SAP Global
SAP MAG 46, lipanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Božo Težak i ICT novinarska nagrada njemu u čast

Nagrada, koja se već šestu godinu za redom dodijeljuje novinarima koji su svojim radom doprinijeli boljem razumijevanju informacijske i komunikacijske tehnologije, još uvijek nema status koji joj stvarno pripada. No, inicijator, tvrtka SAP i Zbor informatičkih novinara HND-a i dalje ustraju u stvaranju njezine prepoznatljivosti i važnosti koju za sudionike ICT društva sve ovo vrijeme ostvaruje.

Pripremila: Renata Čupić, renata@sortis.hr

Prof. dr. Božo Težak pionir je informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine, a nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, preselio se u Zagreb gdje je magistrirao i započeo rad na doktorskoj disertaciji. Težak je među prvim znanstvenicima uočio da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Božo Težak bio je glavni pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Držao je brojna predavanja o temama multimedije, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama, i druge. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Upravo značaj i vrijednost njegovog rada bio je poticaj da se njegovim imenom nazove novinarska nagrada za najbolja novinarska djela s područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, SAP ICT JOURNALIST PRIZE BOŽO TEŽAK. Supruga Đurđica, koja i danas s ponosom predstavlja njegov rad, i sama značajno doprinosi razvoju i formalnom priznavanju rada novih medija.

OTVOREN NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA
Nagrada, koja se već šestu godinu za redom dodijeljuje novinarima koji su svojim radom doprinijeli boljem razumijevanju informacijske i komunikacijske tehnologije, još uvijek nema status koji joj stvarno pripada. No, inicijator, tvrtka SAP i Zbor informatičkih novinara HND-a i dalje ustraju u stvaranju njezine prepoznatljivosti i važnosti koju za sudionike ICT društva sve ovo vrijeme ostvaruje. Zbor informatičkih novinara HND-a, 11. lipnja ove godine otvorio je natječaj za najbolje radove objavljenje u 2006. godini, koji traje do 01. srpnja 2007. godine. Nagrade se dodjeljuju za radove objavljenje u prethodnoj kalendarskoj godini u sljedećim kategorijama: nagrada za najbolji novinarski uradak, nagrada za najbolji urednički uradak i nagrada za ICT novinara godine.

INICIJATIVA PRERASLA U TRADICIJU
Informatičko novinarstvo u Hrvatskoj, tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća, doživjelo je snažan rast. Brzina napretka tehnologije i komunikacijske znanosti svakodnevno se povećava. Usporedno s razvojem informatičke tehnologije i tržišta sve više je relevantnih medija koji imaju stalnu publiku i čiji se sadržaj znatno usmjerava prema praćenju tehnološko-komunikacijskih tema. Do 2000. godine nije postojao način za vrednovanje cjelovitoga rada pojedinih novinara i medija te se često događalo da kvalitetna novinarska ostvarenja ostanu neprimijećena. Već šestu godinu Hrvatsko novinarsko društvo, uz potporu incijatora projekta, tvrtku SAP, prati trendove, razvoj i rad medija i novinara koji prate zbivanja iz informacijskih i komunikacijskih tehnologija i najboljima dodijeljuje nagrade. Ova nagrada utemeljena je kao SAP e-journalist prize, a Hrvatsko novinarsko društvo, prepoznavši vrijednost projekta, preuzima njezinu realizaciju preimenovavši je u SAP ICT journalist prize Božo Težak.

NATJEČAJNI POSTUPAK: PRIJAVITE SE I VI SMATRATE LI DA STE DOPRINIJELI RAZVOJU ICT-a
Za nagradu SAP ICT journalist prize Božo Težak mogu se prijaviti novinari čiji su radovi objavljeni tijekom 2006. godine u svim medijima u Hrvatskoj. Prijave za nagradu su do 01. srpnja 2007. godine. Uz kraći pismeni prijedlog treba priložiti tekstove i uredničke uratke, obvezno u digitalnom obliku (Pdf) na USB memoriji, CD-u ili DVD-u.
Nagrade su novčane, dodjeljuju se po jednom laureatu za svaku kategoriju, a u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, koji sastavlja ocjenjivačko povjerenstvo («žiri»). Odluku o nagradama za novinarski i urednički uradak donosi posebno sastavljeno ocjenjivačko povjerenstvo kojega je, većinom glasova, odabrao Zbor ICT novinara HND-a. Ocjenjivačko povjerenstvo sastoji se od tri novinara, jednog stručnjaka za ICT tehnologije i predstavnika tvrtke pokrovitelja nagrade. Odluka o nagradi «Informatički novinar godine» donosi se temeljem glasovanja članova Zbora informatičkih novinara HND-a, prema posebnom Pravilniku o nominacijama i glasovanju.
Generalni sponzor nagrade je tvrtka SAP, a potporu projektu dat će brojne hrvatske tvrtke i medijske kuće. Pokrovitelji svečanosti dodjele nagrada SAP Božo Težak su Hrvatsko društvo novinara i Zbor informatičkih novinara. Svečanost dodjele nagrada SAP Božo Težak održat će se 13. rujna ove godine, tijekom održavanja SAP World Tour '07. Više: www.sap.hr ili www.sapbozotezak.com.hr.

Naputci za predaju radova
Radovi-tekstovi moraju biti poslani e-poštom u pdf formatu do ukupne veličine od tri megabajta na sljedeće adrese:
info.croatia@sap.com
renata@sortis.hr
zvonko.pavic@zg.htnet.hr

Tekstovi u pdf formatu veći od tri megabajta šalju se, ili na CD-u ili na USB-u, a primjerci uredničkih radova (časopisi, rubrike, emisije, itd.) na USB-u, CD-u ili DVD-u, do 01. srpnja 2007. godine, poštom na adresu:
SAP d.o.o.
Hektorovićeva 2
10000 Zagreb
s naznakom "Za nagradu SAP ICT Journalist Prize Božo Težak".

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum