SAP Global
SAP MAG 44, travanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Hrvatska - društvo znanja

Pripremili i razgovarali: Renata Čupić, renata@sortis.hr i Marko Biljan, marko.biljan@sap.com

Obrazovanje je ključ koji otključava potencijal svake organizacije i otvara vrata rastu, pa čak i u vremenima snažne kompetitivne utakmice. U društvima znanja, kakvima se smatra i Hrvatska, edukacija predstavlja investiciju, a ne trošak, kako se do sada smatralo. Zemlje poput Indije, koje posljednjih godina pokazuju svojevrsni boom u konzultantstvu i edukaciji ili primjeri bliži nama, poput Irske, mogu svjedočiti o snazi znanja koje je transformiralo suštinu nacije: Indijci više nisu kolonija, već svojim znanjem koloniziraju svijet, a Irci, koji su nekoć „trbuhom za kruhom“ emigrirali po svijetu, sada u „lijepoj svojoj“ uživaju u životu izvozeći znanje.

Edukacija, težimo li usredotočenosti i kvaliteti, može doseći visoke cijene. Osobito ako želimo da se zaposlenik educira u inozemstvu. Hrvatska posljednjih godina pokazuje snažan porast kvalitetnih edukativnih centara i stručnjaka s raznih područja koji idu ukorak s kvalitetom sadržaja i predavanja. Također je u porastu i trend pozivanja vrhunskih stranih predavača na gostovanje u Hrvatsku.

Edukacija u ICT području ne zaostaje za svjetskih trendovima, pa tako i SAP, prateći potrebe i tržišne zahtjeve, posljednje godine dana intenzivno radi na strateškom planiranju i pripremi pružanja kvalitetne edukacije u domeni i eko okruženju SAP-ovih poslovnih rješenja.


Vrijeme i utrošeni novac ključni su pri određivanju odabira cjeline, stoga se pred tvrtke postavljaju potpuno nova pravila planiranja edukacije. SAP prepoznaje te probleme i nudi rješenje: pružanje edukacijskih usluga u Hrvatskoj za SAP-ove korisnike i konzultante po prihvatljivijim cijenama i prilagođenih vremenskim okvirima.

Sanjino višegodišnje iskustvo u projektnom upravljanju i rad u svjetskom okruženju, kao i rezultati tijekom studija u Hrvatskoj, svrstavaju ju među vodeće stručnjake za konzalting. Outsourcing, poznavanje svjetskih tržišta i tržišnih analiza, strateško i poslovno planiranje samo su dio palete Sanjina poslovnog iskustva. Svoju karijeru u SAP-u Sanja započinje u veljači ove godine na poziciji Voditeljice projekata za edukaciju i konzalting. Pred nju su postavljeni visoki ciljevi i novo usmjerenje SAP-ove poslovne strategije ka pružanju usluga edukacije i konzaltinga.

1. Što je SAP edukacija i kako se provodi?

SAP edukacija je usluga prijenosa znanja i vještina o SAP-ovim poslovnim procesima za korisnike, partnere i zaposlenike. Edukacijom se maksimizira i ubrzava ROI (povrat na investiciju) implementiranih SAP-ovih rješenja. Učinkovitim treninzima, ICT profesionalci i konzultanti, krajnji korisnici i donositelji usluga, stječu znanja koja su im potrebna da bi učinkovitije i produktivnije upravljali svojim poslovanjem.

Kroz SAP-ovu edukaciju korisnici uče na odgovarajući način odabrati odgovarajuća poslovna rješenja, identificirati jačine i slabosti svog IT okruženja i optimizirati sisteme kako bi implementirali nove tehnologije i prebrodili poslovne izazove. SAP edukacija doista znači: produktivnost, fleksibilnost i profitabilnost.

Standardna SAP-ova edukacija provodi se na centralnim SAP edukacijskim serverima. Mi osiguravamo infrastrukturu, sadržaj, edukacijske materijale i iskusne instruktore koji provode trening. Tečajevi sveobuhvatno i detaljno pokrivaju temu tečaja, a polaznici dobivaju službenu SAP-ovu potvrdu o odslušanom standardnom tečaju. Odslušani standardni tečajevi izvrsna su priprema za certifikaciju SAP konzultanata.

2. Ima li SAP u Hrvatskoj iskustva za pružanje edukacije i kakav je odaziv korisnika?

SAP isporučuje usluge edukacije u Hrvatskoj od 2005. godine. Do sada se održalo 90-ak tečajeva kojima se educiralo 700-tinjak polaznika iz raznih tvrtki, primjerice iz: INA-e, IBM-a, Allianza, Dukata,... Međutim, do sada se edukacija nudila isključivo case-by-case, na zahtjev pojedinih korisnika i partnera. Nakon detaljne analize i provedenih višemjesečnih anketa koje su polaznici dosadašnjih tečajeva ispunjavali, te u direktnim interakcijama s korisnicima i partnerima, utvrdili smo kako svi korisnici nisu upoznati s činjenicom da SAP nudi i usluge edukacije u Hrvatskoj, te da je potreban sistematičniji pristup organiziranju tečajeva koje mogu pohađati korisnici iz različitih tvrtki istovremeno.

Upravo nas je ishod tih istraživanja motivirao da i lokalno, u Hrvatskoj, organiziramo standardne tečajeve i popratne aktivnosti (poput savjetovanja, radionica i think-tank sastanaka). Putem tečajeva podizala bi se razina znanja o SAP-u, a kroz tečajeve i partneri i korisnici mogu razmijenjivati iskustva o korištenju sustava.

3. Kakva su očekivanja SAP edukacije u ukupnom udjelu profitabilnosti u 2007. godini?

SAP edukacija, uz usluge konzaltinga, te dodatnih usluga koje SAP pruža svojim korisnicima i partnerima kako bi maksimizirali produktivnost i učinkovitost poslovnih procesa, zasigurno će imati utjecaj u ukupnoj profitabilnosti. Vjerujem da posljednjih godina pojačani trend o potrebama tržišta za edukacijom sigurno ima i svoje dohodovne isplativosti, a interes koji korisnici SAP-ovih sustava iskazuju za pohađanjem tečaja sigurno će to i potvrditi.

4. Vaša iskustva iz Velike Britanije i Amerike uvelike mogu pomoći kvalitetnom pružanju sustavnog edukacijskog programa. Možete li nam, ukratko, komentirati Vaša dosadašnja iskustva i kako ćete best practice primjenjivati kroz SAP?

Kroz edukaciju u Americi i radno iskustvo u Velikoj Britaniji, naučila sam koncept i važnost cjeloživotnog obrazovanja, kontinuirane edukacije, neophodnost konstantnog ulaganja u osobni razvoj, te nadograđivanje znanja i vještina. Uz to, spoznala sam da „nije znanje – znanje znati, već je znanje – znanje dati!“ Zato ovom poslu pristupam s puno entuzijazma i vjere.

Po struci sam diplomirana ekonomistica, a kompetencije u Project Managementu i Change Managementu razvila sam u Engleskoj gdje sam radila za konzultantsku kuću Tata Consultancy Services.

5. Koje ćete edukativne cjeline prvo pružati i kada?

Sadržajno u Hrvatskoj nudimo sljedeće tečajeve:

 • Osnovni SAP tečajevi,
 • Tečajevi za SAP administratore,
 • Tečajevi za ABAP programere,
 • Tečajevi za SAP konzultante iz područja financija i kontrolinga,
 • Tečajevi za SAP konzultante iz područja logistike,
 • Tečajevi za SAP konzultante iz područja ljudskih resursa,
 • Tečajevi za data warehouse, i
 • Tečajevi za strateško planiranje i upravljanje.

SAP-ova edukacija u Hrvatskoj održava se na hrvatskom jeziku i po standardnim SAP-ovim edukacijskim materijalima koji su na engleskom. Ako korisnik ili partner ima potrebu za vrlo specijaliziranim tečajem, možemo angažirati instruktore iz inozemstva. Tečajevi su, također, cjenovno prilagođeni našem tržištu.

U svibnju ove godine planiramo sljedeće tečajeve:

SCM500

Processes in Procurement

07. 05. 2007. – 11. 05. 2007.

SCM600

Processes in Sales and Distribution

14. 05. 2007. – 18. 05. 2007.

ADM100

SAP Web AS Administration I

21. 05. 2007. – 25. 05. 2007.

Važno je naglasiti neke od prednosti SAP-ove edukacije:

 • Brzi povrat na ulaganje (ROI). Pri kupnji SAP-ovog softwera, korisnici žele kvantitativne i kvalitativne koristi. Edukacijom maksimiziraju iskoristivost SAP-ovog sustava i spoznaju dodatne mogućnosti povećanja produktivnosti i učinkovitosti poslovanja.
 • Pružanjem edukacijskih usluga u Hrvatskoj, korisnici dobivaju više vrijednosti za svoj novac. Cijene su prilagođene našem tržištu, a uspoređujući odlaske na tečajeve u inozemstvo, korisnici ne snose  troškove smještaja, putovanja i dnevnica.
 • Ulaganjem u znanja svojih zaposlenika, tvrtke povećavaju svoju kompetitivnost na tržištu.
 • Edukacijom se smanjuje ukupni trošak vlasništva. Implementacijom pravog rješenja na pravi način izbjegavaju se skupe pogreške.

6. Jesu li edukacije sadržajno i cjenovno prilagođene hrvatskom tržištu?

Naravno, provođenje aktivnosti i ideja u djelo u SAP-u prolaze kroz stratešku proceduru, kao i obveznu provjeru kvalitete projekata. Višemjesečne pripreme, analiza, izvješća, priprema programa i stručnjaka koji će u projektu edukacije sudjelovati dobili su autorizaciju za rad u Hrvatskoj. Prilikom pripreme edukativnih projekata vodili smo računa o cjenovnom rangu i mogućnosti, vodeći naročitu brigu o kvaliteti pružene edukacije.

SAP, kao i u svim drugim značajnim projektima, angažira stručnjake iz partnerske mreže, koji svojom specijalizacijom, redovnom certifikacijom i re-certifikacijom pružaju stručnost, obrazovanost i poznavanje poslovnih procesa i sustava u praksi.

Potporu pružanju edukativnih cjelina dat će odabrani partneri upravo za isporuku edukacijskih usluga: b4b, G2R, GBS-IT, KING ICT, Siemens, S&T i TIS OIS.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum