SAP Global
SAP MAG 40, prosinac 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Kako dobiti plaću koju zaslužujete?

Smatrate li da dobro radite i da ste premalo plaćeni za svoj posao, možete se poslužiti metodama pregovaranja sa šefovima. Dobivanje povišice je proces potvrđivanja i mjerenja vrijednosti koji traje tijekom cijele godine.

Pripremio: Robert Gelo, gelo@privredni-vjesnik.hr

Kako isposlovati bolju plaću, a ne zamjeriti se šefu? Treba li biti "dosadan" i svako toliko tražiti povišicu, ili, pak, biti taktičan i čekati najbolju priliku za postavljanje tog ključnog pitanja? Kako impresionirati potencijalnog poslodavca na prvom razgovoru, isposlovati bolju plaću i više beneficija?

Kako navodi eWEEK, iskustvo pokazuje da su kompanije uvijek spremne popustiti zahtjevima kvalitetnih zaposlenika, no uvijek je otvoreno pitanje do koje mjere. Tražite li previše novca, uvijek se dovodite u vrlo nezgodnu situaciju. Ako, pak, tražite premalo, izlažete se opasnosti da nećete biti plaćeni onoliko koliko doista vrijedite. Gdje se nalazi "zlatna sredina"?

Stručnjaci savjetuju da se za razgovor sa šefom, o povišici, treba dobro pripremiti, polako ispitivati situaciju i tražiti savjete, te koristiti vlastiti zdravi razum. Slično kao priprema za razgovor o budućem poslu.

Pripremite se za razgovor

Zaposlenici na raspolaganju imaju više mogućnosti kvalitetne pripreme, premda je u IT sektoru vrlo teško izmjeriti vrijednost zaposlenika, a titule su nevažne u odnosu na vještine pojedinca. Prije svega, potrebno je dobro pripremiti dokumentaciju koja potvrđuje vještine i kvalifikaciju čime ćete dokazati tržišnu vrijednost svog budućeg rada i vrijednosti koje ćete donijeti u kompaniju. To ne bi trebalo biti teško jer kvalitetni IT stručnjaci postižu vrlo dobru vrijednost na tržištu.

Stručnjaci, istovremeno, savjetuju da konkretne iznose spominjete tek nakon što ste dobili konkretnu ponudu potencijalnog poslodavca. "Bolje je izbjeći razgovor o očekivanoj plaći na prvom sastanku", smatra Susan Vobejda, stručnjakinja koja radi za specijalizirani site Yahoo HotJobs. "Ako vas netko pita za vašu sadašnju plaću, bolje je odgovoriti tako da spomenete najmanje i najveće iznose koje očekujete. Nije u vašem interesu da u pregovorima odmah stavite karte na stol".

Slično razmišlja i James Powell, autor teksta "Mastering the Art of Salary Negotiation", na siteu CareerBuilder.com.

Kada ispunjavate ponudu za posao, u polju gdje navodite svoja očekivanja visine plaće naznačite da je to "podložno pregovorima". Ako, pak, morate navesti konkretne iznose, onda navedite opsege, a ne konkretne brojke. "Najbolje je započeti opseg iznosom koji je 10% veći od vaše sadašnje plaće i tome dodajte 10,000 USD godišnje kako biste došli do krajnje vrijednosti", navodi Powell.

Drugi savjetuju da budete konkretni s iznosima kako biste izbjegli nesporazume. "Tražite određeni iznos. Što ste više određeni u svojim zahtjevima, imate veću mogućnost da ćete dobiti ono što želite", kaže David Patton, urednik na siteu CareerJournal.com.

Ne ustručavajte se pregovarati o detaljima

Stručnjaci navode da poslodavci uvijek očekuju pregovore o visini plaće. Ako ponuđeni iznos nije u skladu s vašim očekivanjima, prepručljivo je odgovoriti u stilu – nadao sam se da će plaća iznositi  10 do 15 tisuća kuna. "Izreka kaže da je sve podložno pregovorima, poslodavci od vas očekuju pregovaranje u daljnjim fazama razgovora o poslu", tvrdi Vobejda.

Na taj način možete ispitati do koje je mjere potencijalni poslodavac spreman pregovarati. "Možda poslodavac nema mnogo prostora za plaću koju smije ponuditi. U tom slučaju, pokušajte isposlovati pogodnosti poput naknade za prijevoz, ili mobilni telefon, ili opcije za dobivanje dionica", savjetuje Vobejda.

Slično govore drugi savjetnici. "U slučaju nepovoljnog odgovora, pokušajte doznati što će biti potrebno za dobivanje povišice u budućnosti i pokušajte dobiti pismo namjere", kaže Patton.

Drugi krug pregovora

Jedna od najvećih pogrešaka je kada potencijalni zaposlenik odmah postavi pitanje kada može očekivati promociju u tvrtki. "Potencijalni poslodavac želi zaposlenike koji su entuzijastički raspoloženi prema svom poslu, a ako ostavite dojam da previše razmišljate o promociji mislit će da u tvrtku dolazite samo zbog funkcije", tvrdi Vobejda i dodaje da ni u kom slučaju ne treba glumiti teško dohvatljivu osobu koja nije zainteresirana.

Kada je riječ o ponovnim pregovorima koji trebaju rezultirati konačnom povišicom, stručnjaci smatraju da je potrebna sasvim drukčija vrsta pripreme jer poslodavac već ima iskustvo o vašem radu.

"Kada tražite povišicu to radite zbog toga što za sobom već imate određene rezultate, a to donosi drukčiji pristup. Morate shvatiti što radite za kompaniju, koji su vaši ciljevi i što ste postigli otkako ste došli, trebate ocijeniti vlastitu vrijednost", kaže konzultant Marc Freeman i upozorava da, u svakom slučaju, morate sačuvati dostojanstvo i paziti na svoje ponašanje.

"Nemojte ništa uzimati zdravo za gotovo i nemojte biti ljuti. Ako ste skromni i pokazujete poštovanje, uvijek imate pravo na pregovaranje. Ako niste zadovoljni plaćom, nemojte se ljutiti jer obično razgovarate s osobom koja je tek glasnik", kaže Freeman.

Kao i u slučaju prvog razgovora za posao, stručnjaci savjetuju da se dobro pripremite za pregovore o povišici. "Raspitajte se o visinama plaća koje se daju za vaš posao, razgovarajte s kadrovskim odjelom u vašoj tvrtki i zamolite ih da vam objasne politiku povišica", kaže Stacey Epstein direktorica u tvrtki SuccessFactors. "Najveći broj ljudi smatra da je povišica izdvojen događaj, no riječ je o procesu koji traje godinama. Potrebno je pokazati čime pridonosite svojoj organizaciji tijekom godine te jasno definirati i dokumentirati svoje ciljeve".

Ona smatra da je opravdano razgovarati o toj temi s menadžerom i pitati ga kako napredujete i što trebate učiniti da biste bili još bolji, a dobro je razgovarati i o kompenzaciji, primjerice dodatnim plaćenim slobodnim danima.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum