SAP Global
SAP MAG 43, o�ujak 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

SAPPHIRE Vienna: Kako spojiti tehnologiju i poslovni uspjeh; Svijet zatrpan digitalnim informacijama; Blackberry nesvjesno povećava produktivnost; HP planira masovnu proizvodnju Linux računala; Više spama nego ikad 

SAPPHIRE Vienna: Kako spojiti tehnologiju i poslovni uspjeh
U Beču, od 14. do 16. svibnja 2007. godine, održat će se ovogodišnja europska inačica poslovnog skupa SAPPHIRE. Na njemu će prije svega poslovni ljudi, iz prve ruke, moći doznati o benefitima koje primjena informatičke tehnologije može donijeti u radu tvrtki. U Beču, točnije u kompleksu Reed Exhibitions Messe Wien, gdje će se skup održavati, okupit će se donositelji odluka iz većih i manjih tvrtki, iz više od 25 industrija iz čitavog svijeta. Svoja iskustva i poslovna stremljenja razmijenit će direktori, menadžeri i stručnjaci.
SAPPHIRE će svima omogućiti informiranje o tome kako SAP rješenja i NetWeaver tehnološka platforma mogu pomoći kompanijama svih vrsta i veličina u poboljšanju povrata IT ulaganja i smanjenju troškova vlasništva.
Informacije o SAPPHIRE Vienna dostupne su na linku http://www2.sapsapphire.com/emea2007/index.epx, a za stjecanje bolje slike poslužit će i informacije s prošlogodišnjeg skupa SAPPHIRE održanog u Parizu. 

# # #

Svijet zatrpan digitalnim informacijama
Istraživanje tvrtke IDC, provedeno tijekom 2006. godine, pokazuje da je u toj godini proizvedeno, odnosno kopirano, oko 161 milijarda gigabajta (161 exabyte) digitalnih informacija, što je oko tri milijuna puta više od informacija u svim knjigama koje su ikada napisane.
Najveću odgovornost za sigurnost, privatnost, pouzdanost i usklađenost podataka i dalje imaju tvrtke, a ne pojedinci, koji će u 2010. godini stvoriti oko 70% "digitalnog svemira". Tvrtke će, naime, i dalje biti odgovorne za više od 85% generiranih podataka.
U sljedećih nekoliko godina, količina generiranih digitalnih podataka višestruko će narasti: do 2010. godine očekuje se oko 988 exabytea, što je šest puta više nego u 2006. godini.
Digitalne fotografije, snimljene na oko milijardu kamera, mobilnih telefona, medicinskih, sigurnosnih i drugih uređaja, čine najveći dio "digitalnog svemira". Osim toga, broj sandučića e-pošte narastao je s 253 milijuna u 1998. godini na gotovo 1,6 milijardi u 2006. godini, dok je broj poslanih e-mail poruka rastao trostruko brže.
IDC predviđa da će i u 2007. godini količina stvorenog digitalnog sadržaja, po prvi puta, nadmašiti dostupne kapacitete za njihovu pohranu. 

# # #

Blackberry nesvjesno povećava produktivnost
Većina ispitanika uključenih u MIT-ovo istraživanje korištenja Blackberry uređaja, hotimice ili nehotice, "osuđena" je na neprekidno druženje s mobilnim uređajem, što rezultira neprestanom dostupnošću i povećanjem produktivnosti. Djelatnici su, slijedeći primjer svojih nadređenih, prihvatili neprestanu povezanost kao normu ponašanja.
Ispitani djelatnici imaju potrebu provjeravanja e-maila u svim mogućim situacijama, u crkvi, teretani, kafiću ili liječničkoj ordinaciji. To otežava odricanje od stalne povezanosti s e-poštom.
Jednostavnost slanja i primanja poruka, uz povećanu volju za komuniciranjem, povećava promet e-pošte izvan radnog vremena, odnosno izjednačava intezivitet radnog vremena s večerima i vikendima. Usprkos tome, ispitanici cijene svoje Blackberry uređaje i ne smatraju da njihovo korištenje ima značajne nedostatke. 

# # #

HP planira masovnu proizvodnju Linux računala
Trenutno najveći svjetski dobavljač osobnih računala, tvrtka Hewlett-Packard, već danas sklapa ugovore s naručiteljima više tisuća desktopa s instaliranim Linux operativnim sustavom. Na temelju povećane potražnje, HP najozbiljnije razmišlja o vlastitoj ponudi "tvorničkih" Linux desktop računala.
"Imamo veći broj velikih narudžbi za proizvodnju Linux desktop računala i približavamo se kritičnoj masi, pa najozbiljnije razmišljamo o takvom rješenju", rekao je Doug Small, globalni direktor za open source i Linux marketing u HP-u. "To smo radili i prijašnjih godina, no dosad nismo vidjeli konkretne rezultate", kaže Small.
Premda tvrtka (još) ne nudi "tvornički" predinstalirana Linux računala, nekoliko modela HP-ovih prijenosnika certificirano je za rad s Novellovim SUSE Linux Enterprise Desktop 10 operativnim sustavom i Red Hat Linuxom. Osim HP-a, za sada, mogućnost isporuke računala s predinstaliranim Linuxom nudi Lenovo, a Dell je najavio da će uskoro nuditi isto.

# # #

Više spama nego ikad
Premda smo odavno svjesni da neželjenih poruka e-pošte, odnosno spama, imamo više nego dovoljno, uvijek kada se objave novi podaci o količini takvog sadržaja ostajemo iznenađeni. Najnovije podatke objavila je tvrtka Marshall, čija je ekipa, Threat Research and Content Engineering (TRACE), objavila da je od listopada ukupni globalni promet spama porastao za čak 280%. Samo u jednom tjednu, sredinom veljače, zabilježen je porast od 30% zbog "poplave" spama iz Kine i južne Koreje.

"Porast spama iz Azije vjerojatno je rezultat nedavno aktivirane botnet mreže, koja se izvodi iz Azije, što još jednom potvrđuje važnost zaštite od malicioznog softvera na kućnim i uredskim računalima", komentirao je Bradley Anstis, direktor za upravljanje proizvodima u Marshallu.

TRACE je izračunao da korisnici, u prosjeku, primaju osam neželjenih poruka na deset e-mailova, pa nije teško zaključiti da je upravo spam jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji u 2007. godini. "Nastavi li se ovakav trend povećanja spama, korisnici mogu očekivati da će bar 90% svih e-mail poruka, u njihovim inbox sandučićima, biti neželjeno", tvrdi Anstis.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum