SAP Global
SAP MAG 40, prosinac 2006.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP MAG preporučuje: "Frikonomija" i "Ekonomist na tajnom zadatku"

Dva naslova iz ekonomije, koje ovdje predstavljamo kao blagdansku preporuku za čitanje, svojim stilom dobrog kriminalističkog romana tu znanost približavaju onima kojima ona nije struka, a stručnjacima, bez obzira jesu li profesori ekonomije ili menadžeri, su štivo koje ih može nadahnuti.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.t-com.hr

Tijekom ove godine u svijetu je objavljen do sada nezapamćen broj knjiga poslovne tematike. One koje su privukle veću pozornost čitatelja našle su se na Top 10 ili Top 100 knjiga godine poznatih svjetskih novina i časopisa kao što su The New York Times, The Economist, Business Week, The Forbes, Business 2.0, i drugih. Hrvatski nakladnici, još prije nekoliko godina, prepoznali su taj trend, pa su te biznis uspješnice počeli, relativno brzo, prevoditi i na hrvatski. Stoga se i u našim knjižarama godišnje pojavi dvadesetak takvih naslova. U tom odabiru, ziheraški temeljenom na svjetskim top listama, ne možete pogriješiti jer je riječ o knjigama koje su i vrijedne čitanja i zaslužuju osobito mjesto na vašoj polici s knjigama ili u uredu. Problem pri odabiru bit će samo vrijeme koje treba odvojiti za čitanje. Posebno u ovom blagdanskom razdoblju, kada smo zauzeti dovršavanjem poslova i povećanim brojem društvenih događaja, domjenaka poslovnih partnera na kojima se treba pojaviti. Zato smo, kao našu preporuku vama za čitanje, odabrali samo dva naslova. Međutim, riječ je o knjigama pisanima lakšim, lepršavijim stilom, pa ih se može čitati tijekom lijenih poslijepodneva vikendom ili prije spavanja. Jedna od njih, "Frikonomija", u hrvatskom prijevodu pojavila se početkom godine, a "Ekonomist na tajnom zadatku" na samom kraju 2006. godine. Navodimo vam razloge zašto bi navedene knjige trebalo pročitati i zašto biste ih trebali čitati istodobno.

"Frikonomija" je, trenutno, na četrnaestom mjestu uspješnica The New York Timesa, a na popisu je već 82 tjedna. Autori knjige su harvardski đak i šire cijenjeni ekonomski mislilac, Steven D.Levitt, i novinar navedenog dnevnika, Stephen Dubner. Levitt je, jednoga dana, shvatio da je ekonomija znanost s izvrsnim alatima za dobivanje raznih odgovora, ali s ozbiljnim nedostatkom vještine postavljanja zanimljivih pitanja. Zato je odlučio napisati knjigu o ekonomiji koja će biti prepuna zanimljivih pitanja. Evo ih nekoliko. Ako dileri droge zarađuju milijune, zašto i dalje žive sa svojim majkama? Što je opasnije: pištolj ili bazen za plivanje? Odakle klošaru novac za iPod koji vrijedi 2000 kuna?, itd., itd. Odgovore na ova i niz drugih, kontroverznijih pitanja naći ćete u knjizi «Frikonomija» u kojoj je sve to pristupačno i pitko objašnjeno kroz prizmu glavnog cilja ekonomije, definiranog pitanjem: Kako ljudi stječu ono što žele?. Knjigu je objavila nakladnička kuća Stanek, (www.stanek.hr), a ako o svemu želite saznati više poslužite se web stranicama www.freaconomics.com. Na tom web odredištu posebno preporučujemo vrlo inspirativan autorov blog, koji će vas još više uvući u teme iz knjige, ali i u neke nove.

"Ekonomist na tajnom zadatku", petnaesta knjiga na popisu uspješnica Business Weeka, u Hrvatskoj se, u prijevodu, pojavila u vrijeme sajma knjiga Interliber, u izdanju nakladnika Jesenski i Turka, koji ima vrlo atraktivan portal o knjigama www.superknjizara.hr. Kako podnaslov kaže, to je knjiga koja manje upućenima objašnjava zašto su bogati – bogati, a siromašni – siromašni i zašto je nemoguće kupiti pristojan rabljeni auto. Preciznije, na koji način nam supermarketi, velike korporacije, operateri mobilne telefonije i mnogi drugi lukavo izvlače novac iz džepova. Visoka ekonomska znanost i ovdje je prevedena na jezik običnog čovjeka, pa možemo reći da ova knjiga može poslužiti i kao dobar uvod u ekonomiju ili, bar, kao početnica nužne financijske pismenosti. Autor knjige je Tim Hartford, kolumnist Financial Timesa (kolumna "Dear Economist"), no radio je i za neke naftaše, te predavao na Oxfordu. Hartforda neki recezenti nazivaju i "starijim bratom" Stevena Levitta, a "Ekonomista na tajnom zadatku" drže štivom koje treba pročitati neposredno prije "Frikonomije". Na Internetu: www.timharford.com.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum