SAP Global
SAP MAG 47, srpanj 2007.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP ICT Journalist Prize BOŽO TEŽAK - Retrospektiva

U proteklih šest godina, specijalizirana nagrada za informatičko novinarstvo postala je od privatnog projekta jedne IT kompanije, priznanje koje dobiva sve veće značenje u domaćoj informatičkoj branši i u hrvatskom medijskom prostoru.

Piše: Zvonko Pavić, zvonko.pavic@zg.htnet.hr

Novinarska nagrada SAP ICT Journalist Prize Božo Težak, utemeljena je prije 6 godina, inicijativom hrvatske podružnice najvećeg svjetskog proizvođača poslovnog softvera, tvrtke SAP AG, i nosila je naziv SAP E-Journalist Prize. Prvi puta dodijeljena je u proljeće 2002. godine za novinarske uratke objavljene godinu dana ranije.

E-Journalist Prize
Nagrada je, prve dvije godine, bila samostalni projekt tvrtke SAP d.o.o. i obuhvaćala je novinarske radove iz svih važnijih domaćih ICT medija. Pokretanje SAP E-Journalist Prize bila je prekretnica u domaćem informatičkom novinarstvu. Informatika je, kao područje interesa medija, do 2000. godine, uglavnom, bila predmet specijaliziranih časopisa i tek sporadično se pojavljivala u mainstream medijima. Na prijelazu stoljeća, kao posljedica sve brže informatizacije i internetizacije hrvatskog društva, informatika i telekomunikacije postaju tema zanimljiva dnevnim novinama, prvo kao tjedni prilozi različitih dužina i koncepata, dok se u godinama koje su slijedile, informatičke i poslovno-informatičke teme obrađuju dnevno.

Sve veći utjecaj
E-Journalist Prize naglasak je stavila na poslovne teme koje se obrađuju u informatičkim medijima. Rezultat je bila promjena načina obrade tih tema u specijaliziranim informatičkim časopisima koji su, do tada, uglavnom, podrazumijevani kao svojevrsni katalozi hardvera i softvera, dok su informatiku, s aspekta poslovanja, obrađivali tek usputno. Tijekom 2003. godine, nagrada SAP E-Journalist Prize postaje svojevrsni «joint venture» projekt tvrtke pokretača, SAP-a, i Zbora informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, te mijenja ime u SAP ICT Journalist Prize Božo Težak. Bilo je to, svojevrsno, priznanje tvrtki organizatoru i pokretaču specijalizirane nagrade za informatičko novinarstvo, a ulazak HND-a u projekt dodatni poticaj novinarskoj javnosti, pa ova nagrada, od tada do danas, bilježi rast broja prijavljenih radova. Broj radova za 2006. godinu bio je veći od 100. Također, porastao je i broj medija koji radove nominiraju, pa uz specijalizirane ICT časopise u natječaju sudjeluju i svi poslovni i dnevni mediji. U posljednje dvije godine, bilježi se rast i kvaliteta prispjelih radova s internetskih medija. SAP ICT Journalist Prize Božo Težak, među prvima je uvela i nagradu za urednički rad, čime je postavljen, kako bi informatičari rekli, «benchmark», i za tu vrstu novinarskog rada.

Pobornici i protivnici
U proteklih 6 godina, specijalizirana nagrada za informatičko novinarstvo postala je od privatnog projekta jedne IT kompanije priznanje s vrijednosti u domaćoj informatičkoj branši i medijskom prostoru. No, nagrada je dobivala i kritike i primjedbe. Primjerice, pokušala se, na zadovoljavajući način, definirati nagrada, dok, naposljetku, nakon prijepora, nije postignut dogovor da se dodjeljuje za najbolji tekst, najbolji urednički rad i najboljem ICT novinaru u jednoj godini. Premda je Hrvatsko novinarsko društvo nagradu službeno posvojilo, mnogi su mišljenja da je sadašnja vodeća ekipa trebala učiniti više da nagrada koja promiče kvalitetu informatičkog novinarstva u Hrvatskoj dosegne veći status. Što se tiče Zbora ICT novinara, a on u nagradi sudjeluje operativno, problemi tog ogranka HND-a, koji okuplja novinare koji pišu o informatici i telekomunikacijama, često su se pretjerano odražavali u postupku same dodjele. SAP ICT Journalist Prize Božo Težak, u proteklih šest godina postojanja, prošla je razne i brojne poteškoće, ali nadu pruža što natječaj svake godine dobiva novu kvalitetu i što se, do sada, nije razbio ni o hridi taštine, niti nasukao na plićine zavisti, kojih u hrvatskom društvu nikada nije manjkalo i, vjerojatno, nikada neće nedostajati.

Više o nagradi na www.sapbozotezak.com.hr

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum