SAP Global
SAP MAG 3, travanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Danone raste na krilima SAP rješenja

Turska podružnica Danone grupacije, DanoneSA, nedavno je unaprijedila svoj informatički sustav i sada se za poslovanje tamo koriste softverske aplikacije IBM Content Manager, CommonStore for SAP, IBM Tivoli Storage Manager i SAP R/3 V4.0B, koje se "vrte" na dvama IBM-ovim pSeries poslužiteljima te na IBM 3995 Optical Library. Dok jedan služi kao aplikacijski poslužitelj, drugi IBM pSeries radi kao database i aplikacijski poslužitelj. U službi je i treći IBM pSeries koji se koristi za arhiviranje podataka. Prije toga DanoneSA je koristio kombinaciju IBM-ovih poslužitelja RS/6000 te IBM-ovog softverskog sustava DB2 i SAP-ovog ERP (Enterprise Resource Planning) softverskog rješenja.

Unapređivanje informatičkog sustava, koje je izvedeno uz pomoć tvrtke I-imsa, odgovor je na ubrzani rast i poslovni uspjeh tvrtke DanoneSA; novi uvjeti (povećana količina podataka) naprosto su tražili veću efikasnost i kvalitetu poslovnih i proizvodnih procesa, a upravo to mogu ponuditi SAP-ova rješenja. Postojeća informatička platforma više se nije mogla nositi sa zahtjevima poslovanja. Trebalo im je novo rješenje koje će smanjiti veličinu kopija sustava (backup datoteka) na disku i uštedjeti memorijski prostor, povećati brzinu transakcijskih procesa i umanjiti potrebu za skupi hardverskim investicijama.

Danone – svjetski kralj mlijeka

Tvrtka Danone osnovana je 1919. godine u Španjolskoj, da bi poslovanje od 1942. nastavila u SAD, pod imenom Dannon Company. Danas grupacija Danone upošljava oko sto tisuća djelatnika u više od 120 zemalja i bilježi godišnji prihod od oko 780 milijuna eura. Danone Group nudi proizvode od svježeg mlijeka, pakiranu pitku vodu, kolače od žitarica i snack proizvode. U Turskoj se Danone 1997. godine udružio s vodećim industrijsko-financijskim konglomeratom Sabanci Holding i osnovao kompaniju DanoneSA koja upravlja sa pet tvornica i s oko tisuću djelatnika.

Dobitna kombinacija

"Upravo iz razloga što je SAP izabrao IBM kao svog partnera i DB2 kao softversku platformu za razvoj rješenja, izbor našeg informatičkog unapređivanja bio je vrlo očit", komentira Fulya Bicak, direktorica za projektiranje informatičkih sustava u DanoneSA.

"Dosad smo arhivirali SAP dokumente iz petnaestomjesečnog razdoblja – oko tri milijuna pojedinačnih dokumenata - i oslobodili smo 55 gigabajta diskovnog prostora. Samo na tvrdim diskovima uštedjeli smo 70 tisuća američkih dolara, a uštedjet ćemo znatno više samim nastavkom backup procesa. Uredski procesi poput kreiranja izvješća o prodaji i izdavanja računa sata teku 25 do 50 posto brže. To utječe i na smanjivanje naših troškova ali i povećanje zadovoljstva kod korisnika".

"Prije nadogradnje sustava svaki smo mjesec izdavali oko 80 tisuća faktura i stvarali nebrojeno mnogo izvješća. Ubrzano smo ostajali bez diskovnog prostora, naš je sustav postajao sve sporiji i trebalo nam je više vremena za izvođenje ključnih poslovnih izvještaja i tjednih offline backupa. U našem poslu podaci moraju biti svježi poput mliječnih proizvoda i doista smo se suočili s pravim izazovom".

DanoneSA IT legitimacija

-         aplikacija: Data archival management solution

-         softver: IBM Content Manager CommonStore for SAP, IBM DB2 Universal Database Enterprize Edition for AIX, IBM Tivoli Storage Manager

-         hardver: IBM@server pSeries, IBM 3995 Optical Library

Bolje poslovanje s korisnicima

Od 1999. godine DanoneSA koristi sustav SAP R/3 V4.0B na kojemu radi 124 korisnika. Ti korisnici rade na SAP-ovim komponentama Materials Management (MM), Financials (FI), Sales and Distribution (SD) i Controlling (CO). Trenutno se uvodi i Asset Accounting (AA) rješenje. Za arhiviranje faktura i ostalih dokumenata koristi se rješenje CommonStore for SAP, a za izdvajanje neaktivnih dokumenata služi IBM-ov Tivoli Storage Manager. DanoneSA je prva tvrtka iz grupacije koja je implementirala CommonStore, a na temelju njihove uspješne prakse bi Danone Group, koji koristi SAP-ova rješenja na globalnoj razini, vrlo vjerojatno mogao instalirati CommonStore i u ostalim podružnicama.

Novi sustav bitno je povećao kvalitetu njihovog poslovanja s kupcima:

"Naše analize sada se izvršavaju mnogo brže pa korisnici mogu slati bolje i češće izvještaje upravi tvrtke", objašnjava Bicak. "To omogućava bolje poslovne odluke i kvalitetniji nadzor prodaje. Osim toga, down-time sustava se znatno smanjio pošto smo dnevni on-line backup skratili za četiri sata, a tjedni off-line backup za dva sata. To je značajno unaprijedilo našu produktivnost".

© grafike: SAP AG, SAP d.o.o.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum