SAP Global
SAP MAG 43, o�ujak 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

xApps: kako biti bolji od konkurencije

Kompozitne aplikacije koriste dijelove postojećih IT sustava i omogućavaju brzu prilagodbu poslovanja trenutnim zahtjevima na tržištu. Temeljem pokazatelja u stvarnom vremenu, menadžeri donose trenutne odluke koje mogu dati odlučujuću prednost nad konkurencijom.

Pripremio: Robert Gelo, gelo@privredni-vjesnik.hr

Još krajem 2005. godine, predsjednik SAP-ove grupe proizvoda i tehnologije, Shai Agassi, najavio je strateški zaokret prema kompozitnim aplikacijama, u okviru NetWeaver platforme koja je, do tada, bila isključivo integrativna. U 2007. godini, govorio je tada Agassi, na tržištu će biti dostupno oko tisuću xApps alata, odnosno kompozitnih aplikacija koje se prilagođavaju postojećim poslovnim i informatičkim okružjima. U 2006. godini, prodaja xApps licenci donijela je SAP-u ukupan prihod od oko 200 milijuna USD, a sama tvrtka i partneri dovršili su, i na tržište lansirali, više stotina xApps alata. Temeljna ideja xApps aplikacija je sjedinjavanje analitičkih, transakcijskih i kolaboracijskih funkcija u jedinstveni proces, u sklopu često spominjane uslužno usmjerene arhitekture (SOA), koja treba značajno poboljšati poslovanje tvrtki. Razvoj kompozitnih i analitičkih aplikacija dio je SAP-ove strategije kojom se omjer prihoda od osnovne ERP djelatnosti želi prebaciti na rješenja temeljena na najnovijim tehnologijama. 

Komandna ploča za menadžere

SAP je u siječnju najavio najnoviju u nizu svojih kompozitnih aplikacija xApps. Riječ je o alatu SAP xApp Sales and Operations Planning (SAP xSOP), koji je usmjeren na prodaju i proizvodnju. Točnije, xSOP je zamišljen kao pomoć pri svladavanju uobičajenih prepreka na putu prema dostizanju operativnih, prodajnih i financijskih ciljeva tvrtke, uz korištenje postojećeg IT sustava. SAP xSOP, zapravo, na nov način koristi funkcije koje već postoje u IT sustavu i tako omogućava inovaciju poslovnih procesa koji bi trebali poboljšati suradnju između različitih odjela u tvrtki.

Nova aplikacija temelji se na integracijskim i analitičkim mogućnostima SAP NetWeaver platforme jer omogućava planiranje na bazi stvarnih podataka iz svih dijelova tvrtke. Rješenje se temelji na dashboard prikazu ključnih pokazatelja (KPI odnosno key performance indicators). Drugim riječima, menadžeri dobivaju objedinjene pokazatelje koji su prikazani na komandnoj ploči i, primjerice, mogu prilagođavati marketinške planove u cilju bolje prodaje po regijama. Te planove mogu podržati i prilagodbom proizvodnih procesa kojima se jamči opskrba distribucijskih kanala proizvodima koji se, u tom trenutku, najbolje prodaju. Novi xApp, (tako se, naime, pojedinačno nazivaju pojedine kompozitne aplikacije unutar xApps linije), bit će dostupan prvim korisnicima tijekom ožujka.

Mobilna rješenja štede vrijeme i novac
Jedna od zanimljivijih primjena kompozitnih aplikacija je mobilno poslovanje. Ako djelatnici na terenu mogu pristupiti korporativnim podacima, poput stanja na skladištu, i temeljem toga donositi svakodnevne poslovne odluke, uštede u vremenu, resursima i novcu više su nego očite. Primjerice, njemačka poštanska služba, Deutsche Post, u svakodnevnom poslovanju koristi alat SAP xApp Mobile Asset Management koji njezinim terenskim djelatnicima olakšava distribuciju 71 milijun pisama dnevno i oko 2,3 milijarde primjeraka novina, časopisa i ostalih tiskovina, koliko ih se, u prosjeku, isporuči svake godine. U slučaju Deutsche Posta, nije riječ samo o ogromnim količinama predmeta koji prolaze kroz sustav, već i o velikom broju nekretnina, njih oko trinaest tisuća, što ovu kompaniju čini jednim od najvećih vlasnika nekretnina u Njemačkoj. Danas mobilni korisnici u tom sustavu uzimaju podatke s backend sustava SAP Portal, SAP R/3, te call centra i posluju bez papira. Rješenje SAP xApp Mobile Asset Management obuhvaća funkcionalnosti Order Management, Notification Management, Inventory Management, Time Confirmations, Material Confirmations i Materials Replenishment.

Korištenje postojećih aplikacija

xApps alati nisu zamišljeni da zamijene postojeće poslovne procese. Naprotiv, xSOP i drugi alati, zapravo, spajaju procese, bolje rečeno aplikacije koje se već koriste u poslovanju tvrtke. Ti alati razvijaju se unutar same tvrtke SAP, ali ih razvijaju i partneri, u pravilu specijalizirani za manji broj industrijskih segmenata. U tehnološkom smislu, xApps dio su SAP NetWeaver integracijske platforme i namijenjeni su ispunjavanju "praznina" koje korisnici uočavaju unutar vlastitih poslovnih procesa, na brz i fleksibilan način. Brzina i fleksibilnost omogućavaju trenutnu prilagodbu poslovnom okružju, odnosno rekonfiguraciju koja odgovara zadanim zahtjevima, što pruža relativno brz povrat ulaganja u kupovinu xApps alata. Oni su, zbog toga, pogodni za, primjerice, razvoj novih proizvoda ili prilagodbu normama globalnog trgovanja.

Dennis Moore, generalni manager SAP-ove grupe za nova rješenja, potvrđuje da je, do sada, razvijeno oko 60 samostojećih xApps aplikacija, ne uključujući one za mobilno poslovanje. SAP-ovi partneri razvili su čak 50 aplikacija, dok je unutar tvrtke razvijeno njih desetak. Upravo oslanjanje na partnere jamči da će broj dostupnih xApps aplikacija i dalje rasti. SAP je samostalno razvio više od 120 analitičkih xApps aplikacija i više stotina produktivnih xApps aplikacija koje su ugrađene u druga rješenja.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum