SAP Global  SAP MAG svibanj 2007.
 
     
     
   

SAP novosti

Vista "jede" baterije; iPod ometa srčane premosnice; Yahoo je još prije nekoliko mjeseci odbio Microsoftovu ponudu; Piratski softver i dalje u porastu; Na Internetu se bolje prodaje odjeća nego računala 

Vista "jede" baterije
Neslužbene informacije o velikim energetskim zahtjevima novog Microsoftovog operativnog sustava, koje su "procurile" još u vrijeme beta testiranja, dobile su ovih dana službenu potvrdu u izvješću objavljenom na mrežnom mjestu CNET.
Napredna grafika Vista OS-a, u velikoj mjeri, konzumira resurse računala na kojemu se izvodi. Najveći potrošač, po svemu sudeći, glasovito je Aero korisničko sučelje, namijenjeno ugodnijem i učinkovitijem upravljanju funkcijama računala. Kada Aero nije uključen, potrošnja baterije na prijenosnom računalu jednaka je onoj kod Windowsa XP, a može biti i manja. No, kada se Aero uključi, autonomija rada računala znatno se skraćuje.
CNET citira navode Hewlett Packarda, Lenova i AMD-a koji se svi slažu da je Aero sučelje najveći potrošač energije u novom operativnom sustavu. No, Microsoft poziva proizvođače računala i procesora da svoju tehnologiju prilagode Visti i time osiguraju dužu autonomiju rada na prijenosnim računalima.

iPod ometa srčane premosnice
Prema rezultatima istraživanja, predstavljenog na stručnom kardiološkom skupu u Denveru, SAD, elektromagnetske smetnje koje proizvode popularni glazbeni reproduktori iPod mogu poremetiti rad opreme za nadzor srca. Istraživanje, predstavljeno od njegova 17-godišnjeg autora, obuhvatilo je utjecaj prijenosnih glazbenih reproduktora na uzorku 100 pacijenata prosječne životne dobi od 77 godina.
Električne smetnje zabilježene su tijekom polovice vremena izloženosti pacijenata glazbenim reproduktorima koji su zadržavani na udaljenosti od oko 5 cm, u trajanju 5 do 10 sekunda. Tijekom ispitivanja korišteni su isključivo iPod reproduktori. U nekim slučajevima zabilježene su smetnje na udaljenosti od oko 45 centimetara od pacijentovih prsa.
Električne smetnje uzrokuju pogreške u telemetriji i pogrešno očitovanje frekvencije otkucaja srca, a u jednom slučaju u potpunosti su zaustavile rad srčane premosnice. Istraživanje je provedeno na Kardiovaskularnom institutu Sveučilišta države Michigan.

Yahoo je još prije nekoliko mjeseci odbio Microsoftovu ponudu
Pouzdani izvori tvrde, a Wall Street Journal objavljuje, da su razgovori o spajanju tvrtki Microsoft i Yahoo završeni mjesecima prije nego što je ta senzacionalna priča "procurila" u javnost. Yahoo je, navodno, odmah odbio Microsoftovu ponudu za spajanje dvaju kompanija.
Yahoo, zasad, ne želi komentirati "glasine i spekulacije" o spajanju s Microsoftom. Upućeni smatraju da se Microsoft zainteresirao za Yahoo ponajviše zbog njegove uspješne serije web aplikacija za male i srednje tvrtke, preuzimanja tvrtke Doubleclick i izvrsnih financijskih rezultata.
Vrijednost tvrtke Yahoo procijenjena je na 42 milijarde USD, a cijena njezinih dionica porasla je oko 10% nakon glasina o spajanju s Microsoftom. Neki smatraju da je objavljivanje ovih glasina povezano s neispunjavanjem planova nove marketinške platforme Panama, što je ozbiljno zabrinulo investitore.

Piratski softver i dalje u porastu
Analitička kuća IDC, u istraživanju po narudžbi udruge BSA (Business Software Alliance), utvrdila je da je u 2006. godini piratski softver donio globalnu štetu u iznosu od 40 milijardi USD. Na svaka dva dolara utrošena na legalni softver, jedan dolar je utrošen na onaj ilegalni.
U 2006. godini, globalni gubici od softverskog piratstva povećani su za 5 milijardi USD, odnosno za nešto više od 15% u odnosu na 2005. godinu. Od 102 zemlje koje su uključene u istraživanje, u njih 13 stupanj piratstva je povećan, a postupno se smanjuje u 62 zemlje.
Stupanj piratstva u Kini pao je za 4% u 2006. godini, a u posljednje 3 godine za 10%, s 92% u 2003. godini na 82% u 2006. godini. U Rusiji je stupanj piratstva pao 7% u posljednje 3 godine, s 87% na 80%. Utvrđeno je i da brzorastuća tržišta na Dalekom Istoku, u Latinskoj Americi, Istočnoj Europi, Bliskom Istoku i Africi sudjeluju približno s trećinom svih isporuka PC-ja na globalnom tržištu, no tek s 10% potrošnje na softver. EU je u 2006. godini zabilježila 36%-tni stupanj piratstva i gubitak od 11 milijardi USD.

Na Internetu se bolje prodaje odjeća nego računala
Analitička kuća Forrester Research novim istraživanjem došla je do zaključka da korisnici u SAD troše najviše novca za on line kupovinu odjeće. Računala i softver, po prvi puta, ne nalaze se na vrhu ljestvice najbolje prodavane robe na Internetu. U 2006. godini, američki on line kupci na odjeću su potrošili 18,3 milijarde USD, a očekuje se da bi 2007. godine ta svota mogla doseći 22,1 milijarde USD. Za kupovinu računala i softvera, Amerikanci su na Internetu, u 2006. godini, potrošili 17,2 milijarde USD, za kupovinu automobila i dijelova 16,7 milijardi, a za namještaj 10 milijardi USD.
Ocjenjuje se da je porastu popularnosti on line kupovine najviše doprinijela mogućnost besplatne dostave reklamirane robe, te mogućnost rotacije i uvećanja grafičkog prikaza artikala. On line prodaja, u SAD, ukupno je povećana za 25% i dosegla je 219,9 milijardi USD u 2006. godini, dok bi u 2007. godini ukupan iznos trebao porasti za 19%.
Istraživanje je pokazalo povećanje i stabilizaciju dobiti od on line prodaje. Čak 78% ispitanika utvrdilo je da je u odnosu na 2005. godinu njihova dobit povećana. On line maloprodaja još uvijek čini svega 7% ukupnog maloprodajnog prometa na tržištu u SAD.