više od onoga što smo imali krajem 2005. godine. Oko 40 do 45% novih narudžbi doći će od kompanija srednje veličine. U 2005. godini njihov udjel iznosio je tek 31%. Nadalje, SAP procjenjuje da će se dvije trećine korisnika, osim onih u vrlo malim kompanijama, koji rade na Business One rješenju, služiti SAP aplikacijskom platformom.

SAP MAG: Možete li pojasniti Enhancement Packages plan za mySAP ERP platformu i najaviti novu inačicu All-in-One rješenja?

Gunst: Vezano za mySAP ERP, aktualizacije će do 2010. godine biti dostupne kao ekstenzije mySAP ERP 2005 rješenja, u serijama opcionalnih paketa s poboljšanjima (Optional Enhancement Packages, op. a.). Ti paketi mogu se konfigurirati na sasvim modularan način tako da korisnici aktiviraju, odnosno "uključe", samo one nove osobine i funkcionalnosti koje žele.

Ishodište ovog akcijskog plana za isporuku aktualizacija je "obvezno" mySAP ERP 2005 izdanje za sve korisnike koji rade na SAP R/3 rješenju. mySAP ERP 2005, u kombinaciji sa SAP NetWeaverom 2004 i enterprise uslugama, služi kao stabilna poslovna platforma na kojoj će novi paketi za poboljšanje omogućiti neprestanu inovaciju poslovanja.

SAP namjerava isporučivati dva do tri takva paketa godišnje. Oni će sadržavati tehnička i funkcionalna poboljšanja, te korporativne usluge mySAP ERP-a. Svaki od tih "inovativnih valova" bit će usmjeren na ispunjavanje cjelokupnih potreba krajnjih korisnika. Te inovacije bit će usmjerene na, primjerice, pojednostavljenje korisničkog sučelja, pomaganje kompanijama da učinkovito upravljaju svojim talentom, poboljšanje financijske suradnje i širenje ionako opsežnih industrijskih rješenja u mySAP ERP rješenju.

Paketi će, također, uključivati korporativne servise za određene poslovne scenarije, definiciju tih servisa u spremištu korporativnih usluga (Enterprise Service Repository) i aplikacije koje se naslanjaju na te usluge, po mogućnosti one kompozitne, te kompletnu dokumentaciju potrebnu korisnicima za brzo pokretanje rješenja. Ta se dokumentacija isporučuje u interaktivnom wiki formatu.

SAP je 04. prosinca 2006. godine objavio dostupnost prvog paketa s poboljšanjima za mySAP ERP rješenje, koji je dostupan korisnicima mySAP ERP-a 2005, na temelju ugovora o licenciranju i održavanju. Prvi paket sadrži stotine korporativnih usluga što omogućava funkcionalno poboljšanje za upravljanje ljudskim kapitalom, financijske aplikacije i specifična industrijska poboljšanja za maloprodaju i proizvodne djelatnosti.

Kada je riječ o All-in-One rješenjima, planiramo isporučiti poboljšana servisno omogućena A1 rješenja s kojima korisnici mogu brže i jednostavnije ostvariti inovaciju i stvoriti komparativnu prednost pred konkurencijom, bez ometanja poslovnih procesa. Ta će rješenja donijeti poboljšanja u mogućnostima korištenja, smanjiti složenost i bit će dostupna u alternativnim modelima isporuke. Ona će iskoristiti mySAP ERP 2005 rješenje, bit će izgrađena na SAP NetWeaver platformi i na Enterprise Service-enabled koncepciji, a isporučivat će s kroz partnersku mrežu.

Krajem 2006. godine ući ćemo u prva pilot testiranja korisnika našeg Enhanced Solution portfolija za kompanije srednje veličine. Riječ je o novoj inačici SAP All-in-One rješenja, utemeljenoj na platformi poslovnih procesa, koja se isporučuje uz mySAP ERP 2005. No, to je istovremeno sasvim novo rješenje, namijenjeno srednjim kompanijama, koje podržava alternativne načine isporuke. Na taj način ispunjavamo plan o prijelazu svih naših proizvoda na pozvanu korporativnu koncepciju uslužno orijentirane arhitekture.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum