SAP Global
SAP MAG 41, sije�anj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

SAP: Najvažniji događaji u 2006. godini
Web site Searchsap.com donosi popis događaja koji su, prema procjenama njegovih autora, najviše obilježili poslovanje tvrtke SAP AG u 2006. godini.

Business Process Management
Konkurencija na globalnom BPM tržištu je vrlo velika, osim SAP-a tu su Oracle, IBM i Microsoft. Svi oni moraju još raditi da bi dostigli specijalizirane dobavljače BPM rješenja. Usvajanje NetWeaver platforme tijekom 2006. godine i povećani interes za servisno orijentirane aplikacije potiču kompanije na razmatranje poslovnih procesa, a taj trend će se nastaviti. SAP je najavio osnivanje zajednice BPM stručnjaka kako bi dobio stručnu pomoć za razvoj alata i funkcionalnosti.

Usredotočivanje na SME sektor
U 2006. godini, SAP je najavio povećanje baze korisnika s 35 tisuća na 100 tisuća do 2010. godine. Da bi to postigao, mora postići širenje u segmentu malih i srednjih tvrtki.

Duet
Početkom svibnja 2006. godine, Microsoft i SAP zajednički su lansirali Duet, alat za integraciju back officea i front officea u velikim tvrtkama. SAP korisnici koji su počeli raditi na Duetu uglavnom imaju pozitivne komentare, premda su mnogi bili skeptični nakon što je proizvod najavljen. Na ljeto 2007. godine, bit će objavljena Duetova inačica 1.5 koja će nuditi rad u više jezičnih sučelja, više scenarija i veći broj alata za konfiguraciju.

SAP vs. Oracle
Dva diva su u 2006. godini razmjenjivali udarce, no bez knockouta. U 2006. godini, Oracle je nastavio s razvojem Fusiona, a SAP je uzvratio novostima u Safe Passageu. Dok je, s jedne strane, izgubio dio tržišnih udjela, SAP i dalje privlači veći broj korisnika u odnosu na Oracle. Potonja kompanija je nastavila sa svojim akvizicijskim pohodom i u siječnju 2006. godine preuzela je Siebel Systems, dok je SAP, među ostalime, akvizirao tvrtke Virsa Systems i Khimetrics.

 

Godina 2007. donosi "crackiranje" Bluetooth uređaja
Njemački programeri, na skupu Chaos Communications Congress, objavili su dva alata namijenjena kompromitaciji Bluetooth uređaja, i mobilnih telefona i računala. Ta je vijest zanimljiva u kontekstu današnje industrije koja, u pravilu, ignorira opasnost upada u korporativne sustave putem Bluetooth veza.

Programer Thierry Zoller, koji je predstavio alate, smatra da Bluetooth ima značajne sigurnosne nedostatke već u svojoj specifikaciji. Zoller je razvio alat BTCrack koji, na temelju prijašnjih nalaza izraelskih sigurnosnih stručnjaka, probija slabe PIN-ove, omogućava prisluškivanje razgovora i ulaz u oba uređaja koji su u tom trenutku spojeni u sesiji.

Drugi alat, Human Interface Device (HID) Attack, je proof-of-concept za preuzimanje Bluetooth tipkovnica koje rade na HID standardu, a razvio ga je Collin Mulliner. On je slučajno naišao na ovaj nedostatak kada je razvijao softversku tipkovnicu.

Vista usporava kupovinu PC-ja?
Analitička kuća IDC, umanjila je prognozu ukupne vrijednosti nabave osobnih računala jer su izvješća o prodaji ukazala na usporavanje nabave novih uređaja. Prodaja računala u Europi i SAD i dalje je spora, unatoč 9,1%-tnom povećanju u trećem tromjesečju 2006. godine. U SAD, isporuka računala, u tom kvartalu, bila je na razini istog razdoblja iz 2005. godine.

Kao najvažniji razlog odgode nabave u potrošačkom segmentu navodi se iščekivanje Microsoftove Windows Viste. S druge strane, tvrtke, u načelu, ne usporavaju nabavu u očekivanju novog operativnog sustava, pa IDC razloge u ovom segmentu traži u produljenju prosječnog nabavnog ciklusa i smanjenju prodajnih planova za 2007. godinu.

IDC je, ipak, i dalje optimističan kada je riječ o dugoročnim izgledima na PC tržištu. Motive za daljnji rast tržišta, osim u Visti, vide u uvođenju novih tehnologija i popularizaciji prijenosnih računala. IDC-jeva prognoza porasta u 2006. godini sada se zaustavila na 8%.

NASA i Google surađuju na Marsu i Mjesecu
Vodeći pretraživač Interneta Google, koji je već počeo s izradom digitalnih mapa površine Marsa i Mjeseca, objavio je da će svoj softver kombinirati s fotografijama objekata koje je snimila američka svemirska agencija NASA. Google i NASA su, naime, potpisali sporazum "Space Act Agreement" čiji je cilj objavljivanje velike količine podataka svemirske agencije na webu.

U doglednoj budućnosti ta bi suradnja mogla uroditi sadržajima bliskima holodecku iz Zvjezdanih staza. Naime, na temelju planiranih istraživanja površine Marsa, Mjeseca, pa čak i asteroida, koje će obavljati roboti, bit će moguće izgraditi simulator koji će, primjerice, omogućiti osjet tla i vjetrova koji pušu na "crvenom planetu".

Dio fotografija s Marsa već je dostupan na Internetu u okviru NASA programa World Wind, no problem je što velik dio tih materijala trenutno nije uporabiv za ovakve potrebe. Ulazak Googlea zapravo će proširiti NASA projekt i omogućiti sustavan prikaz svemirskih tijela najširoj internetskoj publici.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum