SAP Global
SAP MAG 46, lipanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Dogovor Europske unije i Googlea o čuvanju osobnih podataka; Prijenosnici i ultraprijenosna računala nositelji su rasta prodaje; Sve manje se ulaže u IT sigurnost; IBM nastavlja s otpuštanjima; Toshiba: flash memorija povećava prodaju prijenosnika

 

Dogovor Europske unije i Googlea o čuvanju osobnih podataka;
Iz Europske unije stigla je potvrda da je tvrtka Google najavila smanjivanje vremena zadržavanja podataka o pretraživanju svojih korisnika za četvrtinu. Konkretno, Google će podatke zadržavati 18 umjesto 24 mjeseca.

Odluku je Google obrazložio u tekstu jednog od glavnih odvjetnika u tvrtki, Petera Fleischera. Informacije o pretraživanju korisnika mogu reći mnogo o tome što ih zanima, a Google objavljuje isključivo opće informacije. Privatni podaci o pretraživanju ne objavljuju se. Fleischer pozdravlja javnu raspravu i primjećuje da u različitim europskim zemljama prevladava zbunjenost vezana za zaštitu privatnosti i vrijeme čuvanja podataka.

Direktiva EU o čuvanju podataka, kompanijama nalaže zadržavanje podataka od 6 do 18 mjeseci, a legislativa će stupiti na snagu 2009. godine.

 

Prijenosnici i ultraprijenosna računala nositelji su rasta prodaje
U 2007. godini globalna isporuka računala trebala bi zabilježiti godišnji porast od 12%, procjenjuje IDC, a isporuke prijenosnika i ultraprijenosnih računala trebale bi, najvećim dijelom, biti nositelji toga trenda.

IDC prognozira da će u 2007. godini biti isporučeno 256,7 milijuna novih x86 poslužitelja, stolnih, prijenosnih i ultraprijenosnih računala, što predstavlja povećanje od 1% u odnosu na prethodnu procjenu. Nadalje, IDC predviđa da će u 2008. godini, u čitavom svijetu, biti isporučeno 284,4 milijuna novih računala,  a u 2011. godini taj broj će biti povećan na 356,7 milijuna.

Količina isporučenih prijenosnika u SAD bit će veća od one stolnih računala. Globalna isporuka prijenosnih i ultraprijenosnih računala nadmašit će isporuku stolnih računala u 2010. godini, procjenjuju u IDC-ju.

 

Sve manje se ulaže u IT sigurnost
Tvrtka Goldman Sachs prognozira da će u sljedećih godinu dana IT menadžeri ulagati veći dio budžeta u infrastrukturu nego u računalnu sigurnost, upravljanje rizicima i legislativno usklađivanje. Projekti u koje će se ulagati najveći dio novca uključivat će konsolidaciju poslužitelja i aktualizaciju mreža, dok će sigurnost, upravljanje rizicima i legislativno usklađivanje ispasti s Top 10 ljestvice.

Svoju procjenu Goldman Sachs temelji na istraživanju kojim je obuhvaćeno stotinu IT managera. Oni očekuju da se ukupni iznosi IT budžeta neće mijenjati, no radikalno će se promijeniti struktura ulaganja. Više od 40% ispitanika navelo je konsolidaciju kao prioritet.

Investicije u PC hardver bit će ponajviše motivirane rastućim trendom usvajanja prijenosnika, no prodaju prijenosnih računala neće u velikoj mjeri poticati uvođenje Vista operativnog sustava. Pad ulaganja u sigurnost, upravljanje rizicima i legislativno usklađivanje, Goldman Sachs objašnjava sazrijevanjem proizvoda i povećanim povjerenjem kupaca.

 

IBM nastavlja s otpuštanjima
Posljednjim otpuštanjem 1570 djelatnika, ukupno smanjenje radne snage tvrtke IBM, u drugom tromjesečju 2007. godine, zaustavilo se na 3023 radnika. Kako je "iz pouzdanih izvora" doznao ugledni bloger Robert Cringley, u IBM-u planiraju restrukturiranje kojim će biti otpušteno ukupno 150000 djelatnika. Projekt, koji uključuje spomenuta otpuštanja, navodno je nazvan LEAN, a poslovanje IBM-a će, u većoj mjeri, usmjeriti na outsourceing.

Najveći broj novootpuštenih djelatnika radio je u sektoru usluga, a manji na razvoju softvera i u prodaji.
Službeno, IBM ne namjerava provoditi daljnja otpuštanja tijekom drugog tromjesečja. Zanimljivo je da je i uprava IBM-a kritična prema outsourceing partnerima koji su okrivljeni zbog smanjenja dobiti u prvom tromjesečju.

 

Toshiba: flash memorija povećava prodaju prijenosnika
Četvrti najveći globalni isporučitelj računala, japanska tvrtka Toshiba, objavila je da namjerava zauzeti treće mjesto svjetske ljestvice, koje trenutno drži tajvanski Acer. Svoju ofenzivu temelje na predviđenoj uspješnoj prodaji prijenosnika s flash memorijom.

Toshiba očekuje udvostručenje prodaje ultraprijenosnih računala (promjera ekrana manjeg od 13 cola) u odnosu na posljednju fiskalnu godinu koja je završila krajem svibnja, što bi značilo ukupno milijun primjeraka. Predstavljen je i prijenosnik opremljen isključivo flash memorijom koji bi trebao biti isporučen u više od tristo tisuća primjeraka.

Povećanje potražnje za takvim prijenosnicima, opremljenim NAND flash memorijom, trebalo bi potaknuti i povećanje prodaje Toshibinih poluvodiča. Ta je kompanija, naime, drugi najveći globalni isporučitelj NAND flash čipova. Do kraja 2009. godine, flash prijenosnici trebali bi sudjelovati sa 60%-tnim udjelom u globalnoj isporuci prijenosnih računala.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum