SAP Global
SAP MAG 44, travanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Odlazak Agassija i promjene u Upravnom odboru; Znanstveno dokazano: WEP nije pouzdan; Lenovo na vrhu "zelene" ljestvice; XP (još uvijek) bolji od Viste; Danska tehnološki najnaprednija zemlja na svijetu


Odlazak Agassija i promjene u Upravnom odboru
Donedavni član Upravnog odbora tvrtke SAP AG, Shai Agassi, od 1. travnja ne obnaša svoje dotadašnje dužnosti. Prema dogovoru, kojeg je Agassi postigao s upravom SAP-a, on će karijeru nastaviti u području istraživanja alternativnih izvora energije i očuvanja okoliša.

"Premda žalimo zbog Shaijeva odlaska, čestitamo mu na rezultatima koje je postigao u našoj tvrtki", kazao je povodom Agassijevog odlaska, utemeljitelj SAP-a i predsjednik Nadzornog odbora, Hasso Plattner. "Shai je predvodio uspješnu platformsku strategiju kompanije, prednjačio je u inovaciji koja se nastavila i povećala tržišno vodstvo, te je postavio temelje za budućnost poslovnog softvera. Zajedno smo planirali da će postati nasljednik Henniga Kagermanna, koji obnaša funkciju generalnog direktora SAP-a. Nakon produljenja ugovora Hennigu, do 2009. godine, postalo je jasno da Shai neće moći posvetiti SAP-u sljedećih deset do petnaest godina jer je to u suprotnosti s njegovim planovima za karijeru. Zbog toga sam preporučio Nadzornom odboru promjenu plana i prilagodbu podjele odgovornosti u vodstvu tvrtke", kaže Plattner.

SAP najavljuje da će, bez obzira na kadrovske promjene, nastaviti sa zacrtanom strategijom razvoja proizvoda i tehnološke platforme, te da će, nadalje, biti posvećen uspjehu partnera i korisnika.

 

Znanstveno dokazano: WEP nije pouzdan
Već je otprije poznato da popularni sigurnosni protokol za bežični prijenos podataka, WEP (Wired Equivalent Privacy), nije napravljen na najboljim temeljima, a njemački znanstvenici sada su dokazali da se njegova enkripcija može probiti za svega nekoliko sekundi.

Još 2001. godine, matematičari su pronašli manjkavosti algoritma RC4 key scheduling na kojem se temelji WEP protokol, no tada je probijanje WEP-a bilo prilično dugotrajno: zahtijevalo je presretanje oko četiri milijuna podatkovnih paketa. Daljnja istraživanja ranjivosti WEP-a omogućila su probijanje ključa za nekoliko minuta, no to nije bilo dovoljno za taj sustav koji mijenja ključ svakih pet minuta.

Nova metoda omogućava probijanje 104-bitnog WEP ključa za tri sekunde, uz pomoć računala koje radi na Pentium M procesoru radnog takta 1,7 GHz, što omogućava hakiranje bežičnih mreža u hodu.

"Smatramo da se probijanje može obaviti, čak, ručnim računalom ili mobilnim telefonom, ako je uređaj opremljen wireless modulom", kaže Erik Tews, znanstvenik u Odjelu računalnih znanosti na Tehnološkom sveučilištu u Darmstadtu. On je, u suradnji s kolegama Ralf-Philippom Weinmannom i Andreijem Pyshkinom, objavio rad u kojem se dokazuje da presretanje 85 tisuća podatkovnih paketa daje 95%-tnu mogućnost pronalaska pravog ključa.

 

Lenovo na vrhu "zelene" ljestvice
Kompanija Lenovo zauzela je prvo mjesto top ljestvice najvećih proizvođača elektronike koju sastavlja međunarodna organizacija Greenpeace. Kineska tvrtka, koja je na globalno tržište došla akvizicijom IBM-ovog PC businessa, dosad se ubrajala među one koje su najviše zanemarivale okoliš, pa je zauzimanje prvog mjesta, među 14 najvećih kompanija, doista značajan skok.

Rang lista Greenpeacea temelji se na usporedbi "zelene" politike i poslovanja odabranih kompanija, a objavljuje se dvaput godišnje. "Lenovo je načinio značajan napredak u posljednjih šest mjeseci i skočio je s posljednjeg mjesta na prvo", kaže Iza Kruszewska, međunarodni borac protiv otrova u Greenpeaceu. "Učinak Lenova izazov je ostalim sudionicima na tržištu u razvijanju svijesti o okolišu".

Najveći pad zabilježila je tvrtka Apple koja nije uspjela izbaciti nekoliko štetnih kemikalija iz proizvodnih procesa, a nije objavila ni vremenski raspored njihova planiranog uklanjanja, te se našla na posljednjem mjestu. Na drugom mjestu je, dosad prvoplasirana, Nokia, slijede Sony Ericsson, Dell, Samsung Electronics, Motorola, Fujitsu-Siemens, Hewlett Packard, Acer, Toshiba, Sony Corporation, LG Electronics i Panasonic (Matsushita).

 

XP (još uvijek) bolji od Viste
Dok mnogi korisnici dvoje kada prijeći s Windows XP operativnog sustava na, nedavno lansiranu, Vistu, centar za testiranja CRN objavio je istraživanje prema kojem je bolje još malo pričekati.

Istraživanje je provedeno tako što je softver PerformanceTest obavio niz usporednih testiranja procesora, grafičkog podsustava, memorije i tvrdih diskova na XP i Vista platformi. Nakon što su utvrđene kompozitne prosječne ocjene za svaku kategoriju, generirana je opća PassMark ocjena.

Windows XP bio je brži od Viste u 18 od ukupno 24 pojedina testa i bolji u izvođenju XML aplikacija na .NET 3.0 platformi. Rezultati pokazuju da je memorijska arhitektura Viste znatno sporija od one u XP-u, pa se korištenje Viste, zasad, može opravdati tek boljim korisničkim iskustvom koje ona, nedvojbeno, pruža.

 

Danska tehnološki najnaprednija zemlja na svijetu
Svjetski ekonomski forum, u suradnji s pariškom poslovnom školom Insead, objavio je svoju najnoviju ljestvicu mrežne spremnosti pojedinih zemlja (Networked Readiness Index) na kojoj je, na vodećoj poziciji, Danska zamijenila SAD. Ljestvica predstavlja odraz utjecaja tehnologije na razvoj pojedinih nacija, odnosno tržišta, a Danska se, prvi puta, našla na njezinu vrhu.

SAD su s prvog pale na sedmo mjesto ljestvice, na drugom se nalazi Švedska, pa slijede Singapur, Finska, Švicarska i Nizozemska. Iza SAD-a plasirali su se Island, Velika Britanija, Norveška, Kanada, Hong Kong, Tajvan, Japan, Australija,… Na ljestvicu su uvrštene ukupno 122 zemlje i teritoriji, a Hrvatska je na 46. mjestu.

"Danska je profitirala zbog vrlo učinkovite uprave koja se ogleda u ranoj liberalizaciji telekom tržišta, prvoklasnom reguliranju pitanja okoliša i širokoj dostupnosti usluga e-uprave", kazala je Irene Mia, starija ekonomistica na Svjetskom ekonomskom forumu.

Nove ekonomske supersile, Indija i Kina, svrstane su u sredinu ljestvice. Najveći problem Indije (44. mjesto) je nerazvijena infrastruktura, a Kine (59. mjesto) sporo usvajanje informacijske tehnologije u tamošnjim kompanijama.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum