SAP Global
SAP MAG 43, o�ujak 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP All-in-One: dodana vrijednost za hrvatske tvrtke

Donosimo iskustva hrvatskih SAP partnera u razvoju i implementaciji SAP All-in-One rješenja za manje i srednje tvrtke. Prvi su Dialog i TIS Grupa.

Pripremio: Robert Gelo, gelo@privredni-vjesnik.hr

Dialog, Osijek;  www.dialog.hr
Dialog je tvrtka sa sjedištem u Osijeku i 15-godišnjim iskustvom u razvoju i implementaciji informatičkih rješenja svojim korisnicima. Nazočna je na tržištima i izvan granica Hrvatske: austrijskom, njemačkom, slovačkom, crnogorskom, bosanskohercegovačkom i srpskom. Zapošljava 23 djelatnika. Tvrtka je pokrenula program permanentnog školovanja i usavršavanja s namjerom povećavanja i održavanja razine znanja svakog djelatnika s obzirom na djelokrug rada. Dialog je prvi u regiji krenuo s razvojem programskih rješenja temeljenih na SAP i Oracle tehnologiji. Korisniku su ponuđena najsuvremenija programska rješenja za njegovo područje rada u njegovom poslovnom području. Zadovoljstvo i trajna konkurentnost korisnika je osigurana, kao i nazočnost na tržištu softvera i konzaltinga. Uz SAP i Oracle, uska je suradnja s Microsoftom, te tvrtkama Sun i Cisco. Dialog je orijentiran na razvoj i implementaciju projekata, usredotočujući se na posebne poslovne specifičnosti konkretnog korisnika. Stručna osposobljenost svakog djelatnika, brz i inovativan pristup razvoju i implementaciji projekta, omogućuje kreiranje softvera 'po mjeri korisnika'.

Naš sugovornik bio je Branimir Čulo, Sales & Quality Assurance Manager tvrtke Dialog.

SAP MAG: Zbog čega ste odlučili raditi u okviru SAP All-in-One koncepta i koje prednosti to donosi?

Čulo: Odlučili smo raditi u okviru SAP All-in-One koncepta kako bismo proširili ponudu za one korisnike koji žele raspolagati rješenjem koje će zadovoljavati kriterije standardizacije poslovanja uobičajene u Europskoj Uniji. Na taj način korisnicima pomažemo da budu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu. SAP All-in-One koncept namijenjen je klijentima jasno definiranih poslovnih ciljeva, u odnosu na svoje ciljno tržište, i s jasnim mjestom na tom tržištu.

SAP MAG: Koja rješenja razvijate, za koje dijelove industrije i po čemu se ona razlikuju od sličnih proizvoda?

Čulo: Svojim poslovnim rješenjima nastojimo pokriti potrebe tvrtki širokog raspona poslovanja. Naše tržište nije veliko i, stoga, zadovoljavamo poslovne potrebe tvrtki koje pripadaju raznovrsnim industrijama. Svoja rješenja nudimo tvrtkama koje pripadaju građevinskom, bankarskom, proizvodnom i trgovačkom sektoru, kao i onome igara na sreću. Uspjeli smo razviti optimalno programsko rješenje koje pokriva poslovne procese zajedničke tvrtkama bez obzira na njihovu industriju. Uvidom u njihove poslovne specifičnosti, u mogućnosti smo parametrizirati programsko rješenje sukladno njihovim potrebama.

SAP MAG: Što očekujete od manjih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, smatrate li da je sazrelo tržište poslovnog softvera za SME sektor?

Čulo: Područje istočne Hrvatske tek treba postići puni zamah na tržištu. Lokalne, tradicionalne grane gospodarstva, poljoprivreda, industrija i građevinarstvo, u prethodnom razdoblju, doživjele su ozbiljnu stagnaciju, ali su se tijekom proteklih pet godina počele značajno razvijati. Posljedično, njihovim razvojem predviđamo rast izvoza proizvoda na tržišta u našem okruženju. Suradnjom naših korisnika s tvrtkama iz EU, ili susjednih zemalja, koje još nisu članice EU ali to žele biti, ukazuje se potreba za poslovnim softverom koji će biti kompatibilan poslovnim sustavima tvrtki koje surađuju s našim korisnicima ili, čak, i na višoj razini. Iz tog razloga smatramo da je tržište poslovnog softvera zaista sazrelo za SME sektor i da ono ima budućnost.

 

TIS Grupa, Zagreb; www.tis.hr
Početak stvaranja TIS Grupe seže 30 godina unatrag, a pravno je oformljena 1989. godine. Danas TIS ujedinjuje pet tvrtki kćeri sa sjedištem u Zagrebu, uz još dvije tvrtke u Mariboru i Beču. Doseg u području pružanja IT usluga prelazi navedene teritorijalne okvire i TIS djeluje kao jedna, regionalno vodeća, tvrtka. Primarna orijentacija TIS-a naglašava razvoj, učenje i proaktivnost kao glavne odrednice djelovanja. Te smjernice smatraju se temeljnima i pokazuju odgovorni pristup u poslovanju, posebno u odnosu na naše korisnike. Kombinacija tradicije i aktivnog sudjelovanja u razvoju i usavršavanju rješenja i usluga, čini faktor uspjeha mjeren brojem od preko stotinu korisnika.

Razgovarali smo s Aljošom Gatinom, direktorom prodaje TIS Grupe.

SAP MAG: Zbog čega ste odlučili raditi u okviru SAP All-in-One koncepta i koje prednosti to donosi?

Gatin: Hrvatsko tržište došlo je u fazu kada mu treba pouzdana i ozbiljna programska podrška, koja omogućava svjetsku kompetitivnost i sigurnost poslovanja. Sve veći pristup europskom i svjetskom tržištu stvara potrebu za rješenjem koje može pratiti potrebe hrvatskih tvrtki. Uz to, i organizacija hrvatskih tvrtki temelji se na korištenju najboljih svjetskih iskustava. "Best Bussines Practice" je, zapravo, SAP-ov termin koji opisuje dodanu vrijednost na programsko rješenje koje SAP nudi.

SAP MAG: Koja rješenja razvijate, za koje dijelove industrije i po čemu se ona razlikuju od sličnih proizvoda?

Gatin: TIS ima veliko iskustvo u sektoru bankarstva, publishinga i retaila, kao i u području kurirskih poslova i zračnog transporta. TIS je razvio posebne funkcionalnosti upravo za avio-charter poslovanje i svojim rješenjem izlazi na tržište koje ne poznaje političke granice.

SAP MAG: Što očekujete od manjih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, smatrate li da je sazrelo tržište poslovnog softvera za SME sektor?

Gatin: Izlazak na tržište srednjih i manjih tvrtki, s rješenjem koje se može brzo i učinkovito staviti u funkciju i u skladu je s dobrim iskustvima, može poslužiti u gotovo svim segmentima standardnog poslovanja hrvatskih tvrtki. Godinama se čekalo da se na hrvatsko tržište "spusti" svjetsko rješenje s integriranim lokalnim potrebama i zakonskim okvirom. Vrijeme i rješenje su tu i TIS je siguran da u svoju ponudu treba uvrstiti SAP All-in-One rješenje.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum