SAP Global
SAP MAG 47, srpanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Ususret SAP World Touru '07: razgovor sa SAP-ovcima

Ovogodišnji SAP World Tour, koji će se dogoditi 13. rujna u Zagrebu, donosi brojne novosti, ne samo poslovne i tehnološke, već i promjene u organizaciji i mjestu održavanja.

Razgovarao: Damir Šohar, damir.sohar@gmail.com

SAP World Tour središnji je SAP-ov događaj u godini. Pripreme su pri kraju i već je poznat raspored. Predstavljamo konferenciju SAP World Tour '07 u razgovoru s Markom Biljanom, voditeljom projekta i direktorom korporativnih komunikacija u tvrtki SAP d.o.o., i Ivanom Belićem, product managerom u SAP-u, koji brine o tehnološki orijentiranim dijelovima Konferencije.

SAP MAG: Koje su organizacijske novosti ovogodišnje Konferencije?
Biljan: Već četvrtu godinu u Hrvatskoj organiziramo SAP World Tour. Ove godine taj događaj je dio svjetske turneje koja uključuje pedesetak gradova, dok ih je prošle godine bilo sedamdesetak. Za razliku od prošlih godina, promijenjena je i lokacija na kojoj će se održati SAP World Tour '07. Dosadašnje mjesto održavanja na Jarunu smo prerasli, i tehničkim i prostorno, pa će se Konferencija održati u Hypo Expo Centru. Ove godine, na SAP World Touru, očekujemo između 800 i 1000 sudionika, za razliku od prošlogodišnjih 650. Novost je i što ćemo Konferenciju održati u jednom danu, a ne, kako je to bilo prošlih godina, u dva dana.

SAP MAG: Što će sudionici moći vidjeti na ovogodišnjoj Konferenciji?
Biljan: SAP World Tour '07 bit će podijeljen na četiri cjeline. Prvi dio činit će poslovni doručak s menadžerima gdje će se govoriti o doprinosu ICT-a u razvoju hrvatskog gospodarstva. Trebali bi se okupiti vodeći ljudi iz gospodarstva i ICT-a, uključujući analitičare, vodeće gospodarstvenike iz kompanija kao što su Agrokor, INA, i druge, a priključit će se i predstavnici ministarstava, te novinari. Nakon toga uslijedit će plenarne sjednice gdje će kao keynote speakeri govoriti Igor Dropulić, direktor SAP-a, te SAP-ovi stručnjaci iz inozemstva. Osvrnut ćemo se i na stanje u hrvatskom ICT-u. Poslije tog dijela Konferencije, održat će se dodjela SAP ICT Journalist Prize Božo Težak. Dodjeli ove nagrade također je promijenjen raspored jer je prošlih godina dosta prisutnih napustilo Konferenciju prije dodjele nagrade koja je bila na završetku Konferencije. Nakon toga, SAP World Tour '07 dijelimo na tri tracka. SAP Tech Tour gdje će se više govoriti o tehnologijama. Fit 2 Business, Ready 4 IT track posvećen proizvodu koji smo predstavili ove godine, na kojem će partneri održavati prezentacije i pokazati što sve novo SAP All-in-One donosi. U taj track uključene su novosti oko ERP-a, novih verzija, SAP edukacije, odnosno predstavljanje svih novosti i pogodnosti za naše postojeće i buduće korisnike. Treći track posvećen je industrijama, a predstavit će se rješenja za maloprodaju i veleprodaju, za javne usluge i javnu upravu, te ona za financijski sektor. Na kraju, pobrinut ćemo se i za dobru zabavu. Sudionici će moći nastaviti druženje u ugodnoj atmosferi uz živu glazbu, brojne društvene igre kao što su stolni nogomet, pikado, i druge, a bit će i tematskih kutaka.

SAP MAG: Kome je namijenjen ovaj događaj?
Biljan: Ciljana skupina ovog događaja su prvenstveno poslovni ljudi, izuzev Tech Toura gdje će se govoriti isključivo o novim tehnologijama. Naglasak čitave Konferencije je na biznisu, poslovnim procesima i integriranim poslovnim sustavima, te koristima koje oni donose poslovanju. Premda je Konferencija, prije svega, namijenjena našim sadašnjim i budućim poslovnim partnerima, prijaviti se može svatko zainteresiran, putem naše web prijave, a kotizacija se ne plaća.

SAP MAG: Na SAP Tech Touru predstavit ćete tehnološke novosti. Koga očekujete u tom dijelu Konferencije?
Belić: Kao i svake godine, uz poslovni organiziramo i dio koji se više bavi tehnologijama, a namijenjen je onima koji razvijaju sustave poput sistem administratora, programera, projekt menadžera i IT direktora. Najveću pozornost posvetit ćemo novostima u SAP svijetu, onome na što sudionici u Hrvatskoj nisu navikli, i što se nije koristilo u većoj mjeri. Premda se aplikacije razvijaju u brojnim razvojnim okruženjima, kao što je naše vlastito, ABAP, i Microsoftovi Visual alati, preporuča se za razvoj koristiti otvorene platforme poput Jave, pa će i naglasak biti na open source Java razvojnim alatima kakvi su Netweaver Developer Studio i Eclipse. Također, bit će govora i o Web 2.0 aplikacijama, Ajaxu, enterprise servisima i SOA-i. Dakle, bit će obuhvaćene sve tehnološke novosti koje SAP nudi razvojnim timovima. Predavači će, uglavnom, biti iz inozemstva, a riječ je o vrhunskim stručnjacima s hands-on iskustvom.

SAP MAG: Hoće li se na Tech Touru govoriti i o projektima iz prakse?
Belić: Posebno zanimljiva bit će predavanja o Composition Environmentu, potpuno novoj razvojnoj platformi koju je SAP ponudio. Predstavit ćemo i customer case iz Plive, o ćemu će govoriti njihov stručnjak za business process management i B2B aplikacije, a bit će riječi i o Exchange Infrastructureu, još jednom novom SAP-ovom proizvodu. To će biti i najava za inicijativu koju ćemo pokušati plasirati na hrvatskom tržištu, jedan sustav koji će služiti za razmjenu elektroničkih dokumenata, za SAP-ove korisnike i one koji koriste druge sustave. U Hrvatskoj se na tome tek radi, a u svijetu se podrazumijeva, no kako mi imamo znanje i tehnologiju, ponudit ćemo tržištu kvalitetno rješenje.

Više o Konferenciji:
http://www.sap.com/croatia/company/events/2007/worldtour/index.epx

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum