SAP Global
SAP MAG 42, velja�a 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Nova tražilica konkurira Googleu; Intelov čip s 80 jezgara; PDF postaje ISO standard; 100 milijuna USD za .com i .net domene

 

Nova tražilica konkurira Googleu

Tvrtka Palo Alto Research Center (PARC), u vlasništvu Xeroxa, uspjela je doći do tehnologije za pretraživanje Interneta kojom bi mogla konkurirati velikom Googleu. PARC je, naime, sklopio ugovor s Powersetom, start-up tvrtkom koja razvija tražilicu temeljenu na prirodnom jezičnom procesuiranju.

Powerset je već uspio prikupiti 12,5 milijuna američkih dolara od ulagača rizičnog kapitala, a s PARC-om, koji i sam djeluje u segmentu tehnologije pretraživanja već 30 godina, pregovara od rujna 2006. godine.

Tražilica, koja se temelji na prirodnom jeziku, donosi znatno preciznije rezultate u odnosu na Google, Yahoo i druge pretraživače koji rade pomoću ključnih riječi. Korisnik koji postavi izravno pitanje dobit će rezultate koji ga zanimaju, umjesto da tražilica izlista apsolutno sve rezultate koji sadržavaju unesene pojmove.

Pretraživanje Interneta pomoću prirodnog jezika razvijaju još najmanje dvije kompanije: Hakia i Brainboost, koji radi u sklopu sitea Answers.com.

 

Intelov čip s 80 jezgara

Tvrtka Intel proizvela je računalni čip koji može procesuirati brzinom čitavog data centra, odnosno može izvesti trilijardu kalkulacija u sekundi, što odgovara brzini od 1,01 teraflopsa. Intel tvrdi da čip, usprkos ogromnoj procesorskoj snazi, ne troši više energije od jedne žarulje.

Točnije, prema Intelovim specifikacijama, čip radi na taktu od 3,16 gigaherca i troši 62 watta. S obzirom da je riječ o testnoj inačici, ovaj se čip, najvjerojatnije, neće naći na tržištu u sadašnjem obliku. Njegova proizvodnja biti će vrlo složena, a kako priznaju u Intelu, pitanje je postoji li operativni sustav koji je dovoljno inteligentan da bi njime upravljao.

Jezgre ugrađene u ovaj čip manje su i jednostavnije od onih koje se koriste u najnovijim komercijalnim čipovima iz Intela s dvije ili četiri jezgre. Očekuje se da će se ovi super čipovi koristiti u korporativnim skladištima podataka, super računalima, komunikacijskoj infrastrukturi, financijskom i znanstvenom sektoru.

 

PDF postaje ISO standard

Portable Document Format (PDF), u vlasništvu tvrtke Adobe, već je stekao status neslužbenog standarda za elektroničke dokumente, a u planu je i stjecanje službenog statusa. Adobe je predao punu specifikaciju standarda PDF 1.7 udruzi AIIM (Enterprise Content Management Association) zbog publikacije od strane International Standards Organization (ISO).

ISO je već odobrio dva PDF standarda: PDF/Archive (PDF/A) i PDF/Exchange (PDF/X). Predložena su još dva standarda: PDF for Engineering (PDF/E) i PDF for Universal Access (PDF/UA), a planira se i PDF for Healthcare (PDF/H).

Glavno obilježje PDF-a, kao i konkurentskog Microsoftovog XPS-a, je da omogućava ispis elektroničkog dokumenta bez potrebe za korištenjem aplikacije kojom je stvoren.

 

VOIP na udaru hakera

Stručnjaci okupljeni na RSA Conference 2007 upozorili su da VOIP uređaji, koje isporučuju vodeći proizvođači opreme za internetsku telefoniju, imaju značajne sigurnosne nedostatke ispravljive tek naknadnom konfiguracijom. David Endler, direktor istraživanja sigurnosti u tvrtki TippingPoint i Mark Collier, tehnički direktor u tvrtki SecureLogix predstavili su vlastita istraživanja iz kojih je vidljivo da hakeri mogu, vrlo jednostavno, upasti u sustave već pomoću preslušavanja automatiziranih poruka specifičnih za svakog pojedinog proizvođača.

Oni upozoravaju da Denial of Service (DoS) napadi predstavljaju realnu prijetnju sustavima IP telefonije. Predviđaju i da VOIP sustavi, sami po sebi, neće biti meta hakera, već će služiti za jednostavan upad u same računalne sustave, što implicira vrlo ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Endler, kao početne korake, preporuča ukidanje web poslužitelja na telefonima, promjenu zaporki i snimanje novih automatiziranih poruka.

 

100 milijuna USD za .com i .net domene

Kompanija VeriSign, ovlaštena za upravljanje .com i .net domenama, najavila je da će u sljedeće tri godine uložiti 100 milijuna USD u proširenje i obogaćivanje kapaciteta vlastite globalne internetske infrastrukture. Inicijativa je nazvana "Project Titan".

Da bi mogla pratiti širenje Interneta, kompanija će uložiti u ekspanziju ključne infrastrukture, novi inženjering, nadzor i sigurnost. Biti će povećan i kapacitet za DNS upite, koji će s 400 milijardi upita dnevno narasti na više od 4 trilijarde. Propisnost podataka u sustavu povećat će se s 20 gigabita u sekundi na više od 200 gigabita u sekundi.

VeriSign planira do 2010. godine otvoriti više od stotinu lokacija za upravljanje Internetom (Regional Internet Resolution Sites), ne samo u SAD-u i Europi, već i u Kini, Brazilu, Egiptu, Njemačkoj, Indiji, i drugdje.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum