SAP Global
SAP MAG 43, o�ujak 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Informatičkom tehnologijom do poslovnih inovacija

Knjiga «Enterprise SOA» govori o novoj paradigmi u informatici, o promjeni da informatika više nije samo podrška, već je postala temelj organizacije uspješnog poslovanja.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.htnet.hr

Enterprise SOA je, kako se to kaže na službenom web odredištu SAP-a, nacrt za prilagodljivu, fleksibilnu i otvorenu informatičku arhitekturu na kojoj se mogu razvijati razna uslužno orijentirana poslovna rješenja. Tehnička podloga tomu je SAP NetWeaver, a cilj uslužno usmjerene informatičke arhitekture (Service Oriented Architecture) je podizanje standardnih web servisa na razinu informatičkih usluga s jasno definiranom poslovnom logikom. Svrha je automatizacija poslovnih scenarija na razini cijele tvrtke. Enterprise SOA je oblik organizacije svakodnevnog rada i skup SAP-ovih alata koje tvrtka može koristiti za oblikovanje vlastitih poslovnih procesa i uslužno orijentiranih aplikacija. Svoju inačicu Enterprise SOA arhitekture, SAP naziva ESA.

Za informatičara, ali i menadžera
Dobro početno štivo za proučavanje SAP-ove poslovno tehničke filozofije, knjiga je istoimenog naslova, «Enterprise SOA». Nju bi trebao pročitati svatko tko se bavi upravljanjem informatičkom infrastrukturom. S jedne strane, to je knjiga za menadžere, jer će im pružiti «jezik» kojim će bolje razumjeti poslovne potencijale tehnologije. S druge strane, to je knjiga za informatičare, jer će njihovo poznavanje mogućnosti tehnologije staviti u kontekst potreba svakodnevnog poslovanja.  Utemeljena je na opsežnom istraživanju SAP-ovog stručnjaka Thomasa Matterna i novinara Dana Woodsa.

Priručnik s dodanom vrijednošću
Knjiga govori kako uslužno orijentirana informatička infrastruktura omogućuje inovacije poslovnih procesa, kako dizajnirati vlastite aplikacije pomoću kojih se tvrtka može nositi sa svakodnevnim poslovnim promjenama i kako web servise koristiti kao građevne elemente vlastitog poslovnog ekosustava. Sve je to ilustrirano čitavim nizom primjera iz prakse brojnih tvrtki iz svijeta. Dio sa studijama slučaja daje konkretne primjere izrade upotrebljivih ESA (Enterprise SOA) aplikacija. Premda ne ulazi u detalje, knjiga je, zapravo, dobar priručnik za sve koji svoju tvrtku žele odgovarajuće pripremiti za poslovanje 21. stoljeća, snažno usmjereno uslugama koje ispunjavaju sve potrebe krajnjih korisnika.

Nova paradigma
Knjiga ne govori samo o konceptu uslužno orijentirane arhitekture, ni samo o SAP-ovom modelu te arhitekture, već o trendu koji informatici, u ekonomiji i društvu, daje posve novu ulogu. Umjesto da se bavi sama sobom, složenošću i inovacijama na razini same tehnologije, informatika danas preuzima ulogu glavne poslovne funkcije, promotora poslovnih inovacija i dizajnera svih poslovnih procesa. «Enterprise SOA», zapravo, govori o novoj paradigmi u informatici, o promjeni gdje informatika više nije samo podrška: ona je postala temelj organizacije uspješnog poslovanja.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum