SAP Global
SAP MAG 46, lipanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Deset mrtvih vještina

Odbaciti svoje zastarjele vještine ili ne?Bojite li se da vas je pregazilo vrijeme? Oslanja li se vaša karijera na neku od deset umirućih računalnih vještina, vrijeme je da počnete razmišljati o novim certifikatima i zaokretu u karijeri.

Pripremio: Robert Gelo, gelo@privredni-vjesnik.hr

Krajem svibnja ove godine, časopis Computerworld objavio je vlastitu top ljestvicu najnepotrebnijih računalnih vještina koje danas u(ne)srećuju svoje vlasnike. Naime, u današnje vrijeme ubrzanog razvoja različitih tehnologija i učestalog predstavljanja novih generacija brojnih proizvoda, sve je više zastarjelih vještina povezanih sa zastarjelim tehnologijama. Današnji informatički profesionalci moraju neprestano učiti i prilagođavati se, te sami sebi priznati da neka znanja, koja su stekli tijekom školovanja i karijere, danas predstavljaju nepotreban teret. Gdje je granica iza koje možemo proglasiti određenu vještinu "mrtvom" i može li, uopće, bilo koja vještina izumrijeti? Computerworld navodi sljedećih deset računalnih vještina koje su došle opasno blizu "kliničke smrti":

1. Cobol
Famozni Y2K bug, koji se dogodio na prijelazu iz 1999. u 2000. godinu, bio je posljednja povijesna prilika za programere u Cobolu, no danas je potražnja na tržištu znatno manja. Ovaj jezik rijetko se uči i na sveučilištima u SAD, pa je gotovo pao u zaborav. No, mnogi će programeri ustvrditi da je potreban jer još uvijek postoje IT sustavi koji trebaju održavanje, a temelje se upravo na Cobolu. "Dva ponajveća poslodavca u našoj regiji još uvijek koriste Cobol, a uvrštavanje te vještine u životopis još uvijek je potrebno za dobivanje prvog zaposlenja. Dok se to ne promijeni, uskraćivanje toga znanja bila bi medvjeđa usluga našim studentima", komentirala je Mary Sumner, profesorica na sveučilištu Southern Illinois

2. Nerelacijski sustavi upravljanja bazama podataka
Relacijske baze podataka danas su definitivno "in", za razliku od 80-ih godina prošloga stoljeća kada su korišteni hijerarhijski sustavi kao što su IBM-ov IMS ili SAS-ov System 2000, te umreženi sustavi poput CA-ovog IDMS-a ili Oracleovog DBMS-a. Danas se koriste relacijski sustavi upravljanja bazama podataka, Relational DBMS, odnosno SQL baze poput IBM-ovog DB2, Oraclea ili Microsoftovog SQL Servera. Poznavanje ostalih vrsta baza podataka danas se vrlo rijetko spominje u životopisima.

3. Mreže koje nisu IP bazirane
TCP/IP protokol danas prevladava u svijetu računalnih mreža, što znači da nema previše potrebe za poznavateljima IBM-ovog Systems Network Architecture (SNA) standarda. "Vrijednost SNA standarda na današnjem tržištu praktički je nula", komentira David Foote, predsjednik tvrtke Foote Partners LLC, koja analizira vrijednost pojedinih vještina na IT tržištu. No, on ne želi automatski baciti SNA u ropotarnicu povijesti. "To se može usporediti s kovanicom iz 1922. godine; uvijek postoji netko tko je želi kupiti", duhovito primjećuje Foote. Njegovu opasku potvrđuje činjenica da mnoge banke i kompanije i dalje investiraju u SNA mreže, no obrazovni sustav u SAD vrlo rijetko nudi odgovarajuću edukaciju.

4. cc:Mail
Ovaj sustav elektroničke pošte u LAN mrežama koristio se tijekom 80-ih godina prošloga stoljeća, a na vrhuncu je imao oko 20 milijuna korisnika. Kada su kolaborativne aplikacije, poput Lotus Notesa i Microsoft Exchangea, počele koristiti e-poštu, popularnost cc:Maila počela je padati, pa je 2000. godine nestao s tržišta. Po svemu sudeći, ovaj standard potpuno je napušten.

5. ColdFusion
Sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća ovaj se jezik, u velikoj mjeri, koristio za programiranje web stranica. Osmislila ga je, i na tržište lansirala, tvrtka koju je poslije Macromedia, sada u vlasništvu tvrtke Adobe Systems. Danas na tržištu prevladavaju neke druge platforme za izradu web odredišta: Microsoftovi standardi ASP (Active Server Pages) i .Net, potom Java, PHP i drugi jezici otvorenog standarda ili koda.

6. C
Zahvaljujući sve većoj popularnosti i korištenju weba, C jezici danas imaju sve manji značaj. Izuzetak još uvijek predstavljaju C++ i C Sharp koji se još uvijek koriste, no pronaći programera u "čistom" C jeziku gotovo je nemoguće.

7. PowerBuilder
Tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća programeri u PowerBuilderu bili su vrlo traženi, no danas se ta vještina nalazi na dnu svih popisa developerskih i platformskih znanja. Bez obzira na takvo stanje, tvrtka Powersoft Inc. (koja se od 1994. godine nalazi u vlasništvu Sybasea) najavila je izlazak nove inačice alata koja će se zvati PowerBuilder 11 i moći će generirati .Net kod.

8. Certificirani NetWare inženjeri
Početkom 90-ih godina prošloga stoljeća mnogi studenti su sanjali da postanu certificirani NetWare inženjeri (Certified NetWare Engineer – CNE), osobito ako certifikat steknu u Novellovu sustavu. Naime, tada je tvrtka Novell imala 90%-tni udjel na tržištu PC poslužitelja. Danas CNE inženjeri, u pravilu, raspolažu brojnim drugim vještinama kako bi ostali konkurentni na tržištu rada. Novell će, ipak, nastaviti s podrškom za NetWare 6.5 najmanje do 2015. godine, ali je već povukao nekoliko NetWare certifikata: Master CNE i NetWare 5 CNE, a uskoro će to učinit i s NetWare 6 CNE.

9. PC mrežni administratori
Mnogi ljudi iz struke smatraju da je došao kraj zanimanja poslodavaca za PC mrežne administratore, zbog sve popularnijeg trenda konsolidacije Windows poslužitelja. Smanjuje se broj edukativnih programa, a i sve je manje predavača u tom području.

10. OS/2
Operativni sustav kojega su zajednički napravili Microsoft i IBM za izvođenje na drugoj generaciji osobnih računala, te ga lansirali 1987. godine, nije postigao željeni uspjeh. Premda ga je IBM prestao isporučivati 2005. godine, OS/2 i dalje ima vjerne korisnike, a tvrtka Serenity Systems International prodaje ga pod imenom eComStation.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum