SAP Global
SAP MAG 46, lipanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP-ovih 35 godina

SAP je 01. travnja ove godine navršio 35 godina postojanja. Premda Hrvatska nije imala priliku biti njegov dio od samoga početka, posljednjih 12 godina, koliko je SAP u njoj prisutan, dali su snažan pečat razvoju hrvatskog gospodarstva.

Pripremila: Renata Čupić, renata@sortis.hr

Godine 1995., u doba kada je Hrvatska postajala zrela tek za hardverska prihvaćanja informatizacije i prve naznake razumijevanja komunikacijske tehnologije, vodstvo SAP-a imalo je viziju: Unaprijediti hrvatsku ekonomiju i povećati razinu njezine integracije u europske i svjetske tijekove, korištenjem najboljih poslovnih praksi i tehnoloških rješenja.Viziju koja se činila nedostižnom, danas s ponosom ostvaruje tim od 20 stalno zaposlenih u hrvatskom SAP-u i mreža od 21 partnera s više od 100 certificiranih stručnjaka za rad u SAP sustavu u kojoj izravno sudjeluje više od 100 korisnika.

RADO SE SJEĆAMO SVOJIH POČETAKA
Početaka SAP-a u Hrvatskoj sjećaju se njegovi prvi stručnjaci, višegodišnji suradnici i zaposlenici. Sanja Meleš, koja danas obnaša funkciju prodajne predstavnice, usredotočila se na industriju maloprodaje i veleprodaje, s veseljem se prisjeća svojih prvih radnih dana: „Moj dolazak u SAP obilježili su entuzijazam i volja da Hrvatskoj i hrvatskom tržištu pružimo priliku. Otvarali smo mogućnosti implementacije vrhunskih, provjerenih i referentnih poslovnih rješenja koja pružaju maksimalne funkcionalnosti za korisnike. Naš prvi klijent Pliva i danas je vjerni korisnik naših aplikacija. Pliva, prateći razvoj tržišta i tehnološka dostignuća, iznova traži nadogradnju novih rješenja kako bi išla ukorak s konkurentnim svjetskim okruženjem. Ispunili smo vlastita očekivanja i predviđenu viziju. Sretna sam što svih ovih godina doprinosim razvoju i tržišnoj prepoznatljivosti SAP-a kao poželjnog partnera.“


UZ OBLJETNICU NOVI USPJESI I NOVI IZAZOVI

Obljetnicu rada SAP je proslavio predstavljanjem novog poslovnog rješenja namijenjenog manjim i srednjim tvrtkama, SAP All-in-One, novim zapošljavanjima, pa danas ima 20 stalno zaposlenih stručnjaka, otvorenjem Savjetodavnog centra za maloprodaju i veleprodaju, Retail Huba, i preseljenjem u nove poslovne prostore. Nova poslovna godina donijela je i nove poslovne strategije i nova usmjerenja u izravno angažiranje projekata važnih za razvoj društva znanja. Jačat će suradnja sa sveučilištima i visokim poslovnim školama, osnaživat će se suradnja s javnim sektorom i vodećim gospodarstvenicima. Penetracija u tržište manjih i srednjih tvrtki, do kraja poslovne godine, donijet će i prve očekivane rezultate. Doprinosit će se izravnom razvoju pojedinca, ali i društva, koji sinergijskim razvojem i rastom mogu donositi dugoročne rezultate.

SAP IDEALAN ZA RAZVOJ KARIJERE: S FAKSA NA POSAO PO USPJEH
Osim uspjeha SAP-a na tržištu, uspjehe doživljavaju i zaposlenici. S faksa na posao, akcija koja je prije nekoliko godina započela u Hrvatskoj, donijela je SAP-u više mladih osoba željnih znanja, koje su prepoznale mogućnost svog prvog zaposlenja. Neočekivano, takav razvoj s uzlaznom konstantom dogodio se i današnjem direktoru korporativnih komunikacija, Marku Biljanu: „Pisao sam diplomski rad na temu SAP-a i već prilikom prvom susreta sa SAP-om prepoznao mogućnost početka svoje poslovne karijere. Tadašnji direktor SAP-a, Davor Jardas, pružio mi je šansu i otvorio radno mjesto s dvojnom ulogom: potpora prodaji i marketingu. Dobivši mentora Sergeja Lugovića, započeli su moji prvi izazovi, s njima i prvi problemi, ali i prvi uspjesi. Dvije godine napornog rada i zalaganja, donijeli su mi i prvu formalnu poziciju: asistent direktora marketinga. Promjenom menadžmenta pred mene se postavlja najveći izazov s kojim sam se do tada sretao. Preuzimanje funkcije direktora marketinga i odnosa s javnošću. Za mene je to bio početak vlastitog snažnog i brzog rasta i razvoja, koji danas prepoznaje cijela korporacija, a rezultati koji se danas uzimaju kao referentne studije slučaja, pokazatelj su moga uspjeha. Okruživši se timom stručnjaka u koje imam maksimalno povjerenje i stopostotnu podršku, svakodnevno realiziramo projekte za koje je većina mislila da su neostvarivi. Pokazali smo se kao odličan tim, a ni nagrade za naše uspjehe ne izostaju. Svoj osobni i profesionalni razvoj dugujem u potpunosti SAP-u i pruženoj šansi.“

BITI NAJMLAĐI, ALI KLJUČNI ČLAN TIMA
Tomislav Sokolić, prodajni predstavnik, dijeli slična iskustva poput Marka. S tek četiri godine provedene u SAP-u, istaknutim rezultatima na području projektnog menadžmenta i osobnom željom za razvojem karijere u specijaliziranim prodajnim djelatnostima, danas ga predstavljaju kao važnog člana prodajnog tima. Tomislav je i najmlađi član SAP-a, no to nije bila prepreka da ga menadžment korporacije prepozna kao vrlo talentiranog. „Drago mi je što sam imao mogućnosti razvijati se u onim područjima u kojima sam mogao dati svoj maksimum, a istovremeno su moj vlastiti razvojni interes. Uspjeti usuglasiti želje i mogućnosti unutar tvrtke, danas je za svakog zaposlenika, pa tako i za mene, iznimno važno. Omogućavanje nesmetanog i kontinuiranog razvoja i unaprjeđenja znanja, svakodnevni su razlog da se iznova, sa svim svojim mogućnostima, angažiram na SAP-ovim projektima.“, rekao je Tomislav.

PODSJETIMO BROJKAMA O SAP-u
SAP trenutno ima više od 38000 korisnika u preko 120 zemalja, koji koriste SAP-ove aplikacije: od rješenja koja odgovaraju potrebama manjih i srednjih tvrtki do onih poslovnih za velike i globalne korporacije. Danas je SAP, prema recentnim istraživanjima, vodeći svjetski proizvođač poslovnog softvera, a u Hrvatskoj, prema preliminarnim istraživanjima IDC-a, ima gotovo 30% udjela na tržištu poslovnih aplikacija. SAP-ov softver pokretan je SAP NetWeaver platformom koja omogućuje inovaciju i poslovne promjene te pomaže tvrtkama diljem svijeta u poboljšavanju odnosa s korisnicima, povećanju suradnje s poslovnim partnerima i kreiranju učinkovitosti diljem svojih nabavnih lanaca i poslovnih operacija. SAP-ov portfelj rješenja podržava jedinstvene poslovne procese u više od 25 industrija, uključujući visoke tehnologije, maloprodaju, financijske usluge, zdravstvo i javni sektor. S podružnicama u više od 50 zemalja, SAP je kotiran na nekoliko burzi, uključujući frankfurtsku i njujoršku.

Više o povijesti SAP-a pročitajte na www.sap.hr.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum