SAP Global
SAP MAG 45, svibanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP All-in-One: dodana vrijednost za hrvatske tvrtke (2)

U ovom broju SAP MAG-a nastavljamo s iskustvima hrvatskih SAP partnera u razvoju i implementaciji SAP All-in-One rješenja za manje i srednje tvrtke. Dosadašnje projekte i daljnje planove predstavljaju tvrtke S&T Hrvatska iz Zagreba i Arbor Informatika iz Rijeke.

Pripremio: Robert Gelo, gelo@privredni-vjesnik.hr 

S&T Hrvatska, Zagreb
Tvrtka S&T Hrvatska vodeći je integrator u području IT sustava u Republici Hrvatskoj. Svoju ponudu temelji na razumijevanju korisnikovih potreba i ponudi IT rješenja koja se oslanjaju na vodeću svjetsku tehnologiju. S&T Hrvatska dio je S&T grupe, sa sjedištem u Beču, Austrija, koja posluje u svim zemljama srednje i istočne Europe, te u Rusiji. S&T je vodeći integrator IT sustava u srednjoj i istočnoj Europi, a dionice tvrtke nalaze se na elektroničkoj burzi dionica Wiener Börse. Danas je u tvrtki S&T Hrvatska, u Zagrebu, zaposleno 122 djelatnika, a njih 30 su SAP konzultanti. Cjelokupna S&T grupa ima 120 SAP konzultanata u regiji, odnosno preko 1200 u cijelom svijetu. Djelatnici se kontinuirano školuju u vodećim edukacijskim centrima diljem Europe i svijeta.

Na pitanja je odgovorio Ranko Petraković, voditelj poslovne jedinice SAP (SAP Business Unit Manager) u tvrtki S&T Hrvatska.

SAP MAG: Zbog čega ste se odlučili raditi u okviru SAP All-in-One koncepta i koje prednosti to donosi?

Petraković: Rješenje SAP All-in-One predstavlja veliki potencijal na ovom tržištu jer se, prema relevantnim istraživanjima, većina domaćih tvrtki ubraja među srednje i male. Koncept donosi provjerenu svjetsku praksu, koja uz značajno reducirani trošak daje opseg funkcionalnosti bez premca na tržištu. Uz to, obilježava ga brza i jeftina implementacija, te vrlo jednostavna mogućnost nadogradnje.

SAP All-in-One je potpuno lokalizirano rješenje koje je, kao i veća inačica SAP ERP 2005 i njezin prethodnik R/3, više od 10 godina prisutno na našem tržištu. Bitno je napomenuti da je SAP All-in-One najnovija verzija SAP ERP sustava s prilagođenom metodom prodaje i implementacije. Važno je naglasiti da je tehnički riječ o gotovo istom sustavu.

Ta činjenica SAP All-in-One konceptu daje još jednu veliku prednost, a to je mogućnost sustava da prati rast tvrtke do bilo koje veličine, tržišta ili industrije.

SAP MAG: Koja rješenja konkretno razvijate, za koje dijelove industrije i po čemu se ona razlikuju od sličnih proizvoda?

Petraković: S&T je nizom implementacija SAP ERP-a stekao veliko iskustvo u telekom industriji, te u mliječnoj, farmaceutskoj i industriji medija. Tijekom tih implementacija, standardne procese smo dodatnim razvojem prilagođavali specifičnim potrebama navedenih industrija.

SAP All-in-One inačica SAP ERP-a, na našem je tržištu predstavljena prije nekoliko mjeseci. Ove godine planiramo implementaciju tzv. baseline SAP All-in-One rješenja. Ono pokriva standardne procese koji nisu specifični ni za jednu industriju. Međutim, tzv. Vertical Solutions Development Kit omogućava nam nadogradnju SAP All-in-One baselinea prema specifičnim potrebama pojedine industrije.

SAP MAG: Što očekujete od manjih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, smatrate li da je sazrelo tržište poslovnog softvera za SME sektor?

Petraković: Od segmenta tzv. manjih i srednjih tvrtki, u sljedećem razdoblju, očekujemo veliko tržište. Smatramo da u okviru tog segmenta postoji značajan broj dinamičnih i brzo rastućih tvrtki koje su se u proteklih desetak godina profilirale i trenutno se nalaze na prekretnici jer su prerasle vlastita informatička rješenja ili mogućnosti IT partnera koji su ih dosad pratili.

Riječ je o tvrtkama koje su pronašle svoje tržišne niše, koje razmišljaju dugoročno i koje su shvatile značaj kvalitetnog ERP rješenja za budućnost vlastitog poslovanja. Također, njima je važno da znaju da SAP čvrsto stoji na stajalištu da po pitanju ERP funkcionalnosti nema podjele na male i velike tvrtke. Svaka uspješna tvrtka ima slične, vrlo složene komercijalne i računovodstvene procese koje nije lako tehnički kvalitetno pokriti, dugoročno održavati i razvijati.

Ta je činjenica uzrok neuspjeha mnogih konkurenata SAP-a na tržištu velikih tvrtki u proteklim desetljećima. Vjerujemo da će ista činjenica biti temelj za uspjeh SAP-a na području manjih i srednjih tvrtki u godinama koje dolaze.

Dodatna prednost SME tvrtki je da ne moraju prolaziti taj put, već mogu jednostavno implementirati krajnji rezultat toga dugogodišnjeg razvoja, a to je SAP All-in-One koji je prilagođen za njihov stupanj razvoja.

Dakle, sigurni smo da je taj segment tržišta zreo za rješenje kakvo je SAP All-in-One i da će te tvrtke uvidjeti da na domaćem i svjetskom tržištu trenutno nema rješenja s usporedivim karakteristikama.

 

Arbor Informatika, Rijeka
Arbor Informatika je tvrtka koja pruža usluge: konzaltinga u planiranju, razvoju i uvođenju informacijskih sustava; projektiranja cjelovitih informacijskih rješenja; projektiranja i implementacije komunikacijskih WAN i LAN mreža, te prodaje i održavanje informatičke strojne opreme. Osnovana je 1989. godine, kada su se pojavile mogućnosti organizacije privatnih tvrtki, pa se po iskustvu i dugogodišnjem stažu svrstava u sam vrh informatičkih tvrtki u našoj zemlji. Arbor Informatika je prva informatička tvrtka u Republici Hrvatskoj koja primjenjuje sustav kvalitete ISO 9001, od svibnja 1997. godine. Tvrtka je partner vodećih svjetskih proizvođača IT tehnologija kao što su SAP, Oracle, IBM, Microsoft i HP. Organizirana je u tri sektora, a danas zapošljava 42 djelatnika, školovanih i certificiranih od SAP-a, Oraclea, Microsofta i IBM-a, koji se kontinuirano usavršavaju i u praksi primjenjuju najnovije tehnologije.

Na pitanja je odgovorio Renato Rubeša, predsjednik Uprave Arbor Informatike.

SAP MAG: Zbog čega ste se odlučili raditi u okviru SAP All-in-One koncepta i koje prednosti to donosi?

Rubeša: Potpisivanje partnerskog ugovora s tvrtkom SAP, omogućava Arbor Informatici još kvalitetnije pozicioniranje na tržištu informatičkih usluga i konzaltinga. Posebno uspješne rezultate očekujemo u implementaciji SAP All-in-One rješenja u manjim i srednjim tvrtkama naše regije, što će značiti i otvaranje novih radnih mjesta za informatičke kadrove. Naše višegodišnje pozitivno iskustvo u implementaciji programskih rješenja garancija je uspjeha suradnje sa SAP-om.

SAP MAG: Koja rješenja konkretno razvijate, za koje dijelove industrije i po čemu se ona razlikuju od sličnih proizvoda?

Rubeša: Sve naše današnje djelatnosti mogu se nazvati proizvodnja znanja. Primjenjujemo vlastito znanje za uvođenje IT sustava, pomoću kojih dolazi do rasta nemjerljivog aspekta kapitala poduzeća, onog intelektualnog. Danas je to ključ koji će održavati tvrtke. Kvaliteta i sposobnost naših zaposlenika ni po čemu ne zaostaje za onima na svjetskom tržištu, u što smo se uvjerili u direktnom kontaktu sa zaposlenicima inozemnih IT tvrtki. A to je prednost koju moramo iskoristiti.

Na IT tržištu, Arbor informatika je prepoznata po rješenjima billinga, posebno u području telekomunikacija, potom po rješenjima iz područja osiguranja, bankarstva i lokalne uprave.

Našim projektima pokušavamo iskoristiti snagu organizacije i tehnologije kako bismo oblikovali poslovne modele orijentirane na odlučivanje. Naš je zadatak pomoći poslovodstvu naših korisnika u izgradnji upravljačkih mehanizama: od poslovnog događaja i informacije, preko pripreme i donošenja odluka, do akcije i osiguranja učinka.

Naše reference:
1. telekomunikacije: Deutsche Telekom
2. osiguravajuća društva: Croatia osiguranje
3. bankarstvo: Kvarner banka
4. lokalna uprava: Grad Rijeka

SAP MAG: Što očekujete od manjih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, smatrate li da je sazrelo tržište poslovnog softvera za SMB sektor?

Rubeša: Od manjih, a posebno od srednje velikih tvrtki očekujemo veće prepoznavanje potrebe za uvođenjem kvalitetnih i učinkovitih programskih rješenja. Smatramo da je rukovodstvo takvih tvrtki dovoljno dinamično da prihvati izazov uvođenja poslovnog softvera poput SAP All-in-One. Za većinu novih poduzetnika, koji djeluju izvan Zagreba, poseban problem predstavlja nedovoljni potencijal lokalnih tržišta što je posljedica raspodjele kapitala u Hrvatskoj, međutim bez odgovarajuće informatičke podrške opstanak i napredovanje bilo koje tvrtke danas više nije moguć.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum